Leven als geallieerde soldaten in 1944, welkom in het Basecamp van Operatie Market Garden [FOTO'S]

16 september 2019 om 21:53
nl
Uit de luidsprekers klinkt muziek uit de jaren '40 van onder meer Ella Fitzgerald en Glenn Miller. In de kantine zitten soldaten aan een tafeltje, allemaal in uniform. Op allerlei plekken staan wagens geparkeerd, zoals het Amerikaanse leger die tijdens de oorlogsjaren gebruikte.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

 

Het kost geen enkele moeite om je in het Basecamp van Operation Market Garden in Schijndel in 1944 te wanen. Alles klopt, van emblemen tot apparatuur. Het is alsof we 75 jaar terug de tijd in zijn gereisd, het is levende geschiedenis. Alleen zijn de hoofdrolspelers geen echte soldaten, maar burgers die buitengewone interesse hebben in de oorlog en zoals als in 1944 gekleed gaan.

Wachten op privacy instellingen...

In een communicatietent zitten Olivier en Siebe, ze buigen zich over het switchboard, waarmee berichten tussen de verschillende troepen doorgezet konden worden. Naast de tent staan een grote antenne, ook authentiek. Mobiele telefoons bestonden nog niet, maar de soldaten kregen een veldtelefoon mee.

“Vanuit de communicatietent legden de soldaten verbinding met hoofdkantoor of met de soldaten in het veld. Door deze communicatie wisten ze in het kamp precies waar hun eigen troepen zaten en waar de Duitsers waren.”

Loopgraven
Iets verderop stapelt soldaat Luuk zandzakken op elkaar. Hij heeft met zijn schep net een loopgraaf gegraven, maar diept die nog wat uit. De dekking die het biedt is samen met zijn mitrailleur de enige verdediging tegen de Duitsers. Van zijn pak tot zijn jumpboots, alles klopt ook hier in detail.

Persoonlijke verzorging
Dat geldt ook voor de artikelen die iets verderop in een vrachtwagen liggen, klaar om uitgedeeld te worden aan de soldaten. 'Molle Brushless Shaving Cream', staat op één van de verpakkingen. Het is al jaren niet meer verkrijgbaar, maar het is de eigenaar van de toiletartikelen toch gelukt om wat doosjes te bemachtigen, net als door het leger geleverde poeder waar de soldaten hun tanden mee poetsten en andere persoonlijke items.

Kerkhof
In het kamp is zelfs een kerkhof ingericht, voor de Amerikaanse soldaten die in Nederland sneuvelden. Simpele kruizen die net wit zijn geverfd staan in de grond en markeren de graven. Tijd voor een uitgebreide begrafenis was er niet, en ook geen luxe kist. Alles was simpel maar effectief.

75 jaar geleden is het eerste deel van Brabant Bevrijd. Om dat te herdenken is er een Basecamp geopend bij Schijndel. Omroep Brabant brengt een week lang verhalen vanaf deze locatie. Zo bivakkeert verslaggever Floyd in het kamp, waar hij onderzoekt hoe de soldaten 75 jaar geleden leefden. Wat aten ze, hoe kwamen ze aan een vriendinnetje?

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.