Boeren gaan Binnenhof bezetten: 'Krimp pikken we niet'

8 oktober 2019 om 21:19
De stoet trekkers op het Malieveld op 1 oktober. (Foto: Niels Penninkhof)
De stoet trekkers op het Malieveld op 1 oktober. (Foto: Niels Penninkhof)
Opnieuw tractors die de weg op gaan richting Den Haag. De actiegroep Farmers Defence Force wil de druk op de politiek opvoeren. Ze is van plan woensdag 16 oktober het Binnenhof te bezetten. Dat zegt voorman Marc van den Oever.
Profielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Berichten dat de boeren meerdere dagen willen blijven, wil Van den Oever niet bevestigen. De kans is wel groot dat de actie weer veel verkeersoverlast zal veroorzaken.

Vorige week dinsdag stonden duizenden boeren op het Malieveld. Ze willen niet dat de veestapel wordt ingekrompen en vinden ook dat er een verkeer beeld is ontstaan over 'de boer'. "En nog geen drie dagen later kwam het kabinet met plannen om boeren te helpen bij vrijwillige bedrijfsbeëindiging", zegt de in het Land van Cuijk wonende melkveehouder Peter van der Wielen. Hij is ook actief bij Farmers Defence Force. "Ook vrijwillige krimp is krimp en dat pikken we niet. En nu blijkt weer dat het kabinet niet naar ons luistert."

Ook boos op RIVM
Onderweg naar Den Haag willen de boeren ook langs bij het RIVM in Bilthoven, omdat volgens de boeren de stikstofberekeningen van dit instituut niet kloppen. Daarna gaan ze naar Den Haag.

Van der Wielen is woensdag ook van de partij. Of de melkveehouder ook meerdere dagen zal blijven, weet hij nog niet. "Ik kan geen drie dagen wegblijven op mijn bedrijf en dat zal voor veel meer boeren gelden. Er wordt gedacht om elkaar af te wisselen in ploegen, maar de exacte invulling van de acties ken ik ook nog niet."

De boeren roepen vissers, bouwvakkers en ook andere bezorgde burgers op zich aan te sluiten bij het protest. Peter van de Wielen: "Ik denk dat het nog wel eens groter kan worden dan de vorige keer. De macht van het aantal laat zien dat we ontzettend veel kunnen als we eensgezind zijn."

Actiegroep Farmers Defence Force werd opgericht nadat demonstranten uit binnen- en buitenland een varkenshouderij in Boxtel hadden bezet. Het protest was de druppel die bij tal van agrariërs in ons land de emmer liet overlopen. Ze zijn het zat dat ze continu, naar hun zeggen, in het verdomhoekje worden geplaatst.

Wachten op privacy instellingen...