Video

Een sportschool of een supermarkt: wat doe je met een kerk die geen kerk meer is?

31 oktober 2019 om 14:26
nl
Drie kerken in de regio de Kempen gaan op slot, werd eerder deze week bekend. Het aantal kerken dat nog als Godshuis dienst, neemt al jaren af. Maar wat gebeurt er met de vaak eeuwenoude gebouwen als er niemand meer naar de kerk komt? Vaak krijgt het gebouw dan een bijzondere nieuwe bestemming, van een Bed& Breakfast tot een nachtclub.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

1. Exclusief logeerverblijf

Het oudste kerkje van Brabant, de St. Michaelkerk in Dennenburg, werd in 2016 een exclusief logeerverblijf. Omroep Brabant mocht er toen een kijkje nemen. In 2018 werd het guesthouse weer verkocht en werd er een woonhuis van gemaakt.

2. Bed and breakfast

Ook in de Maria Boodschapkerk in Goirle kun je overnachten. De kerk werd onlangs een bed and breakfast waar je voor 150 euro de hele kerk een nacht lang voor jezelf hebt. Er is geen douche en de wc is ver lopen, maar dan heb je wel een bijzondere ervaring.

3. Sportschool

De Eindhovense Gerarduskerk werd vorig jaar omgetoverd tot een sportschool van SportCity. Dat is nog eens fijn op de loopband staan.

4. Supermarkt

De Bernadettekerk in Helmond werd al in 2000 een grote supermarkt. Daarvoor stond de kerk vier jaar leeg. En ja, de supermarkt is ook op zondag open…

5. Evenementengebouw

In Den Bosch is de historische kloosterkerk in het centrum omgedoopt tot evenementengebouw. In de Orangerie zijn feesten, bruiloften, borrels en concerten.

Wachten op privacy instellingen...

6. Theater
De 180 jaar oude katholieke kerk in het historische Bergen op Zoom kreeg onder de naam De Maagd de functie van een stadsschouwburg met 650 zitplaatsen.

7. Kantoren
In Rijksmonument de St. Annakerk in Breda is een glazen kantoorruimte geïntegreerd die wordt verhuurd aan verschillende gebruikers.

Wachten op privacy instellingen...

8. Feestzaal

De kerk in Oostelbeers werd een feestzaal met de pakkende naam ‘De Kerk’. Er zijn feesten en concerten en de zaal is te huur voor bijvoorbeeld seminars.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.