Oud-wethouder Jos van Son gaat niet in hoger beroep tegen zijn straf voor lekken naam burgemeester

15 november 2019 om 16:46
nl
Oud-wethouder Jos van Son van Den Bosch gaat niet in hoger beroep tegen de veroordeling in de zaak over het lekken rond de benoemingsprocedure van de burgemeester in Den Bosch. Dat laat hij vrijdagmiddag weten. Gemeenteraadslid Sjef van Creij liet eerder weten dat hij wel in beroep gaat.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Van Son heeft zijn besluit goed overwogen, vertelt hij. “Ik heb intensief contact gehad met mijn advocaat. We hebben het vonnis door en door besproken. Ik heb overlegd met mijn kinderen en familie en ik ben bij mijzelf te rade gegaan. Daaruit kan ik concluderen dat ik niet nogmaals een tweejarige procedure wil aangaan met alle emotie en kosten die dat met zich meebrengt.”

Makkelijk heeft de oud-wethouder het er niet mee. “Het schuurt”, zegt hij. “Het vonnis knaagt naar onze mening aan de rechtsstaat. De rechter onderkent dat de opsporingsmethodes zoals die het OM heeft gebruikt onrechtmatig zijn, maar verbindt daar geen consequenties aan in het vonnis.”

Van Son bedoelt daarmee onder meer dat het OM zijn dochters heeft afgeluisterd. “Waar ging het nou om? Het lekken van een naam van een burgemeester. Moet je daar kinderen en familieleden voor gaan afluisteren? Moet je daar iemand vier dagen voor in hechtenis zetten en intensief ondervragen?"

Trauma's
De methodes die justitie heeft toegepast zijn Van Son bovendien niet in de koude kleren gaan zitten. Eerder vertelde hij in het televisieprogramma KRAAK. van Omroep Brabant dat hij wordt behandeld voor trauma’s die hij door het hele proces heeft opgelopen.

Volgens de voormalig bestuurder geeft het vonnis het OM een vrijbrief om ‘verder te gaan op deze weg’. “Gezien de flaters van het OM heb ik dan ook geen vertrouwen in een hoger beroep.”

Twee jaar geleden moest een opvolger gezocht worden voor Ton Rombouts als burgemeester van Den Bosch. Sjef van Creij uit Rosmalen zat als raadslid in de vertrouwenscommissie, die de sollicitatiegesprekken met kandidaten voerde. Jos van Son was wethouder.

Van Creij ging volgens de rechter zijn boekje te buiten door aan Van Son te vertellen dat Jan Hamming de nieuwe burgemeester zou worden. Ook zou hij tegen iemand opmerkingen hebben gemaakt over de politieke kleur van de beoogde nieuwe burgemeester.

Jos van Son heeft de informatie die hij van zijn vriend en partijgenoot kreeg, doorverteld aan de andere wethouders. De zaak werd extra pijnlijk, toen Jan Hamming uiteindelijk bedankte voor de functie en burgemeester van Zaanstad werd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.