Video

Gigantische verhuizing: 362 patiënten overgebracht naar nieuw Amphia Ziekenhuis in Breda [IN BEELD]

29 november 2019 om 13:06
nl
Een kleine vierhonderd patiënten verhuisden vrijdag naar een nieuwe locatie van het Amphia Ziekenhuis in Breda. De enorme 'operatie' werd met militaire precisie gepland. Honderdvijftig vrijwilligers, tachtig verhuizers, vijfendertig verkeersregelaars, vierentwintig verhuiswagens, ambulances en vijf politie-agenten maakten deel uit van de gigantische verhuizing.
Profielfoto van Susan Docters
Geschreven door
Susan Docters

Er werden al duizenden meubels, vrachtwagenladingen met medische apparaten en volgepakte trolleys met nieuwe computerapparatuur naar het splinternieuwe ziekenhuis gebracht. Vrijdag zijn de patiënten aan de beurt.

Naar nieuwe locatie via een ondergrondse gang
In totaal werden 362 patiënten verhuisd van de oude Bredase locaties aan de Molengracht en Langendijk naar de nieuwe locatie van het ziekenhuis aan de Molengracht. De patiënten die vanaf de Molengracht verhuisden (44), werden met bed en al via een ondergrondse gang naar de nieuwe locatie gerold. De mensen die in de locatie aan de Langendijk lagen, werden verplaatst via vrachtwagens.

 

Wachten op privacy instellingen...


'Het is bijna een hele eer'
Het was een spannende dag voor Floor van 17 maanden oud, want ook zij ging verhuizen. Ze was de eerste van de 44 kinderen die een nieuw plekje kregen.

Floor heeft een bacterie in haar knie die alleen verholpen kan worden door antibioticakuren via een infuus in het ziekenhuis. "Het was een hele ervaring", zegt Nick de Zwart, vader van Floor. "Anderhalve dag in het oude ziekenhuis, nu nog vijf dagen in het nieuwe ziekenhuis. Het is natuurlijk niet iets wat je wilt, maar het is bijna een hele eer."

 


Eigen verhuizing volgen via scherm
Floor kon haar eigen verhuizing zelfs volgen via een scherm in de vrachtwagen. "We waren goed voorbereid. Iedereen die zich bezighield met de logistiek, heeft ons goed op de hoogte gehouden", vertelt de vader van Floor. Floor werd hartelijk welkom geheten door bestuursvoorzitter Olof Suttorp en CliniClowns Pieke, Sproet, Mimus en Blos.

Bekijk hier de video van de verhuizing van Floor naar het Amphia Ziekenhuis:

 

527 éénpersoonskamers
In de nieuwbouw vind je geen geen ziekenzalen meer, waar meerdere patiënten liggen. In plaats daarvan zijn er 527 éénpersoonskamers, met elk een eigen badkamer gerealiseerd.

Wachten op privacy instellingen...


Verkeersmaatregelen
Door de gigantische verhuizing werden in Breda op sommige plekken verkeersmaatregelen getroffen. Verschillende kruisingen werden bemand door verkeersregelaars en agenten om te zorgen dat het logistiek allemaal goed verloopt. Er bestaat een mogelijkheid dat er wat verkeershinder kan ontstaan vanaf de A16 richting de A27.

Wachten op privacy instellingen...


Verhuizing live gemonitord
Alle verhuisbewegingen werden live gemonitord zodat alle verplaatsingen soepel konden verlopen. Projectleider Gerard Jacobs had dankzij goede voorbereidingen geen stress: "De eerste vrachtwagen is vanmorgen vertrokken om negen uur vanaf Langendijk en kwam precies zeventien minuten later aan op de Molengracht. De verkeerssituatie is goed."

Wachten op privacy instellingen...


Vier patiënten per vrachtwagen
In de stad reden veel aangepaste vrachtwagens waar vier patiënten in vervoerd werden. Deze vrachtwagens reden slechts dertig kilometer per uur en stopten niet bij een kruising tenzij er gevaar dreigde. De vrachtwagens reden tot halfvier met gepaste snelheid door Breda.

Wachten op privacy instellingen...

 

Op rolletjes
Verhuisde patiënten worden opgevangen door een team van verpleegkundigen. Alles verloopt soepel, er hangt een ontspannen sfeer. De gigantische verhuisoperatie vanuit locatie Langendijk is vrijdagmiddag succesvol beëindigd. Verwacht wordt dat de patiënten die vanaf de Molengracht via de ondergrondse tunnel verhuizen naar de nieuwe locatie ook om vijf uur allemaal overgebracht zijn.

Wachten op privacy instellingen...

Gefeliciteerd
Vrijdagochtend werd op de valreep baby Cuneyt geboren op de locatie Langendijk. De eerstgeborenen op de nieuwe locatie van het Amphia Ziekenhuis aan de Molengracht was Sven. Gefeliciteerd!

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

 

Bekijk hier een time lapse van de verbouwing van het Amphia Ziekenhuis van 2016 tot 2019:

Wachten op privacy instellingen...

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.