44 patiënten in vrachtwagens overgebracht naar nieuw ziekenhuis met 30 kilometer per uur

29 november 2019 om 13:05
Eerste patiënten worden vanuit Amphia Ziekenhuis verhuisd (foto: Tom van der Put)
Eerste patiënten worden vanuit Amphia Ziekenhuis verhuisd (foto: Tom van der Put)
Een bijzonder transport over de zuidelijke rondweg in Breda, vrijdag. Talloze vrachtwagens reden met aangepaste snelheid door de stad vanwege de gigantische verhuisoperatie bij het Amphia Ziekenhuis. Tot het einde van de middag werden 44 patiënten vanuit het oude ziekenhuis naar de nieuwe locatie aan de Molengracht gebracht.
Profielfoto van Susan Docters
Geschreven door
Susan Docters

In totaal werden vrijdag bijna vierhonderd patiënten verhuisd naar de nieuwe locatie. De patiënten die vanaf de locatie aan Molengracht verhuisden, werden met bed en al via een ondergrondse gang naar het nieuwe ziekenhuis gerold. De éénjarige Floor was de eerste patiënt die vrijdagochtend werd verhuisd naar de nieuwe locatie van het Bredase Amphia Ziekenhuis.

30 kilometer per uur
De vrachtwagens reden onder begeleiding van politiemotoren 30 kilometer per uur over de zuidelijke rondweg in Breda vanaf de A16 richting de A27. De vrachtwagens stopten vanwege hun uitzonderlijke lading niet bij kruispunten, enkel als er gevaar dreigde.

De route van de vrachtwagens liep vanaf de Diaconessenweg, via de Graaf Engelbertlaan, Franklin Rooseveltlaan naar de Hogeschoollaan. Er werd één rijbaan afgesloten bij het locatie aan de Langedijk, hierdoor ontstond een minimale vertraging.

Wachten op privacy instellingen...Op rolletjes
Projectleider Gerard Jacobs had de verhuisoperatie met militaire precisie gepland, dus hij had geen stress vrijdag. De ringtone van zijn smartphone rinkelde vrijdag 'Don't worry, be happy'. "De verhuisoperatie verloopt op rolletjes. De eerste vrachtwagen is vanmorgen vertrokken om negen uur vanaf Langendijk en kwam precies zeventien minuten later aan op de Molengracht. De verkeerssituatie is goed."

"Patiënten zijn tevreden. Ze kijken een beetje verbaasd naar een nieuwe omgeving. Maar aangenaam verbaasd. Er heerst een opgewekte stemming in het gebouw", zegt Jacobs.

"Ik heb er wel een tijdje naar toegeleefd. We zijn anderhalf jaar bezig geweest met de voorbereidingen en dan ben je blij dat de wekker 's nachts gaat en je op mag staan op te gaan beginnen."

Tot halfvier met gepaste snelheid
Er werden extra verkeersregelaars en verhuiswagens ingezet voor de gigantische verhuisoperatie. Verschillende kruisingen waren bemand door agenten en verkeersregelaars om te zorgen dat het logistiek allemaal goed verliep. De vrachtwagens reden tot halfvier met gepaste snelheid door Breda.

Wachten op privacy instellingen...

De verhuisoperatie vanaf de Langendijk is vrijdagmiddag succesvol afgesloten. "De planning is van minuut tot minuut gevolgd. We zijn wel eerder klaar dan gepland. We hoefden minder vrachtwagens in te zetten dan we dachten omdat patiënten al waren ontslagen uit het ziekenhuis", zegt Amphia-woordvoerder Manouk van der Vorm.

"Het is fantastisch gegaan. Het was ook heel gezellig. Al het personeel en alle vrijwilligers zijn betrokken vandaag, niemand was vrij." Rond vijf uur was de hele operatie afgerond.

Nieuwe polikliniek vanaf maandag gereed
Vrijdag konden mensen nog terecht bij de poliklinieken op de oude locaties van het Amphia Ziekenhuis. De poliklinieken verhuizen aankomend weekend, vanaf maandag kunnen mensen bij de poliklinieken terecht van het gloednieuwe Amphia Ziekenhuis aan de Molengracht.

Wachten op privacy instellingen...

 

 

 

Wachten op privacy instellingen...