Onderzoek groepsverkrachting Den Bosch: eigenaar garagebedrijf was minderjarig

9 december 2019 om 13:27
nl
Een van de verdachten van de groepsverkrachting in Den Bosch was ten tijde van het voorval minderjarig, dat bevestigt het Openbaar Ministerie aan Omroep Brabant. Maandagmiddag blijkt of de zes verdachten die nu nog vast zitten ook naar huis mogen.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Dat de jongen ten tijde van de mogelijke groepsverkrachting 17 was, wil niet zeggen dat hij een lichtere straf krijgt. "De wet biedt de mogelijkheid om minderjarigen als volwassenen te straffen", aldus het OM. Of dat in dit geval ook gaat gebeuren, is nog niet duidelijk: "Dat is afhankelijk van de adviezen van derden."

Bijsturen van het gedrag
Kinderen tot 18 jaar vallen standaard onder het jeugdstrafrecht, daarna vallen ze onder het volwassenenstrafrecht. Maar als je 16 of 17 bent kun je ook veroordeeld worden volgens het volwassenenstrafrecht.

Die straffen zijn over het algemeen zwaarder. Het jeugdstrafrecht is gericht op het bijsturen van het gedrag en minder op vergelding. De ouders kunnen ook een rol spelen bij de straf. Als de rechter vindt dat een jeugdstraf niet past bij de geestelijke ontwikkeling of de ernst van een misdrijf kan hij ook kiezen het volwassenenstrafrecht toe te passen.

Twee mannen vrijgelaten
In de zaak werden acht verdachten opgepakt. De groepsverkrachting zou plaatsgevonden hebben in een feestruimte bij de garage. Twee van hen zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld. Onder hen is niet de 18-jarige eigenaar van het garagebedrijf waar de groepsverkrachting zou hebben plaatsgevonden. Hij zit nog vast.

Of de andere zes nog lager vast blijven zitten wordt later vandaag duidelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!