Farmers Defence Force kondigt harde acties aan tegen 'jullie geliefde industrie'

DEN BOSCH - Farmers Defence Force (FDF) heeft vrijdagochtend in het provinciehuis in Den Bosch harde acties aangekondigd tegen het bedrijfsleven. De acties beginnen vrijdagmiddag om twee uur, zo kondigde Mark van den Oever namens FDF aan. Het is niet duidelijk wat de acties precies inhouden. Tegen Omroep Brabant had Van den Oever het over harde acties op plekken waar ze de economie van Brabant pijn kunnen doen.

Hij suggereert dat tractoren zullen oprukken. "Blokkeren niet, maar we gaan wel rijden", zegt hij. Van den Oever kondigde de acties aan voor het begin van het Statendebat over de stikstofcrisis dat vrijdag in het provinciehuis wordt gehouden.

"Als er straks geen boeren meer zijn, zeg dan niet: 'Wir haben es nicht gewusst'", aldus Van den Oever in zijn verklaring waarin hij de manier waarop de boeren worden behandeld, vergeleek met de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Harde woorden, beaamt hij achteraf. "Maar het lijkt er wel een beetje op."

'Industrie platleggen'
"Wij gaan jullie geliefde industrie platleggen, zowel juridisch als praktisch. Vanmiddag om twee uur is daar de opmaat van." Vervolgens noemde hij de voorstellen van de provincie om de stikstofcrisis op te lossen 'plannen van klimaatsalafisten'. Ook noemde hij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en Milieu (RIVM) 'corrupt'.

In een reactie op de aangekondigde acties van FDF laat ZLTO-bestuurder Janus Scheepers weten 'spektakel maken prima te vinden'. Maar de meer gematigde boerenorganisatie roept haar leden volgens hem 'niet op op andere bedrijven te duperen'.

LEES OOK: Trekkers verzamelen bij provinciehuis voor nieuw boerenprotest

 

Meer over dit onderwerp:
DEN BOSCH FARMERS DEFENCE FORCE BOEREN ACTIES