Video

Reizigers gedupeerd door boerenprotest Eindhoven Airport, zware avondspits blijft uit

13 december 2019 om 18:26
nl
Boeren van Farmers Defence Force hebben vrijdag urenlang Eindhoven Airport in hun greep gehad. Aan het begin van de middag werd bekend dat ze massaal naar het vliegveld zouden rijden om hun eisen in de stikstofdiscussie kracht bij te zetten. Tegen vijf uur maakten de tientallen 'blokkeerboeren' die hadden meegedaan, rechtsomkeert. Hiervóór hadden ze van politie, Koninklijke Marechaussee en de gemeente Eindhoven toestemming gekregen om eerst wat rondjes om de parkeergarage bij het vliegveld te rijden.
Geschreven door

Hun actie leidde ertoe dat de parkeergarage moeilijk bereikbaar was voor mensen die op het vliegveld moesten zijn voor geplande vluchten. Passagiers probeerden desnoods lopend op tijd in het luchthavengebouw aan te komen om hun vlucht niet te hoeven missen; vier mensen slaagden hier niet in. Voor een eventuele schadevergoeding moeten deze reizigers contact opnemen met hun vliegmaatschappij.

Twee vluchten ware vertraagd, maar dat kwam door technische problemen. Een woordvoerster laat weten dat de luchthaven geen financiële schade opgelopen. "Het boerenprotest vond op de openbare weg plaats, niet op het terrein van de luchthaven."

Politie sluit wegen af
De politie sloot enkele wegen af om de oprukkende boeren te stuiten. Ze waarschuwde ondertussen ook voor een zware avondspits, al bleef die uit. Een deel van de boeren was afkomstig vanaf het provinciehuis in Den Bosch, waar zich ongeveer vierhonderd trekkers verzameld hadden voor het stikstofdebat van Provinciale Staten, dat vrijdagmorgen was begonnen. Tientallen boeren wilden dat niet afwachten.

Omroep Brabant hield een liveblog bij. Die kan je hieronder teruglezen.

 

LIVEBLOG

 

18.20 De rust is helemaal weergekeerd bij Eindhoven Airport.

 

Wachten op privacy instellingen...

17.30 Nog niet alle boeren zijn vertrokken; de Koninklijke Marechaussee blijft een oogje in het zeil houden. Boeren uit Hilvarenbeek laten onze verslaggever Noël van Hooft weten dat ze hun oprechte excuses willen aanbieden aan mensen die hun vliegtuig hebben gemist. "Het kon niet anders" en "we zijn tegengehouden door de marechaussee", zo luidde hun verklaring.

Wachten op privacy instellingen...

17.20 De politie waarschuwt voor verkeerssdrukte op de snelweg A50 ter hoogte van Son en Breugel en Nistelrode, gevolg van terugkerende boeren.

17.10 Volgens verslaggever Rogier van Son hebben de acties tot veel boosheid geleid. Bij 'heel veel' reizigers én bemanningsleden die hun vlucht misten en bij personeel van Eindhoven Airport dat niet op tijd naar huis kon. Rogier sprak met een man, die het hele stuk van Eindhoven Centraal naar het vliegveld lopend aflegde, om er zeker van te zijn dat hij zijn vlucht zou halen.

17.00 Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force, zegt tegen Omroep Brabant dat het deze middag 'slechts' de bedoeling was een speldenprik uit te delen. Het zwaartepunt van het protest is woensdag gepland. "Dit was een kleine waarschuwing op een gevoelige plek van de Brabantse economie."

LEES OOK:

16.45 Boeren blazen de aftocht.

 

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

16.24 Het debat in Provinciale Staten wordt geschorst.

 

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

16.10 Een vlucht vanaf Eindhoven Airport naar Athene is met zeker een uur vertraagd. Volgens een mededeling van de luchthaven had de bemanning vertraging opgelopen, omdat ze vastzat in de file. Het toestel had om 15.20 uur moeten vertrekken.

Wachten op privacy instellingen...

16.00 De politie wijst het verkeer erop dat er een zware avondspits dreigt als gevolg van de boerenacties.

Wachten op privacy instellingen...

Verslaggever mee met boer Stan
Verslaggever Noël van Hooft zat vrijdag op de trekker bij boer Stan op weg naar Eindhoven Airport. Kijk hier de beelden hier terug.

Wachten op privacy instellingen...

15.35 Boeren komen onder politiebegeleiding aan bij Eindhoven Airport.

Wachten op privacy instellingen...

15.26 Passagiers op Eindhoven Airport merken niks van de commotie

Wachten op privacy instellingen...

15.24 Bij Eindhoven Airport zijn acht trekkers aangekomen. de trekkers staan bij de terminal.

15.22 Bij Oirschot keren verschillende trekkers om, ze vertrekken. Het lijkt er dus op dat die groep Eindhoven Airport niet gaat bereiken.

15.15 Bij legerbasis Oirschot wordt druk overlegd tussen de boeren en de politie/ME. Het lijkt er volgens verslaggever Rogier van Son op dat heel veel boeren hebben geprobeerd via die weg Eindhoven Airport te bereiken.

15.10 Het debat in Provinciale Staten is weer begonnen.

15.05 Verslaggever Tonnie Vossen vertelt dat het op Eindhoven Airport redelijk 'business as usual is'. Passagiers hebben weinig in de gaten van de boeren die op weg zijn naar de luchthaven.

15.03 Boer Stan verwacht dat ze netjes een rondje zullen rijden bij Eindhoven Airport en dat ze het verder rustig zullen houden, zo vertelt hij onze verslaggever die bij hem op de trekker zit.

15.01 De Marechaussee heeft de weg bij de legerbasiss Oirschot afgezet.

15.00 Rijkswaterstaat laat weten dat de actie van de boeren nog geen invloed heeft op beginnende avondspits. Dit zegt echter niks over de situatie later.

14.56 ME en politie bij spotterplek Eindhoven Airport

Wachten op privacy instellingen...

14.50 Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat 'smeekt' de boeren Eindhoven Airport niet te bezetten: "Ik doe een oproep om de verkeersveiligheid en überhaupt de veiligheid niet in gevaar te brengen. Ik begrijp de wens om te protesteren, maar doe dat binnen wet- en regelgeving."

14.49 Eerste tractoren verlaten de A2 bij Best en rijden binnendoor naar Eindhoven.

14.48 Politie begeleidt de stoet. "We hebben nog niet hoeven optreden", laat een woordvoerder weten.

14.44 Het gaat om tientallen tractoren, mogelijk wel tachtig die op weg zijn naar Eindhoven, schat Rijkswaterstaat. De ANWB heeft het over 25 minuten vertraging tussen afrit Veghel en Best-West.

14.41 De vergadering in Provinciale Staten ondertussen is geschorst tot 15.00 uur. De fracties denken na over de inbreng van de gedeputeerden. Daarnaast nemen zij de tijd om de ingediende moties te beoordelen.

14.40 Onze verslaggever Noël zit op de trekker van boer Stan op weg naar Eindhoven. Hij is bijna bij Best.

Wachten op privacy instellingen...

14.37 Op de viaducten over de A2 staan sympathisanten van de boeren

14.30 Inmiddels is door de hulpdiensten in de regio Eindhoven GRIP 2 afgekondigd. Dat betekent de op een na hoogste staat van paraatheid.

 

Wat we weten over de actie van Farmers Defence Force:

  • De actie van nu is volgens Farmers Defence Force 'een voorproefje voor aanstaande woensdag'. Dan willen ze distributiecentra van winkels plat leggen. “Als wij honderd kilo fosfaat teveel produceren, gaan we nog net niet de gevangenis in”, zegt een boer.
  • In een reactie laat Eindhoven Airport vrijdag weten niet op de hoogte te zijn van de boerenactie. Zo'n 25 trekkers blijven vrijdag rond twee uur achter bij het provinciehuis. De rest is dus op weg naar Eindhoven. De politie geeft aan de situatie op de weg in de gaten te houden, maar ze gaat vrijdag niet in op de manier waarop ze dit doet. Diverse ME-busjes zouden onderweg zijn, maar dit bevestigt de politie dus niet.
  • De veiligheid op Eindhoven Airport ligt in handen van de Koninklijke Marechaussee. Een woordvoerder laat weten dat zij op de hoogte zijn van de oprukkende boeren. Hoe zij zich op de actie voorbereiden laat de woordvoerder in het midden.

'Ik hoop dat we het netjes houden'
Een jonge boer uit Mill gaf bij het provinciehuis aan dat actievoeren zeker nodig is. "Maar ik hoop dat we het netjes houden", zegt hij. "We kunnen er makkelijk even langsrijden, maar ik hoop dat het daarbij blijft.” Als ze het netjes houden, verwacht hij niet dat de boeren sympathie zullen verliezen. "Ik denk dat dat meevalt. Al zullen er ook wel mensen denken, het is nu een keer klaar.”

Geen verrassend doel
De demonstrerende boeren hebben met hun tocht naar Eindhoven Airport geen verrassend doel gekozen. In de stikstofdiscussie liggen de vliegvelden zowel vanuit de boerensector als vanuit de milieubeweging al een poosje onder vuur. Vanaf het begin van de boerenprotesten stellen de boeren dat zij hun stikstofuitstoot moeten reduceren terwijl andere bedrijven gewoon hun gang mogen gaan.

De (regionale) vliegvelden zijn daarbij regelmatig genoemd. Schiphol dook oók al eens eerder op in het lijstje van locaties waar boeren zouden willen demonstreren.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.