ANWB waarschuwt voor 'extreem drukke ochtendspits' door langzaamaanacties van boeren en bouwers

17 december 2019 om 21:00
nl
De ANWB verwacht een 'extreem drukke' ochtendspits woensdag door acties van bouwers en boeren. Die hebben aangekondigd te gaan demonstreren, onder meer door vroeg in de ochtend de weg op te gaan. De ANWB waarschuwt voor langzaamaanacties op de snelweg, bijvoorbeeld vanuit Helmond en Tilburg.
Profielfoto van ANP / Sandra Kagie
Geschreven door
ANP / Sandra Kagie

Ook noemt de verkeersdienst Alkmaar, Berkel en Rodenrijs, Born, Apeldoorn en Assen als plekken waar bouwers en boeren zullen verzamelen om vervolgens te beginnen met hun langzaamaanacties.

"Niet alleen op snelwegen, maar ook op N-wegen zal het verkeer flink worden gehinderd door aanwezigheid van tractoren en ander langzaam rijdend verkeer", waarschuwt de ANWB. De oproep wordt ook gedeeld door het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie en Rijkswaterstaat.

Wachten op privacy instellingen...

'We weten het niet'
De gemeente Tilburg zegt dinsdagavond niet te weten of er woensdag sprake is van een boerenprotest in de stad. "Farmers Defence Force heeft ons in het weekend gemeld dat ze woensdag willen demonstreren in Tilburg. Maar vervolgens hebben wij geen contact meer met ze kunnen krijgen", zegt een woordvoerder. "We weten het dus niet."

De gemeente informeerde inwoners dinsdagavond nog wel over mogelijke demonstraties van boeren in de stad.

Wachten op privacy instellingen...

 

Eerdere boerenprotesten in oktober leidden tot erg veel verkeershinder. De ANWB raadt weggebruikers daarom aan zich voor vertrek op de hoogte te stellen van de situatie op de weg.

Wachten op privacy instellingen...

 

De Eerste Kamer heeft dinsdagavond voor de spoedwet aanpak stikstof gestemd, met daarin maatregelen om de bouw weer op gang te krijgen. Kleine partijen hielpen de coalitie aan een meerderheid. Naast 50PLUS en SGP stemden ook de Onafhankelijke Senaatsfractie en de Groep Otten voor.

Boeren bij het Binnenhof
Vóór de stemming dinsdagavond in de Eerste Kamer kwam onverwacht een groep boeren naar het Binnenhof in Den Haag. Het boerenprotest was niet aangekondigd. Boeren ter plekke gaven aan dat het idee voor de demonstratie in een opwelling was bedacht. Ze zeiden op eigen initiatief naar Den Haag te zijn gegaan. Rond kwart voor tien vertrokken de boeren weer bij het Binnenhof.

Wachten op privacy instellingen...

 

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) blies eerder dinsdag geplande protestacties woensdag bij distributiecentra en supermarkten af. Wel zouden aan FDF gelieerde boeren op eigen houtje acties plannen.

Akkoord over stikstofmaatregelen
Dinsdagavond kwam ook naar buitendat het kabinet een akkoord heeft bereikt met koepelorganisatie Landbouw Collectief over stikstofmaatregelen. Dat schrijft onder andere de Nieuwe Oogst, het vakblad van boerenorganisatie LTO. Haagse ingewijden bevestigen deze berichten tegenover het ANP. In het akkoord staat onder meer dat er geen sprake zal zijn van een 'generieke krimp'van de veestapel. Ook zullen boeren niet gedwongen worden te stoppen.

Afgevaardigden van het Landbouw Collectief ontbeten maandagochtend met premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten. Die uitnodiging kregen de boeren nadat de organisatie had geklaagd over de opstelling van het kabinet. Dat de onderhandelingen tussen het ministerie van Landbouw en boerenvertegenwoordigers moeizaam verliep, is een van de redenen dat er voor woensdag acties zijn afgekondigd.

 

 

 

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.