Drie artsen Jeroen Bosch Ziekenhuis in hoger beroep tegen straf rond dood baby Luna

8 januari om 11:52
Luna (archieffoto)
Luna (archieffoto)
Drie artsen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch gaan in beroep tegen de uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege Eindhoven in de zaak over de dood van baby Luna. Het meisje uit Vught stierf in 2014 aan complicaties, tien dagen na haar geboorte.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Het gaat om de kinderarts, die een voorwaardelijke schorsing van een jaar kreeg, en twee van de drie gynaecologen die een waarschuwing kregen. Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep plaatsvindt.

'Vraagtekens'
"Wij plaatsen een aantal vraagtekens bij de inhoud van de uitspraak en bij de zwaarte van de maatregelen," laat het ziekenhuis in een verklaring weten, "vooral als het gaat om de voorwaardelijke schorsing van de kinderarts."

De ouders van Luna lieten in december weten beroep aan te tekenen tegen de uitspraak van het tuchtcollege.

Veel mis rond geboorte
Rondom de geboorte van Luna ging volgens haar ouders uit Vught veel mis. Zij trokken tijdens de zwangerschap al aan de bel, maar kregen te horen dat ze zich geen zorgen hoefden te maken. Toch was er wel degelijk iets mis met de placenta, zo bleek in de 36e week van de zwangerschap.

De afwijking van de placenta zorgde bij de bevalling voor problemen. Bij het breken van de vliezen van moeder Marloes scheurde waarschijnlijk een bloedvat. Luna overleed tien dagen na haar geboorte aan de gevolgen van zuurstofgebrek tijdens de bevalling.

Grote fouten
Tien betrokken artsen stonden in november vorig jaar voor het tuchtcollege vanwege de dood van het kindje. De kinderarts maakte volgens het college grote fouten. Het dossier was zeer chaotisch en slecht bijgehouden. Ook miste zij alarmsignalen van de baby en negeerde ze signalen van verpleegkundigen.

Als zij binnen twee jaar nogmaals in de fout gaat, wordt ze een jaar geschorst. De klachten tegen de zes andere artsen werden ongegrond verklaard.

LEES OOK:

Wachten op privacy instellingen...