Eindhoven Airport opent aanval op mist en gaat miljoenen investeren - Omroep Brabant

Eindhoven Airport opent aanval op mist en gaat miljoenen investeren

22 januari 2020 om 08:05
(Archieffoto: Christel Bouman)
(Archieffoto: Christel Bouman)
Eindhoven Airport wil investeren in een beter radionavigatiesysteem waardoor het vliegveld minder hinder ondervindt van mist. Voor een aanpassing aan het Instrument Landing Systeem (ILS) is een investering van tien miljoen euro nodig. De luchthaven is hierover in gesprek met Defensie, dat mede-eigenaar is van Eindhoven Airport.
Geschreven door

ILS maakt landen bij slecht zicht mogelijk. Met de huidige apparatuur mogen vliegtuigen op Eindhoven Airport landen als er ten minste 550 meter zicht is op de landingsbaan. Bij het opstijgen van toestellen moet er minimaal 300 meter zicht zijn. Bij een upgrade van het systeem en de aanleg van verlichting in het midden van de baan wordt het vereiste zicht 150 meter, waardoor er ook bij dichte mist geland en opgestegen kan worden.

Vanaf Schiphol en vanaf de luchthaven in Maastricht kan er met weinig zicht wel gewoon worden opgestegen, omdat daar wel is geïnvesteerd in vernieuwing van het Instrument Landing Systeem.

Landingsbaan moet dicht voor upgrade systeem
"Voor de upgrade van het landingssysteem zijn aanpassingen aan de landingsbaan nodig", vertelt woordvoerder Judith de Roy van Eindhoven Airport. "De baan moet dicht, wat betekent dat er enkele weken niet gevlogen kan worden. Bij voorkeur plannen we de aanpassingen daarom samen met groot onderhoud aan de baan."

Bij het overleg zijn ook luchtvaartmaatschappijen betrokken. Transavia, Ryanair en Wizz Air maken veel gebruik van de luchthaven.

Dinsdag bleven voor de achtste keer in twee maanden tijd de vliegtuigen op Eindhoven Airport aan de grond door dichte mist. Het leidde tot geschrapte vluchten, vliegtuigen die werden omgeleid en reizigers die te maken kregen met forse vertragingen.

Veldbedden voor gestrande reizigers
Op dinsdag 31 december en woensdag 1 januari waren de problemen zo groot dat er ongeveer vijftig vluchten uitvielen. Gestrande passagiers die niet in een hotel terechtkonden, sliepen op een veldbed in de luchthaven.

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...