'Geniale afluisteroperatie' aan basis Operatie Alfa in Oss

24 januari om 07:36
De politie viel het woonwagenkamp al op 13 november binnen. (foto: Gabor Heeres / SQ Vision Mediaprodukties)
De politie viel het woonwagenkamp al op 13 november binnen. (foto: Gabor Heeres / SQ Vision Mediaprodukties)
Een 'geniale afluisteroperatie' stond aan de basis van Operatie Alfa, het grootschalige onderzoek naar de criminele familie van Martien R. uit Oss. Dat meldt De Telegraaf.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Volgens de krant ontdekten de speurders dat de groep rond Martien R. veelvuldig bijeenkwam in een schuur op het kampje aan de Hoogheuvelstraat in Oss. Martien R. en zijn entourage noemden dit speciaal getimmerde hok ’de schuur’ of ’het kantoor’.

'Wonderlijk'
Door een 'meesterlijke truc' slaagde het onderzoeksteam erin om hier, in het hart van de organisatie, afluisterapparatuur en camera’s te plaatsen. Over hoe de apparatuur is geplaatst, willen of kunnen politie, OM en advocaten uit het 'Alfa-onderzoek' niets zeggen.

Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van Martien R., noemt dit in de krant 'wonderlijk', omdat je niet zomaar op het kamp komt. Camera’s houden de omgeving in de gaten en de sociale controle op het kamp zou waterdicht zijn.

Hol van de leeuw
Volgens Omroep Brabant-misdaadverslaggever Willem-Jan Joachems is dit plaatsen van de afluisterapparatuur altijd een huzarenstukje.

“Het is binnendringen in het hol van de leeuw. Zéker als je bedenkt dat daar in de buurt een wapenarsenaal begraven lag. Maar de methode van afluisterapparatuur is klassiek en veel gebruikt. Verdachten houden er altijd rekening mee dat ze via de telefoon worden afgeluisterd. Daarom verstopt de politie microfoons, camera’s en bakens op de gekste plekken: in auto’s, kantines, lampen en plafonds van woonkamers."

"Tijdens de geruchtmakende Trefpuntzaak in Best moest de politie ook doordringen tot de vergaderplaats: de kantine. Daar hebben rechercheurs toen ongezien een microfoon kunnen plaatsen in het koffiezetapparaat.”

Undercovers?
Bij Operatie Alfa is er geen enkele aanwijzing dat er hele bijzondere opsporingsmethoden zijn gebruikt, zoals undercovers. "Een infiltratie is ook een optie voor de politie, bijvoorbeeld een agent die zich voordoet als wapendealer. Maar ik heb er niks over gehoord. Het zijn familienetwerken en die zijn heel lastig binnen te dringen, dus ik denk dat ze die methode hebben overgeslagen", zegt Willem-Jan Joachems.

Wachten op privacy instellingen...

Berucht
De familienaam van R. is in Oss berucht. Martien R. wordt zelfs de ‘Godfather’ van de Brabantse onderwereld genoemd. Hij zou meerdere aanslagen, liquidaties en pogingen daartoe op zijn naam hebben staan. Ook is hij een bekende in de drugswereld. Maar op de een of andere manier ontglipte hij iedere keer aan politie en justitie.

Half november werd Martien R. aangehouden. Naast hem zijn de afgelopen maanden nog veertien mensen gearresteerd.

Lees alles over Operatie Alfa op onze themapagina.

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

Wachten op privacy instellingen...