Mill en Sint Hubert sluit zich ook aan bij nieuwe fusiegemeente Land van Cuijk

31 januari 2020 om 10:42
nl
De gemeente Mill en Sint Hubert sluit zich aan bij de nog te vormen gemeente Land van Cuijk. De gemeenteraad heeft hiermee donderdagavond ingestemd. Per 1 januari 2022 wordt Mill en Sint Hubert officieel onderdeel van de nieuwe fusiegemeente.
Geschreven door

De gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis hadden eerder besloten op te gaan in die nieuwe gemeente. Al in oktober vorig jaar werd bekend dat ze onder één naam verder zouden gaan. Mill en Sint Hubert had meer tijd nodig.

Mill en Sint Hubert
Het is geen verrassing dat Mill en Sint Hubert zich aansluit bij de nieuwe gemeente. Vorige week werd er namelijk een peiling gehouden onder de inwoners: een overgrote meerderheid koos daarbij voor de gemeentelijke herindeling. Er was een opkomst van ruim zestig procent van de stemgerechtigden, van wie driekwart vóór de gemeentelijke herindeling stemde.

De partijen in de gemeenteraad hadden van tevoren gezegd dat ze de uitkomst van die volksraadpleging zouden respecteren. En dus konden ze donderdagavond alleen maar akkoord gaan met deelname aan de fusiegemeente.

Nog geen besluit in Grave
De gemeenteraad van het naburige Grave sprak donderdagavond ook over al dan niet samengaan met de nieuwe fusiegemeente, maar die kon nog geen definitief besluit nemen. Drie verschillende moties eindigden onbeslist: zeven stemmen voor, zeven stemmen tegen. Eén raadslid was ziek.

Volgens burgemeester Lex Roolvink staat het onderwerp tijdens de komende raadsvergadering, op 18 februari, opnieuw op de agenda. "Maar er is ook een verzoek gedaan om een extra raadsvergadering te houden. Dus mogelijk zitten we volgende week alweer om de tafel."

Zelf laat de burgemeester zich niet uit over de kwestie: "Dat is een politiek besluit. het is aan de raad om deze beslissing te nemen. Maar ik hoop wel dat het een keer beslecht wordt, want het is niet goed dat deze discussie blijft slepen. Dit duurt nu al jaren."

Breuk in coalitie
Afgelopen week klapte de coalitie van de gemeente Grave door de kwestie. LPG zei het vertrouwen op in coalitiepartner CDA, omdat de twee partijen lijnrecht tegenover elkaar staan: de LPG wil dat Grave zelfstandig blijft terwijl het CDA wel voor aansluiting bij de nieuwe, grote gemeente is. Volgens Roolvink is donderdagavond besloten dat de coalitie de bestuurstaken zal voortzetten. Volgens hem gaat het om een 'symbolische motie'.

Land van Cuijk bestaat vanaf 1 januari 2022 dus uit Cuijk, Boxmeer, Sint Anthonis en Mill en Sint Hubert. Naar alle waarschijnlijkheid worden volgend jaar nieuwe gemeenteraadsverkiezingen gehouden voor de gloednieuwe gemeente.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.