Advocaat van verdachte Operatie Alfa vroeg om twitterverbod, maar rechtbank wijst dit af

14 februari 2020 om 13:56
nl
Een van de advocaten in de zaak Operatie Alfa heeft de rechtbank gevraagd om een twitterverbod. Dat laat de rechtbank Oost-Brabant vrijdag weten. Dit verzoek is afgewezen. "Tijdens de zitting mogen journalisten gewoon via Twitter verslag doen." Maandag is de eerste zitting in de zaak die onder meer draait om de crimineel Martien R. uit Oss en zijn familie.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

Tijdens de zitting gelden strengere regels dan normaal. "Dit is vanwege veiligheids- en privacyredenen", schrijft de rechtbank. Zo mogen officieren van justitie niet gefilmd en getekend worden. Voor de verdachten geldt dat hun stem, ook niet vervormd, niet opgenomen mag worden. Verdachten mogen sowieso niet gefilmd worden.

'Zorgen over veiligheid'
De rechtbank schrijft dat het voor het Openbaar Ministerie belangrijk is dat de officieren veilig kunnen werken en ze zich vrij voelen bepaalde beslissingen te nemen. Het OM maakt zich hier zorgen om, meldt de rechtbank. "Er kan niet worden gezegd dat dergelijke zorgen niet reëel zijn", stelt de rechtbank. Het OM wilde daar verder geen toelichting op geven.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers, die hoofdverdachte Martien R. bijstaat, snapt niets van het filmverbod. "Totaal overtrokken", reageerde hij. Toch zijn er ook uit de hoek van de verdediging verzoeken gekomen. Naast het gevraagde, en afgewezen, twitterverbod, kwam ook het bezwaar tegen het opnemen van de stem van de verdachten. Het is niet bekend welke advocaat dit verzoek heeft gedaan. De rechtbank laat weten dat ze zo'n verbod ook nog nooit tijdens een zitting hebben gehad.

'Privacy weegt zwaar'
Volgens de rechtbank kwam dit bezwaar deels vanwege de grote media-aandacht en bezorgdheid voor stigmatisering of negatieve beeldvorming. "Ze doen alsof ze hier te maken hebben met een soort Holleeder in het kwadraat", zei advocaat Kuijpers over het OM. De rechtbank zegt dat er een afweging is gemaakt tussen privacy en de openbaarheid. De privacybelangen van de verdachten wegen daarin het zwaarst. Mede omdat het hier om een pro-formazitting gaat en het dossier nog niet volledig is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.