Video

Verzekeraars krijgen claims binnen, bloedbanken overwegen maatregelen voor coronavirus

28 februari 2020 om 04:24
nl
De coronapatiënt uit Loon op Zand maakt het goed en mag mogelijk weer terug naar huis. De GGD heeft alle mensen waar hij contact mee heeft gehad sinds zijn besmetting in kaart gebracht en houdt hen nauwlettend in de gaten. Lees hier alle ontwikkelingen omtrent het coronavirus.
Geschreven door

Dit is wat we tot nu toe weten:

 • De patiënt is een 56-jarige ondernemer uit Loon op Zand en is opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.
 • Zijn vrouw en dochter werken op twee basisscholen in Loon op Zand.
 • Basisscholen De Blokkendoos en De Lage Weijkens in Loon op Zand gaan na de carnavalsvakantie gewoon open.
 • De man vierde afgelopen dagen carnaval in Tilburg en Loon op Zand, maar was toen niet besmettelijk.
 • De patiënt maakt het goed. Er wordt al over nagedacht dat hij mogelijk naar huis mag.
 • Enkele tientallen mensen worden intensief gevolgd omdat zij mogelijk besmet kunnen zijn.
 • Het is niet nodig om dit weekend (sport)evenementen af te gelasten.
 • In Amsterdam is een tweede coronapatiënt gevonden. Het gaat om een vrouw die vorige week in het noorden van Italië was.
 • De GGD heeft publieksnummers vrijgegeven voor vragen over het virus. Voor Hart van Brabant is dat 0900-3646464 en voor West Brabant 085-0785617.
 • De hulpdiensten in Tilburg hebben vrijdagochtend de staat van paraatheid verhoogd.
 • De persconferentie van gemeente Tilburg, Elisabeth-TweeSteden en GGD zie je hier.
 • Bekijk de laatste uitzending van Brabant Nieuws over de coronabesmetting in Tilburg.
 • De mensen waarmee de besmette coronapatient in aanraking is geweest, zijn in het vizier bij de GGD en worden de komende twee weken nauwlettend in de gaten gehouden.


12.00
Voor nu sluiten wij dit liveblog af. Als actuele ontwikkelingen daarom vragen start Omroep Brabant een nieuw liveblog.

20.24
De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa perkt het aantal vluchten aanzienlijk in wegens de uitbraak van het coronavirus. Air France-KLM vliegt vanwege het coronavirus mogelijk langer niet op China. Eindhoven Airport geeft aan voorbereid te zijn en heeft contact met het RIVM en de GGD.

19.35
Het contactonderzoek rondom de personen waar de besmette coronapatiënt uit Loon op Zand contact mee heeft gehad, is afgerond. Dat meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Deze mensen worden de komende twee weken in de gaten gehouden om mogelijke verschijnselen van het virus snel te kunnen signaleren en de kop in te drukken.

Wachten op privacy instellingen...


19.30
Verzekeraars krijgen eerste claims binnen vanwege coronavirus . Klanten doen vooral een beroep op hun reis- en annuleringsverzekeringen. Ze willen weten of hun verzekering dekt als zij naar een met corona besmet gebied afreizen.

17.36
Steeds meer landen, waaronder Nederland, melden besmettingsgevallen. Het virus moet daarom "agressief" worden aangepakt, meldt WHO-topman.

17.24
Bloeddonoren die griepverschijnselen hebben mogen geen bloed geven. Tot nu toe is het aantal bloeddonaties bij de bloedbank in Tilburg, nog niet teruggelopen door angst voor besmetting. Sanquin roept donoren die een oproep krijgen en zich fit voelen op om bloed te blijven geven. Desondanks bekijkt de organisatie of de regels wel voldoende zijn om besmetting tegen te gaan.

17.10
Burgemeester Weterings geeft aan dat het goed gaat met de coronapatiënt: "Er wordt gekeken of hij naar huis kan. Dan moet hij nog steeds in isolatie leven. Inmiddels heeft de GGD de besmetting via deze patiënt nagenoeg in beeld. De mensen waar hij contact mee heeft gehad, zijn allemaal in contact met de GGD."

Ook was al duidelijk dat hij tijdens carnaval volgens de specialisten niet besmettelijk was: "Honderd procent zekerheid bestaat niet in deze situaties maar de patiënt heeft op tijd en juist gehandeld."

16.45
Willem ll speelt vanavond gewoon tegen FC Groningen. Er is volgens de autoriteiten geen reden om voetbalwedstrijden of andere evenementen af te gelasten.

Volgens de Tilburgse burgemeester Weterings is er geen reden om onnodig maatregelen te nemen: "Er is gekeken naar de noodzaak om maatregelen te nemen. We houden plekken waar veel mensen bij elkaar komen in de gaten maar op basis van algemene maatregelen en adviezen, is dat nu niet nodig. We willen ook dat het normale leven doorgaat."

15.59
Er zijn geen wachttijden meer bij het noodnummer van de GGD, dat mensen kunnen bellen die vragen hebben over het coronavirus. Er zijn extra mensen ingezet en rond elf uur waren alle problemen verholpen, zegt een woordvoerder. Omroep Brabant nam de proef op de som en kreeg na ongeveer vijftien seconden al iemand aan de lijn.

15.22
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is blij dat de man meteen actie heeft ondernomen, toen hij klachten kreeg. Via de huisarts kwam hij in het Tilburgse ziekenhuis terecht.

Daar wist het personeel wel raad met deze situatie. “Ik denk dat de kans op verspreiding heel klein is, al blijft alertheid geboden”, klinkt het opgelucht uit de mond van Jean-Luc Murk, arts-microbioloog bij het Tilburgse ziekenhuis.

15.20
Brabantse Bisschoppen nemen maatregelen naar aanleiding van de eerste Nederlandse coronabesmetting. Tijdens de diensten worden er geen hosties op de tong uitgedeeld maar alleen in de hand. Er wordt geen wijwater geschonken en er worden geen handen geschud.

De bisschoppen vragen de gelovigen ook te bidden voor mensen die wereldwijd slachtoffer zijn van het virus en voor allen "die patiënten met hun zorg en deskundigheid begeleiden."

15.12
Er zijn bijna geen mondkapjes meer te verkrijgen in Brabant. Het bedrijf WRG uit Gassel handelt in deze hulpgoederen. Al weken wachten ze op hun bestelling van een half miljoen mondkapjes.

“China en India , waar de mondkapjes vandaan moeten komen leveren sinds het uitbreken van het coronavirus geen mondkapjes meer”, zegt Margreet van de Vorle van WRG. “Ze houden ze allemaal voor hen zelf."

15.02
Basisscholen De Blokkendoos en De Lage Weijkens in Loon op Zand gaan na de carnavalsvakantie gewoon open. Twee van de familieleden van de 56-jarige man die besmet is met het coronavirus werken op de scholen.

14.14
De spelers van PSV mogen voorlopig geen handen meer schudden. "Het is niet uit onbeleefdheid, maar om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken", zegt Ward van Soest.

14.00
De universiteit van Tilburg, met ruim 17.000 studenten, liet eerder al weten geen extra maatregelen te nemen, maar de ontwikkelingen wel nauwlettend in de gaten te houden. Ook het ROC in Tilburg en Hogeschool Fontys in Tilburg nemen voorlopig geen maatregelen.

13.38
Landelijk publieksinformatienummer coronavirus bereikbaar: 0800 1351. Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +312 0205 1351.

13.21
De gemeente liet weten dat er geen reden is om evenementen af te gelasten

12.50
De burgemeester maakt bekend dat de patiënt, die carnaval vierde in Tilburg, tijdens carnaval niet besmettelijk was.

12.45
Het gaat goed met coronapatiënt uit Loon op Zand, er wordt nagedacht over thuisisolatie.

12.30
Voetbalvereniging Uno Animo uit Loon op Zand schrapt voor nu alle thuiswedstrijden van aankomend weekend. Dit komt omdat enkele familieleden van de coronapatiënt bij de club spelen.

12.20
De GGD heeft publieksnummers vrijgegeven voor vragen over het virus. Voor Hart van Brabant is dat 0900-3646464 en voor West Brabant 085-078561.

Wachten op privacy instellingen...

12.15
Coronapatiënt uit Loon op Zand heeft volgens RTL Nieuws 'vrijwel niemand' gezien of gesproken vanaf het moment dat hij ziekteverschijnselen kreeg. Wel zou hij flinke pijn op de borst hebben gehad.

12.00
“We zien absoluut een flinke toename van de hoeveelheid telefoontjes”, vertelt een woordvoerster van de GGD. “De telefoon staat roodgloeiend. Donderdag kregen we zo’n dertig tot veertig telefoontjes, vrijdagochtend om halfelf zaten we al aan vijfhonderd.”

11.45
Het informatienummer 0800-1351 gaat in de loop van de middag open, zo meldde minister Bruins. Je kunt je daar melden met vragen over het virus.

11.30
Paardensportevenement Indoor Brabant gaat vooralsnog gewoon door. Het evenement neemt wel extra hygiënemaatregelen voor de 70.000 bezoekers. Het evenement vindt 12 t/m 15 maart plaats. Ook de MXGP in Valkenswaard gaat 7 maart vooralsnog gewoon van start.

10.55
Vannacht is een tweede patiënt met het virus gediagnosticeerd. De GGD Amsterdam is gestart met het contactonderzoek. Het gaat oom een vrouw. Er is geen link met de Brabantse patiënt.

10.45
De Tilburg Trappers speelt zondagmiddag vooralsnog gewoon tegen EXA Icefighters Leipzig. Vanuit de Duitse ijshockeybond is aan beide teams opgedragen na de wedstrijd geen handen te schudden, zo staat in een verklaring.

10.30
Veel hulpdiensten verzamelen zich bij het hoofdbureau van de politie in Tilburg voor overleg over het coronavirus.

undefined

10.15
Willem II speelt vanavond vooralsnog gewoon tegen FC Groningen. Algemeen directeur Martin van Geel: ‘Een beslissing over de doorgang van de wedstrijd ligt in handen van de overheidsinstanties. Uiteraard conformeert Willem II zich aan dat besluit. De KNVB heeft contact met de betrokken organisaties en informeert op haar beurt de clubs", zo is te lezen in een verklaring.

09.45
De huisarts heeft de bewuste patiënt doorverwezen naar het ETZ.

09.30
Een huisarts in Loon op Zand zegt het bijzonder druk te hebben. Personen met klachten worden nadrukkelijk verzocht om niet de praktijk te bezoeken, maar te bellen. De praktijk is echter wel slecht bereikbaar.

09.20
De tweede extra live-uitzending is nu ten einde. Je kunt hem hier terugkijken.

09.05
De coronapatiënt maakt volgens zijn familie zich geen zorgen. “Het is een nuchtere man die niet bang is voor een griepje. Ik maak me weinig zorgen", vertelt een familielid tegen Hart van Nederland.

09.00
De tweede extra live-uitzending over het virus start nu.

08.45
In Loon op Zand zijn de meeste bewoners geschrokken van het nieuws:

08.40
Een man uit Loon op Zand is naar huis gestuurd toen hij naar zijn werk ging in Odijk, nadat donderdag het coronavirus is geconstateerd bij een plaatsgenoot.

08.15
We kregen gisteren een rondleiding in de quarantaineruimte van het ziekenhuis. Zo ziet de isolatiekamer eruit:

08.00
Viroloog Ab Osterhaus benadrukt dat er 'zeker geen reden tot paniek' is nu het coronavirus is vastgesteld bij een man uit Loon op Zand.

07.30
Om 09.00 uur is er een extra uitzending van Brabant Nieuws over de laatste ontwikkelingen rond het virus.

05.30
Met de besmette man gaat het naar omstandigheden goed, meldt burgemeester Theo Weterings van Tilburg. “Hij is goed aanspreekbaar.” De burgemeester verwacht dat vrijdag in de loop van de dag duidelijk wordt met hoeveel mensen de man afgelopen dagen contact heeft gehad.

05.00
De diagnose van het coronavirus wordt voor heel Nederland vastgesteld in het Erasmus MC in Rotterdam. Dat betekent dat bloedmonsters van patiënten die het virus mogelijk hebben, naar Rotterdam worden gestuurd om te worden onderzocht. Zo ook de bloedmonsters van de man uit Loon op Zand.

04.48
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis krijgt vragen van verontruste patiënten en bezoekers. Mensen die afgelopen dagen in het ziekenhuis waren, hoeven zich geen zorgen te maken, meldt het ziekenhuis.

02.10
Er komen op dit moment weinig updates meer naar buiten over de coronabesmetting. Waarschijnlijk is er komende nachtelijke uren weinig nieuws te melden.

01.22
Welke symptomen heeft iemand die besmet is met corona, hoe besmettelijk is de ziekte en hoe snel kun je ziek worden na een besmetting? In dit verhaal leggen we het uit.

01.15
De besmette man ligt in een van de vijftig isolatiekamers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Zo'n kamer heeft zogenoemde onderdruk, zodat het virus niet naar buiten kan. Verplegers dragen beschermende kleding. "Alles is volledig veilig", aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

00.49
Een woordvoerder van het Tilburgse ziekenhuis laat weten dat er vrijdagochtend om half negen een crisisoverleg is. Mogelijk komt er daarna meer informatie naar buiten.

00.39
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis laat weten dat het ziekenhuis volledig operationeel blijft. Alle operaties en afspraken gaan door: "Voor ons is er geen reden iets te veranderen", zegt een woordvoerder.

00.26
In Nederland zijn tot nu toe zestig mensen getest op het coronavirus. Tot nu toe dus één iemand positief: de man die is opgenomen in het ziekenhuis in Tilburg.

00.01
Bij het ziekenhuis in Tilburg heerst geen gespannen sfeer, merkt onze verslaggever. Bezoekers reageren ontspannen: "We waren op de EHBO met mijn vader. Hij is opgenomen met een griepvirusinfectie. Hij heeft koorts en een longontsteking. Daarom werd door het personeel al vrij snel overgeschakeld naar mondkapjes." Lees hier het hele verhaal.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!