Liveblog coronavirus: 66 nieuwe patiënten in Brabant, inwoner van Etten-Leur overleden

11 maart om 08:07
Foto: Edwin Klaasen
Foto: Edwin Klaasen
Het aantal patiënten met het coronavirus is woensdag in onze provincie opgelopen naar 223. Steeds meer evenementen in Brabant gaan de komende week niet door. Ook vrijwel alle sportwedstrijden zijn afgelast. We volgen alle ontwikkelingen rondom het coronavirus in dit liveblog.
Geschreven door

De belangrijkste feiten:

 • Een inwoner van Etten-Leur is overleden aan het coronavirus. Dat is daarmee het vijfde dodelijke slachtoffer in Nederland. Bijna twee derde van de Brabantse gemeenten heeft nu één of meer coronapatiënten.
 • Nieuwe maatregelen in Brabant: streep door grote evenementen (onder meer geen eredivisieduels dit weekend), veiligheidsregio's roepen Brabanders op sociale contacten de komende week te beperken. Scholen wordt gevraagd leerlingen zoveel mogelijk op te vangen. Vrijwilligers zouden hierbij een rol kunnen spelen.
 • Amateursportwedstrijden van onder meer voetbal, hockey, volleybal en korfbal zijn voor komend weekend afgelast. Ook steeds meer andere sportverenigingen lasten activiteiten af. Het gaat in vrijwel alle gevallen om wedstrijden waar Brabantse clubs bij betrokken zijn.
 • In Brabant zijn 223 mensen positief getest op het coronavirus. Landelijk zijn dat er 503.
 • 4 procent van de geteste ziekenhuismedewerkers in Brabant heeft het coronavirus. Alleen medewerkers met gezondheidsklachten zijn getest.
 • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themapagina.

22.15
Dit liveblog wordt afgesloten. Donderdagochtend starten we een nieuwe.

20.40
Zwembad De Schelp heeft weer een extra hoofdstuk in het Boek van Ellende. Na ellenlange problemen met roest, water- en luchtkwaliteit, legionella en chloor is het bad nu gesloten vanwege het coronavirus. Dat duurt tenminste tot aanstaande maandag.

19.45
"We merken dat de Brabanders gehoor geven aan onze oproep en waar mogelijk maatregelen nemen om een verdere verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Dit doet ons goed, we zijn er trots op dat Brabanders er samen de schouders onder zetten om dit virus zo snel mogelijk een halt toe te roepen." Dat zeggen de drie voorzitters van de Veiligheidsregio's in Brabant, John Jorritsma, Jack Mikkers en Theo Weterings, in een verklaring.

Wachten op privacy instellingen...


17.55
Sinds het coronavirus rondwaart, verschijnen er bij de bloedbank steeds minder donors om bloed te geven. Dat meldt Sanquin Bloedbank, die vreest dat er een tekort aan bloed ontstaat. De bloedbank heeft normaal een voorraad bloed voor zeven dagen in huis om de ziekenhuizen te kunnen bedienen. Voor de twee meest voorkomende bloedgroepen is de voorraad bloed afgelopen week inmiddels gehalveerd en is er nu nog maar genoeg voor drieënhalve dag, zegt een woordvoerder van Sanquin.

17.40
De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft de uitbraak van het nieuwe coronavirus bestempeld als een pandemie. Volgens hem kunnen alle landen samen de koers van deze wereldwijde epidemie veranderen. "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en we moeten juist handelen en kalm blijven."

17.30
Autobeurs British CARS& Lifestyle in Autotron gaat komend weekend toch niet door. Het evenement wordt verplaatst naar een nieuwe datum die nog bepaald moet worden, maakt de organisatie bekend. Woensdag stelde die juist dat de beurs met een aantal maatregelen wel door kon gaan. Nu komt de organisatie daar dus op terug. Een aantal standhouders had op de Facebookpagina van het evenement al aangekondigd dit jaar af te haken. "We hopen op deze manier de veiligheid van onze bezoekers en de kwaliteit van het evenement te waarborgen", aldus de organisatie van de autobeurs. Bezoekers die online een ticket hebben gekocht, krijgen hun geld terug.

17.00
Tilburg telt nu de meeste mensen die besmet zijn met het coronavirus: 42. De stad wordt opgevolgd door Breda, daar hebben 32 mensen het virus. Voor het eerst is in meer dan de helft van alle Brabantse gemeenten het virus geconstateerd.

Opmerkelijke stijgers:

 • Boekel: van 2 naar 7
 • Breda: van 27 naar 32
 • Haaren: van 2 naar 6
 • Tilburg: van 29 naar 42
 • Uden: van 13 naar 18 In dit onderstaande overzicht ontbreekt een besmetting in Oosterhout en Moerdijk. De gemeenten hebben deze besmetting bekendgemaakt, maar om onbekende reden zijn deze meldingen nog niet meegenomen in de cijfers van het RIVM.
Wachten op privacy instellingen...

16.33
Een inwoner van Etten-Leur is overleden aan het coronavirus. Het gaat om het vijfde dodelijke slachtoffer in Nederland. Dat meldt de gemeente Etten-Leur.

16.11
Het kabinet wil kleine tot middelgrote ondernemingen gaan helpen die in financiële problemen dreigen te komen door de uitbraak van het coronavirus. Het kabinet wil hen ondersteunen door garant te staan voor leningen. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken aangekondigd.

16.05
Alle waterpolowedstrijden voor Brabantse teams zijn afgelast. Brabantse waterpolo-scheidsrechters mogen dit weekend ook niet in actie komen.

16.00
Ook chipfabrikant ASML in Veldhoven neemt maatregelen. Grote groepen bezoekers worden voorlopig zo veel mogelijk geweerd en kantoormedewerkers worden in twee groepen gesplitst die per week afwisselend op locatie en thuis werken. Bij medewerkers die in zogeheten cleanrooms werken, fabrieksruimtes waar chipmachines worden gemaakt, meet ASML hun temperatuur. Het bedrijf bekijkt of het dat bij nog meer werknemers gaat doen, laat een woordvoerder weten.

15.50
Safaripark Beekse Bergen heeft besloten om alle activiteiten waar veel mensen samenkomen te cancelen om zo gehoor te geven aan de maatregelen van de veiligheidsregio’s. Het gaat om de roofvogelshow, de voederdemonstraties en de bootsafari. Het park is verder wel gewoon open.

15.30
Ook IKEA neemt maatregelen tegen verdere verspreiding van het virus. Zo is bij de vestiging in Eindhoven Småland tijdelijk gesloten. Voorlopig kunnen de kinderen dus niet terecht in de ballenbak.

undefined

14.15
Uit nieuwe cijfers van het RIVM blijkt dat sinds dinsdag 66 nieuwe patiënten met het coronavirus zijn vastgesteld in Brabant. Het aantal patiënten is gestegen van 157 op dinsdag naar 223 op woensdag. Landelijk ligt het aantal op 503.

Dit is een forse toename. Volgens het gezondheidsinstituut is die toename te verklaren door het onderzoek dat de afgelopen dagen in onze provincie is gedaan onder ziekenhuispersoneel. Nog steeds woont het grootste gedeelte van de patiënten waarbij de bron van de besmetting niet bekend is in Brabant.

Wachten op privacy instellingen...

14.12
Een inwoner van Westerhoven is positief getest op het coronavirus, dat meldt de gemeente Bergeijk. Of de persoon in een risicogebied zoals Italië is geweest en of het om een man of vrouw gaat maakt de gemeente niet bekend.

14.05
Het seizoen zit er op voor ijshockeyteam Tilburg Trappers. Vanwege de uitbraak van het coronavirus heeft de Oberliga, de Duitse competitie waar de Trappers in uitkomen, besloten alle play-off-duels te schrappen. Daarmee komt de competitie per direct ten einde voor de Tilburgers.

13.59
De afzeggingen volgen elkaar de eerste helft van de dag in een rap tempo op. Ook seniorenvereniging KBO-Brabant adviseert haar lokale afdelingen om grote bijeenkomsten in de komende twee weken te annuleren.

13.53
Directeur Marcel Hunze van Indoor Brabant vertelt aan Omroep Brabant waarom is besloten dat het paardensportevenement door gaat zonder publiek:

Wachten op privacy instellingen...

13.41
IKEA heeft per direct alle Småland speelplaatsen gesloten. Bij de vestigingen in Breda en Eindhoven is het dus niet meer mogelijk om in de ballenbak te spelen. Ook de speelplaatsen in Heerlen, Barendrecht en Utrecht zijn dicht.

13.24
Het Oranje Fonds, de organisator van de grootste vrijwilligersactie van Nederland NLdoet, adviseert deelnemers uit Brabant om thuis te blijven.

13.02
Naast de voetbal-, korfbal- en hockeybond heeft ook de NeVoBo (volleybalbond) laten weten dat alle wedstrijden voor dit weekend zijn afgelast.

12.34
Indoor Brabant in de Brabanthallen in Den Bosch gaat door, maar vindt plaats zonder publiek. De organisatie heeft dat woensdag besloten na overleg. Er was veel verontwaardiging dat de organisatie aanvankelijk besloot het evenement toch door te laten gaan.

12.15
Alle voorstellingen in Theater De Lievekamp in Oss zijn tot en met maandag 16 maart afgelast. De voorstellingen worden op een later moment ingehaald.

12.13
Burgemeester Van Soest van Boxmeer doet aan organisatoren van evenementen in zijn gemeente het dringende advies de tot en met maandag 16 maart geplande activiteiten te annuleren.

11.47
Het Philips Museum in Eindhoven sluit zich ook aan bij het maatregelenpakket van de Brabantse veiligheidsregio's. Het museum gaat tot en met 16 maart dicht.

undefined

11.43
Ook het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) meldt dat alle wedstrijden waar Brabantse clubs bij betrokken zijn voor komend weekend zijn afgelast. Het gaat om zo'n vierhonderd wedstrijden.

11.32
De KNVB meldt dat alle voetbalwedstrijden van Brabantse verenigingen voor komend weekend zijn afgelast. Het gaat om de thuis- en uitwedstrijden van alle Brabantse veld- en zaalvoetbalverenigingen.

11.07
Brabantse supermarkten hebben het ontzettend druk. Dat zegt Marc Jansen, directeur van branche-organisatie CBL, tegen de NOS. Er worden vijftig procent meer gedroogde bonen en rijst verkocht dan normaal. "Het is kerstdrukte in de lente. We redden het, maar het is alle hens aan dek. We hebben dit niet eerder in Nederlandse supermarkten gezien." Van hamsteren is geen sprake zegt Jansen: "Hamsteren is wat je ziet in Italië; lege schappen en rijen voor de winkels. Dat is hier absoluut niet aan de orde."

11.02
Door het nieuwe pakket aan maatregelen van de drie Brabantse veiligheidsregio's om het coronavirus in te dammen, is de carnavalsoptocht van Oosterhout aanstaand weekend verboden. Voor de tweede keer, want de optocht werd eerder al afgelast vanwege een storm. Een domper voor C.V. de Pierewaaiers:

Wachten op privacy instellingen...

10.44
Medewerkers van De Efteling zijn op dit moment hard aan het werk om te kijken hoe ze bij elke attractie bezoekers op afstand van elkaar kunnen houden. Het park neemt maatregelen om grotere groepen mensen te scheiden of extra afstand te creëren, bijvoorbeeld bij shows. Vanmiddag maakt het park bekend hoe dat gaat gebeuren.

“Op onze site laten we al weten dat mensen die milde griepachtige klachten hebben, beter thuis kunnen blijven”, zegt Laura van den Bos van de Efteling. Op de site blijkt de Efteling ook wat soepeler als het gaat om het verzetten of annuleren van schoolreisjes naar het park. Vanwege de uitzonderlijke situatie kan een reservering van een huisje in Bosrijk eenmalig op een andere datum gezet worden.

10.37
Ook vandaag wordt weer thuisgewerkt door Brabanders.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

10.24
De KNVB neemt later vandaag een besluit over of de amateurvoetbalwedstrijden dit weekend doorgaan.

10.15
De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) heeft besloten om alle wedstrijden van hockeyteams uit Brabant komend weekend af te gelasten. Het gaat om ongeveer tweeduizend wedstrijden. Ook de wedstrijden in de Gold Cup Dames gaan niet door.

10.00
Het NK Karting dat dit weekend stond gepland in Berghem is afgelast.

9.48
Hardcorefestival Masters of Hardcore in de Brabanthallen in Den Bosch is afgelast. Dat meldt de organisatie op haar website. Het evenement stond gepland op 28 maart en wordt nu verplaatst naar 5 september. "Met meer dan 30.000 bezoekers van over de hele wereld vinden wij het niet verstandig om de huidige situatie te negeren", schrijft de organisatie.

9.34
NOC*NSF adviseert om komend weekeinde alle sportevenementen in onze provincie niet door te laten gaan. Dinsdag was al door de KNVB besloten alle thuiswedstrijden van clubs uit Brabant in het betaalde voetbal af te gelasten. Het is volgens NOC*NSF het beste dat ook alle amateurclubs alle activiteiten dit weekeinde opschorten.

9.05
Bij verzorgingstehuis Padua in Tilburg zijn twee bewoners positief getest op het coronavirus. Het gaat om bewoners de afdeling voor dementerenden. De afdeling is gesloten. Er mag geen bezoek komen en bewoners mogen de afdeling niet verlaten.

8.00
Deskundigen noemen het pakket ingrijpende maatregelen voor Brabant proportioneel en broodnodig. Een unieke situatie vraagt om unieke maatregelen, zeggen zij.

7.45
Alle optredens in het Parktheater Eindhoven en Muziekgebouw Eindhoven zijn tot en met maandag 16 maart geannuleerd. Voorlopig blijft alleen het restaurant van het theater open.

7.38
Het is opnieuw erg rustig op de weg. Er staan geen files in Brabant. Mensen geven gehoor aan de oproep van premier Rutte om thuis te werken.

Wachten op privacy instellingen...

7.17
Voetbalvereniging Unitas '30 in Etten-Leur is voorlopig dicht. Een van de leden is besmet met het coronavirus. Alle trainingen zijn afgelast en waarschijnlijk gaan de wedstrijden aanstaand weekend ook niet door.

Wachten op privacy instellingen...