Dit zijn de gevolgen van code rood in Brabantse ziekenhuizen

13 maart 2020 om 19:10
nl
In alle Brabantse ziekenhuizen geldt vanaf nu code rood vanwege de coronacrisis. "Er is sprake van een grote druk op de continuïteit van de zorg in de regio. Deze kan alleen met gezamenlijke maatregelen worden behouden", aldus een woordvoerder namens de ziekenhuizen. De zorginstellingen nemen nu maatregelen om te voorkomen dat de zorg echt in gevaar komt.
Geschreven door

In alle Brabantse ziekenhuizen geldt vanaf nu code rood vanwege de coronacrisis. "Er is sprake van een grote druk op de continuïteit van de zorg in de regio. Deze kan alleen met gezamenlijke maatregelen worden behouden", aldus een woordvoerder namens de ziekenhuizen. De zorginstellingen nemen nu maatregelen om te voorkomen dat de zorg echt in gevaar komt.

Het afkondigen van code rood in alle tien Brabantse ziekenhuizen is besloten tijdens een overleg van het zogenoemde Regionaal Overleg Acute Zorg. Aanbieders van zorg - waaronder ziekenhuizen - maken in dit provinciale verband afspraken over samenwerking. Doel hiervan is de acute zorg te garanderen en te verbeteren.

Tijdens het overleg van donderdagavond sprak men twee belangrijke zaken af. Zo bepaalden de ziekenhuizen medewerkers niet langer te gaan testen op het coronavirus, om testmateriaal voor patiënten beschikbaar te houden. Daarnaast besloot men tot verdere opschaling over te gaan.

Collectieve afspraken
Van code rood is sprake als een mogelijke crisissituatie aanstaande is. De ziekenhuizen nemen dan gezamenlijk – dus met z’n tienen - maatregelen. Zo wordt dagelijks gekeken of er nog genoeg personeel beschikbaar is. Scholingsprogramma's voor medewerkers worden geannuleerd en niet-acute zorg kan worden afgezegd. Dit zijn bijvoorbeeld operaties die niet onmiddellijk uitgevoerd moeten worden.

"Je moet het zo zien", licht de woordvoerder toe, "samen staan we voor een uitdaging. Door te overleggen, kunnen we elkaar beter helpen als dat nodig is." Een voorbeeld: als een patiënt in een bepaald ziekenhuis niet meer geholpen kan worden, biedt een ander hulp. "Het is als het ware een voorbereidingsmaatregel, een richtlijn. Geen militaire code."

De ziekenhuizen kijken ook naar de mogelijkheid om zorgmedewerkers extra diensten te laten draaien, eventueel op plekken waar handjes op dat moment het hardst nodig zijn. Desnoods worden zorgstudenten ingezet.

Verloven en vakanties ingetrokken
Ieder ziekenhuis beslist zelf wanneer, hoe snel en op welke manier zij deze 'fase rood' invult. Zo trekt het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch verloven en vakanties van personeel in. De ziekenhuizen spraken donderdag af gezamenlijk te streven naar een verdubbeling van het aantal intensive care-plekken. Bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is net als het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom de intensive care-capaciteit al uitgebreid.

Voor zover bekend stellen in elk geval de volgende ziekenhuizen (een deel) van de geplande operaties uit:

• St. Anna Ziekenhuis in Geldrop

• Bravis ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom

• Amphia Ziekenhuis in Breda en Oosterhout

• Elkerliek Ziekenhuis in Deurne en Helmond

• Catharina Ziekenhuis in Eindhoven

• Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch

Capaciteitsproblemen
Fase rood is nodig omdat in Brabantse ziekenhuizen capaciteitsproblemen dreigen te ontstaan. Dit komt door het fors stijgende aantal registreerde besmettingen in onze provincie. Het aantal patiënten bij wie het virus is vastgesteld in Brabant is vrijdag met 87 toegenomen, zo blijkt uit de recentste RIVM-cijfers. Dat brengt het totaal op 360 geregistreerde patiënten. Landelijk staat het aantal positieve coronatests op 804. Tien Nederlanders overleden tot nu toe aan het virus.

Het werkelijke aantal besmette Nederlanders ligt vermoedelijk veel hoger. Het leeuwendeel ondervindt milde klachten door het coronavirus. Een laag percentage belandt in het ziekenhuis en de intensive care. Met de forse stijging van het aantal geregistreerde Nederlandse coronapatiënten in het achterhoofd schaalt men nu alvast op. Ter voorbereiding op een mogelijke toeloop van patiënten naar het ziekenhuis. Vooral ouderen met onderliggende gezondheidsproblemen zijn het meest kwetsbaar en kunnen door het virus een dubbele longontsteking oplopen.

Na code rood volgt code zwart
In zorgtermen is code rood niet de zwaarste fase waar men naar kan opschalen. Dat is namelijk fase zwart. Dan is er sprake van 'zulke grote bedreiging van de regionale zorgcontinuïteit dat deze vastloopt ondanks aanpassingen van het zorgaanbod'. Er wordt dan gesproken van een (landelijke) crisis. De veiligheidsregio voert in deze fase de regie.

LEES OOK:

Lees alles over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.