LIVEBLOG CORONAVIRUS: Overheid kondigt miljardensteun voor bedrijven aan, IKEA-vestigingen dicht

17 maart 2020 om 08:12
nl
Het is dag twee van een leven zonder school, restaurants en cafés. Het is ook de dag na de historische toespraak van premier Rutte. De minister-president zei maandagavond op nationale televisie dat er geen 'eenvoudige of snelle uitweg uit deze zeer moeilijke situatie' is. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom de coronauitbraak.
Geschreven door

De belangrijkste feiten:

  • Brabant telt nu 634 geregistreerde coronapatiënten (+80). Dat blijkt uit de cijfers die het RIVM dinsdag bekendmaakte. Heel Nederland telt nu officieel 1705 coronapatiënten, een stijging van 292.
  • De laatste dagen zijn tientallen mensen met het coronavirus opgenomen in Brabantse ziekenhuizen. Dit nadat het aantal opnamen korte tijd juist daalde.
  • Het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) sprak maandag van twintig coronadoden in Brabant.
  • Scholen, restaurants en cafés zijn voor de tweede dag gesloten. Dat blijft minstens tot en met 6 april zo.
  • Omroep Brabant heeft de Facebookgroep 'Brabant helpt elkaar' gelanceerd. Op het platform kun je hulp vragen én aanbieden, nu het leven door het coronvirus anders dan anders is.

18.35
Bente Lavrijsen is vrijdag 13 maart geboren in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Natuurlijk zijn vrienden en kennissen benieuwd naar de nieuwe inwoonster van Den Dungen. Bente en haar ouders krijgen dan ook veel 'raamvisite'. Vader Rene Lavrijsen en moeder Sanne Heijnens blijven samen met hun spruit nog even in hun eigen mini-quarantaine.

Foto: familie Lavrijsen
Foto: familie Lavrijsen

18.25
Drinkwaterbedrijven gaan geen mensen meer van drinkwater afsluiten. Dat geldt zolang de sociale onthouding wegens het coronovirus van kracht is.

17.51
De vergadering van Provinciale Staten gaat vrijdag niet door vanwege de coronacrisis.

17.45
IKEA sluit vanaf morgen de vestigingen in Breda en Eindhoven.

17.30
DAF legt voorlopig de productie van vrachtwagens stil.

17.19
De overheid gaat bedrijven helpen waarvan werknemers thuiszitten door corona. De overheid gaat maximaal 90 procent van dat salaris betalen. Het kabinet wil het uiterste doen om te voorkomen dat mensen hun baan verliezen of bedrijven omvallen door het virus. Vanavond wordt een ongekend steunpakket gepresenteerd, waarvoor tientallen miljarden beschikbaar zijn.

17.17
Nederlandse consumenten die vanwege het coronavirus extra insloegen bij supermarkten, hebben voor een forse omzetstijging gezorgd voor die winkels. Volgens onderzoeksbureau Nielsen werd er vorige week voor 998 miljoen euro uitgegeven in de supermarkten. Alleen in de kerstweek van 2017 gaven Nederlandse consumenten in één week meer uit. De omzet lag een derde hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

17.15
ABN Amro heeft vanwege het coronavirus verschillende filialen moeten sluiten. Dat is onder meer het geval in Etten-Leur, Oosterhout en Waalwijk.

17.13
Defensie bereidt zich voor op het helpen van de Nederlandse bevolking in de strijd tegen het coronavirus. Dat zegt minister Ank Bijleveld (Defensie). "Gelukkig is de militaire inzet nog niet nodig geweest, maar als het moet ondersteunen we waar dat mogelijk is", zei de minister.

17.06
Personeel van het Annenborch zorgcentrum in Rosmalen geeft voor de tweede dag op rij een hartverwarmende serenade vanaf het balkon. "Dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht".

Wachten op privacy instellingen...

16.40
Vanaf vandaag is het voor Bredanaars met acute geldproblemen mogelijk om beroep te doen op een speciaal ingerichte maatregel die het mogelijk maakt om snel over geld te beschikken om in het dagelijkse levensonderhoud te kunnen blijven voorzien: BroodNood. Ga naar www.breda.nl en vul het speciale formulier in.

16.24
Het RIVM wil de gezondheid van 100.000 Nederlanders wekelijks peilen. Het instituut inventariseert gezondheidsklachten met de zogeheten Infectieradar, omdat het nu niet goed kan overzien hoe het coronavirus zich verspreidt in Nederland.

Wachten op privacy instellingen...

16.20
Ouderenorganisatie KBO-PCOB wil dat de belastingdienst de deadline voor de aangifte van de inkomstenbelasting verruimt. Senioren komen volgens de belangenvereniging in de knoei omdat zij vaak geholpen worden bij de aangifte door een familielid of een vrijwilliger. Die mogen door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus niet meer op bezoek komen.

16.17
Oranjeverenigingen moeten grote publieksbijeenkomsten op Koningsdag niet door laten gaan. Dat is het advies van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Veel organisaties waren al bezig met de voorbereidingen, het advies is nu om daarmee te stoppen en de feesten af te zeggen.

16.07
Volgens overlegorgaan ROAZ, met daarin alle Brabantse ziekenhuizen, zijn er in onze provincie binnen 24 uur 70 ziekenhuisopnames van coronapatiënten bijgekomen. Het totaalaantal mensen dat wegens de infectieziekte in Brabantse ziekenhuizen ligt, komt daarmee op 200. Daarvan liggen er 55 op de intensive care-afdelingen. Dat zijn er 20 meer dan maandagavond. De forse stijging baart bestuurder Bart Berden van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg ernstige zorgen.

16.01
Gemeente Dongen wil voorkomen dat jongeren bij elkaar komen op de sportvelden om samen te sporten, daarom zijn er borden bij VV Dongen, de Gaasjes en het Hertog Jan-veld. Dus: Geen training bij je club tot en met 6 april? Dan ook niet sporten op complexen die nu gesloten zijn.

Gemeente Dongen plaatst borden
Gemeente Dongen plaatst borden

15.50
Er rijden vanaf donderdag fors minder bussen in Brabant vanwege het coronavirus. Vervoerder Arriva schrapt alle buurtbussen in Brabant. Andere buslijnen rijden in ieder geval tot en met 6 april volgens de vakantiedienstregeling.

15.00
De schoolexamens voor middelbare scholieren kunnen de komende tijd doorgaan, maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moeten alle leerlingen die meedoen en docenten die toezicht houden volledig klachtenvrij zijn. Dat liet het ministerie van Onderwijs dinsdag weten.

14.55
De afscheidsreceptie op vrijdag 9 april voor René Bastiaanse, scheidend directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum, is tot een later moment uitgesteld.

14.25

Wachten op privacy instellingen...

14.10
De cijfers in grafiekvorm.

Wachten op privacy instellingen...

14.00
Heel Nederland telt nu officieel 1705 coronapatiënten, een stijging van 292. Dat blijkt uit de actuele cijfers van het RIVM. Brabant telt sinds vandaag 634 geregistreerde coronabesmettingen. Dat zijn er 80 meer dan maandag. De RIVM maakte verder bekend dat sinds gisteren 19 patiënten aan het virus zijn overleden. Het totaal komt daarmee op 43. De leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 94 jaar.

Wachten op privacy instellingen...

12.59
Verpleeg- en verzorgingshuizen in Brabant moeten voorlopig op slot voo bezoekers vanwege de coronacrisis. Dat advies hebben ze gekregen vanuit de veiligheidsregio’s. Ook bij instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking zijn bezoekers niet meer welkom.

12.46
Het St. Anna Ziekenhuis heeft de locatie in Eindhoven tot en met 6 april gesloten. De medisch noodzakelijke zorg vindt vanaf nu alleen nog plaats in hun ziekenhuis in Geldrop. In het St. Anna zijn maandag vijf nieuwe coronapatiënten opgenomen. In totaal worden er nu 10 mensen met een besmetting verpleegd. Twee van hen liggen op de Intensive Care.

12.27
Steeds meer winkels nemen maatregelen vanwege het coronavirus, zo ook Mediamarkt. De winkels zijn vanaf nu minder lang open. Medewerkers schudden geen handen meer, moeten 1,5 meter afstand houden van de klanten en klanten wordt gevraagd om te pinnen en niet meer contant te betalen.

12.24
Een drie minuten lang durend applaus voor alles en iedereen die strijdt tegen het coronavirus. Dat is wat de initiatiefnemers van ‘Klap corona de wereld uit’ vanavond om 20.00 in heel Nederland willen horen.

12.21
In Erp zijn inmiddels vier mensen overleden aan het coronavirus. Onder de slachtoffers is ook een echtpaar.

12:00
PSV-fans steken het personeel van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven een hart onder de riem met een spandoek.

Wachten op privacy instellingen...

11.21
Bernhoven stopt met geplande zorg op poliklinieken en in het diagnostisch centrum. Ook wordt het aantal prikprosten teruggeschroefd. 'Een groot aantal prikposten is nu gevestigd in gebouwen waar ook andere gezondheidszorg plaatsvindt. Denk aan verpleeg- en verzorgingshuizen en huisartsenpraktijken. Er komen nu negen nieuwe prikposten op centrale locaties in de regio.'

10.41

Wachten op privacy instellingen...

10.40

Wachten op privacy instellingen...

10.34
Duizenden oud-verpleegkundigen zijn bereid om voor even weer aan het bed te staan en zo te helpen bij het bezweren van de coronacrisis. Dat blijkt uit de reacties in een speciale LinkedIn-groep. Onder de bereidwilligen zijn al ruim 350 Brabanders. Zo ook docent verpleegkunde Willem Schouten uit Veghel. "Dit voelt als mijn plicht."

9.53
De Bijenkorf heeft haar openingstijden aangepast naar 13.00 tot 18.00. Ook gaat voorlopig een streep door alle feestelijkheden rondom het 150-jarig bestaan.

9.47
Er blijven berichten binnenkomen van grote en kleinere evenementen die de komende weken plaats zouden vinden en die nu niet door kunnen gaan. Zo ook het NK Skateboarden in de Hall of Fame in Tilburg. De organisatie schrijft: 'Uiteraard blijven we de laatste ontwikkelingen rondom het Coronavirus volgen en houden we iedereen op de hoogte van de gevolgen voor aankomende internationale kwalificatiewedstrijden richting de Olympische Spelen'.

9.42
Hoe houd je in het dagelijks leven 1,5 meter afstand van andere mensen? Hier vind je tips van de rijksoverheid.

9.21
Wat doe je als je niet wekenlang niet naar school kunt? Nou, boodschappen voor mensen die dat nu niet zelf kunnen of durven bijvoorbeeld. Een 11-jarige heeft in Heeze een aandoenlijk briefje verspreid.

Behulpzaamheid zit er bij sommigen al jong in
Behulpzaamheid zit er bij sommigen al jong in

8.56
Voor iedereen die thuiswerkt, thuis is met de kinderen of eigenlijk gewoon voor iedereen die nu noodgedwongen thuis is: tussen negen en tien uur 's ochtends draaien we de plaatjes die jullie willen horen. Bel vooral met 0900-21230909!

8.46
We kregen een foto van Service Apotheek Albers in Den Bosch. Klanten mogen beurtelings naar binnen, waardoor er mensen buiten staan te wachten. De foto is maandagmiddag gemaakt.

Een rij voor de apotheek, beurtelings naar binnen (foto: Henk van Esch)
Een rij voor de apotheek, beurtelings naar binnen (foto: Henk van Esch)


8.26
Ons platform 'Brabant helpt elkaar', heeft inmiddels ruim 2000 leden. Op de facebookpagina kan hulp worden aangeboden en gevraagd. Dat jullie meer dan bereid zijn de helpende hand toe te steken blijkt wel. Boodschappen doen, de hond uitlaten, bellen met iemand die behoefte heeft aan een praatje, medicijnen ophalen; jullie willen het allemaal voor een ander doen. En dat vinden wij keimooi!


7.37
Bij de verzorgingstehuizen en andere locaties van De Wever in Tilburg is bezoek voorlopig niet meer welkom. De ouderen die er wonen mogen de locaties niet verlaten. Hetzelfde geldt voor Archipel in Eindhoven. Eerder troffen andere organisaties in Brabant dezelfde maatregel om verspreiding van het coronavirus onder onderen, een kwetsbare groep, te voorkomen.

6.17
Oplichters zien brood in het coronavirus. In Tilburg gaan geluiden over een corona-babbeltruc. Oplichters bieden ouderen aan om in deze spannende tijd boodschappen voor hen te doen. Met bankpas én pincode gaan ze er dan vervolgens vandoor. Het is onduidelijk hoeveel mensen er op deze manier bestolen zijn.

6.00
Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt voor zelftesten waarmee je thuis zelf zou kunnen beoordelen of je besmet bent met het coronavirus. Dergelijke testen zijn nog niet goedgekeurd en dus ook nog niet toegestaan. Dit kan later veranderen als tests zijn beoordeeld al betrouwbaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!