Veiligheidsregio komt met noodverordening: meer ambtenaren om afstand te handhaven

27 maart 2020 om 16:47
nl
In het zuidoosten van de provincie is sinds vrijdag een nieuwe noodverordening van kracht. Voorzitter John Jorritsma van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost geeft in het tijdelijke beleid aan dat er nu gebieden gesloten kunnen worden als er niet genoeg afstand wordt gehouden. Daarnaast zijn ook meer ambtenaren nodig om te kunnen handhaven.
Profielfoto van Susan Docters
Geschreven door
Susan Docters

De noodverordening in Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost werd vastgesteld nadat het kabinet afgelopen week met verscherpte maatregelen kwam omdat mensen niet voldoende afstand houden. Dankzij de noodverordening kan er nu ook daadwerkelijk gehandhaafd worden naar de aangescherpte maatregelen van het kabinet.

Burgemeesters zijn nu bevoegd om een gebied of locatie volledig af te sluiten als het voorschrift om anderhalve meter afstand te houden niet wordt uitgevoerd. Ook is het mogelijk om een winkel of andere gelegenheid te sluiten.

"De wijze waarop gehandeld wordt zal steeds afhankelijk zijn van de omstandigheden van het specifieke geval. Hierbij kan gedacht worden aan de aard van de openbare gelegenheid, de situatie in of rond deze gelegenheid, de reden waarom deze locatie gesloten moet worden en de risico's", legt een woordvoerder van de gemeente Eindhoven uit.

Meer ambtenaren
Daarnaast worden boetes opgelegd als ondernemers of mensen zich niet aan de regels houden. "Dit is geen straf en staat ook los van een eventuele boete", aldus de woordvoerder. In de verordening schrijft de veiligheidsregio dat ze meer ambtenaren om het nieuwe beleid te kunnen handhaven 'wenselijk' vinden. Dat betekent in de praktijk dat bepaalde medewerkers aangewezen kunnen worden om toezicht te houden op de naleving van de noodverordening.

Vanaf vrijdag is ook een noodverordening in de Veiligheidsregio Brabant-Noord van kracht waarin eveneens staat dat in deze regio meer ambtenaren worden ingezet om te gaan handhaven.

De voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant kondigde de noodverordening donderdag al af. Hiermee reageerde ook dat deel van de provincie op de eerder aangekondigde strengere maatregelen zoals verbod op groepsvorming - waaronder coronafeestjes - en bezoek aan zorginstellingen.

Alle Brabantse steden vallen onder één van deze drie veiligheidsregio's. De noodverordening is in ieder geval van kracht tot 6 april of tot deze weer wordt ingetrokken.

Lees alles over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.