Burgemeester Jack Mikkers: 'Nog zeker een maand strenge coronaregels noodzakelijk’

29 maart om 19:41
Jack Mikkers. (Foto: Gemeente Den Bosch)
Jack Mikkers. (Foto: Gemeente Den Bosch)
Een versoepeling van de huidige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is nog niet in beeld. Dat zei burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch zondagavond in het programma EenVandaag. Sterker nog: ’Ik zou de huidige strenge regels nog zeker een maand in stand houden.’
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Mikkers is naast burgemeester van Den Bosch ook voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Volgens Mikkers ziet iedereen de ernst van de crisis inmiddels wel in. “Deze crisis gaat niet alleen Brabant of Nederland aan, maar ook de rest van de wereld. We zien dat heel Nederland zich aan de regels wil houden, niet alleen in Brabant. De impact van corona is stevig, ook in Brabant.”

Samen
In Brabant worden alle zeilen bijgezet om bijvoorbeeld voldoende bedden en middelen voor de intensive cares beschikbaar te hebben. Mikkers is positief over de opschaling. ”De samenwerking met andere ziekenhuizen in Nederland was heel goed bij de opvang van Brabantse patiënten. Als Brabant moeten we straks ook klaar zijn om patiënten uit de rest van Nederland op te vangen. We doen het samen.”

Volgens de officiële cijfers telt Brabant de meeste coronapatiënten. Mikkers denkt dat de werkelijke cijfers nog hoger liggen. “Er zijn mensen in verpleeghuizen of thuis overleden bij wie achteraf niet is vast te stellen of corona de oorzaak was. Er zijn veel huisartsen die alleen maar bezig zijn met corona. De impact is groot en het aantal sterfgevallen ook.”

Maand verlengen
Komende dinsdag maakt het kabinet bekend hoe de crisis de komende tijd wordt bestreden. “Ik kan me niet voorstellen dat we naar minder maatregelen gaan. We hebben die maatregelen heel hard nodig om de curve naar beneden te drukken. Verder hoop ik dat we de druk op de ziekenhuizen en de medewerkers kunnen verminderen.”

Mikkers hoopt dat het kabinet besluit de huidige maatregelen te verlengen. “We kunnen dit niet ineens afschaffen. Wat mij betreft, houden we de huidige strenge maatregelen nog zeker een maand in stand.”

Lees alles over het coronavirus op onze speciale themapagina.

LEES OOK:

Wachten op privacy instellingen...