Video

29-jarige man uit Beek en Donk die aan coronavirus overleed, is 'een trieste uitzondering'

7 april 2020 om 17:45 • Aangepast 14 april 2020 om 20:44
nl
De 29-jarige man uit Beek en Donk die besmet was met het coronavirus en overleed, vormt door zijn leeftijd 'een trieste uitzondering'. Dat zegt woordvoerder Coen Berends van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van gegevens die de instantie dinsdagmiddag heeft gepubliceerd.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Berends van het RIVM verwijst naar een tabel in de epidemiologische kaart die aan het coronavirus gewijd is. "Het merendeel van de coronapatiënten dat overlijdt is zeventig jaar of ouder", zegt hij. Het gaat om 87,9 procent van alle 2101 bij het RIVM geregistreerde sterfgevallen. 23,6 procent van hen bereikte een leeftijd tussen 80 en 84 jaar.

Vooral ouderen getroffen
Dat het coronavirus vooral ouderen zwaar treft, blijkt wel uit sterftecijfers van mensen onder vijftig jaar. Elf mensen in deze leeftijdscategorie overleden. Dat staat gelijk aan 0,14 procent. Voor zover bekend is naast de 29-jarige man uit Beek en Donk nog één andere patiënt overleden in de leeftijdscategorie 25-29 jaar.

Naast de sterftecijfers zet het RIVM ook uiteen of er sprake was van 'onderliggend lijden' bij overledenen. "Het gaat dan bijvoorbeeld om aandoeningen als een longziekte, astma, suikerziekte of kanker", legt de woordvoerder uit. Bij 1435 (68,3 procent) van de 2101 overledenen is 'onderliggend lijden' vastgesteld. Bij 110 mensen (5,2 procent) is dit niet het geval en bij 556 personen (26,5 procent) is informatie hierover onbekend.

Altijd uitzonderingen mogelijk
Voor zover bekend was bij de 29-jarige man uit Beek en Donk geen sprake van onderliggende aandoeningen. "Er zijn altijd uitzonderingen mogelijk, hoe triest dat ook is", aldus Berends. "Hoe dat precies kan, weten we niet. Er is nog relatief weinig bekend over dit nieuwe virus."

Wel is al langer duidelijk dat ook jonge mensen ernstige complicaties kunnen krijgen. Een bekend voorbeeld hiervan is de 16-jarige Sehraz uit Breda, die op de intensive care kunstmatig in slaap gehouden werd.

De statistieken van het RIVM bevestigen dat. Van de in totaal 7427 coronapatiënten die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest), waren:

  • 32 patiënten negen jaar of jonger (0,43 procent).
  • 147 patiënten tot dertig jaar oud (1,98 procent).
  • 3773 patiënten 70 jaar of ouder (50,80 procent).

4614 Brabantse coronabesmettingen
Dagelijks publiceert het RIVM veel nieuwe informatie over het coronavirus. Het bekendst zijn de geregistreerde coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens. Zo werd dinsdag duidelijk dat Brabant 4614 coronagevallen telt. Dat zijn er 158 meer dan maandag.

LEES OOK:

In de video reageren mensen uit Beek en Donk op het overlijden van de 29-jarige inwoner:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.