Daling op intensive cares zet door, aantal nieuwe coronapatiënten opnieuw ruim onder de honderd

12 april 2020 om 12:33 • Aangepast 20 april 2020 om 13:10
nl
De daling van het aantal patiënten op de intensive cares van de Brabantse ziekenhuizen zet verder door. In de afgelopen 24 uur is het aantal mensen op de ic's met vijf afgenomen, blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames ligt voor de tweede dag op rij rond de tachtig. Dat is fors minder dan in de afgelopen weken.
Geschreven door

Zaterdagochtend werd al duidelijk dat er tien coronapatiënten minder op de Brabantse ic-afdelingen lagen ten opzichte van een dag eerder. De afgelopen 24 uur heeft de daling doorgezet. In totaal liggen er nu 155 ernstig zieke coronapatiënten op de intensive cares, blijkt uit de cijfers.

De daling is positief. Het is de trend waar al langer op werd gehoopt. "En die trend zet nu gelukkig verder door", aldus een ROAZ-woordvoerder. Er ontstaat zo langzaam iets meer lucht op de overvolle ic-afdelingen. "Het aantal ic-patiënten daalt overigens niet heel hard, maar dat past in het beeld dat mensen lange tijd op deze afdeling moeten doorbrengen."

De druk op de Brabantse ic's was de laatste weken enorm. Op de top lagen er 185 mensen, terwijl er normaal gesproken maar 120 bedden zijn. De capaciteit werd vanwege het coronavirus flink opgeschroefd tot 240, waarvan 190 plekken voor coronapatiënten.

Opnieuw minder nieuwe opnames
Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van mensen die door het virus zijn getroffen, laat ook een gunstig beeld zien. Voor de tweede dag op rij gaat het om ruim 80 nieuwe patiënten. Het laagste aantal sinds 15 maart.

Er werden in de afgelopen 24 uur 75 coronapatiënten ontslagen uit het ziekenhuis. In de Brabantse ziekenhuizen liggen in totaal nu 520 coronapatiënten. Ook hier is de dalende lijn duidelijk te zien.

"We zien dat de maatregelen zijn vruchten beginnen af te werpen", zegt de woordvoerder van ROAZ hierover. "Het is nu belangrijk dat we blijven volhouden." Met name dit Paasweekend wordt iedereen opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven en alle overheidsmaatregelen te blijven opvolgen.

5721 Brabantse coronabesmettingen
Het RIVM meldt zondag dat het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Brabant is opgelopen tot 5721. Dat zijn er 254 meer dan zaterdag. In heel Nederland nam dit aantal met 1188 toe, wat het totaal aantal op 25587 brengt. 22.4% daarvan komt uit Brabant.

Nederland telde de afgelopen 24 uur 94 nieuwe, geregistreerde overlijdens als gevolg van het coronavirus. Dat brengt het totaal op 2737 sterfgevallen.

Zowel het aantal besmettingen als sterfgevallen ligt veel hoger dan officieel gemeld. Dit komt doordat lang niet iedereen met coronasymptomen getest wordt. Inmiddels is de testcapaciteit vergroot, waardoor meer mensen met symptomen aan tests worden onderworpen. Hierdoor kan het dagelijkse besmettingscijfer oplopen.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.