Zwaar getroffen Uden betreurt weer slachtoffers coronavirus: 'Je ziet het leed in de maatschappij'

19 april 2020 om 22:55 • Aangepast 28 april 2020 om 12:16
nl
In het toch al zwaar getroffen Uden zijn het afgelopen weekend nog eens zeven mensen overleden aan het coronavirus. Dat zei burgemeester Henk Hellegers zondagavond tijdens het tv-programma Op1, dat live werd uitgezonden vanuit de Kruisherenkapel in Uden. 'Je ziet het leed in de maatschappij.'
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

In de uitzending kwamen verder onder anderen directeur van ziekenhuis Bernhoven Geert van den Enden en pastoor John van de Laar aan het woord.

“Het is af en toe zwaar. Je ziet het leed in de maatschappij”, zei Hellegers. “Uden is een bruisende gemeente met veel activiteiten. Daardoor kent iedereen zo langzamerhand wel iemand die ziek is geworden of overleden.”

‘Het loop uit de hand’
Ziekenhuisdirecteur Van den Enden, bekend van de emotionele videoboodschap, blikte in de uitzending terug op de eerste dagen. “Op 4 maart testten wij de eerste positieve patiënt en op 8 maart zagen we dat het goed mis was. Dat er sprake was van een verdubbeling van het aantal en dat ons een vloedgolf stond te wachten. We wisten meteen dat het heel ernstig zou worden. Een beklemmend gevoel.”

Hellegers: “Voor mij werd het serieus toen Geert mij belde en zei dat ze het ‘dadelijk niet meer aankunnen. Doe wat, want het loopt uit de hand.”

De tekst gaat verder onder de video.

Wachten op privacy instellingen...

Ook voor pastoor John van de Laar zijn het bizarre tijden. "Op 17 maart verzorgden we de eerste uitvaart en tot op heden zijn er dat 34. Het is ongekend hoog. De druk is groot, ook bij collega’s in de buurt."

' Dankbaarheid is bizar'
En dan het zorgpersoneel, dat de laatste weken het meest voor de kiezen kreeg. Bernhoven-directeur Van den Enden: "Op het moment dat je niet zeker weet dat je alle zieken kunt helpen, ontstaat een gevoel van verdriet, paniek en machteloosheid."

"Het is lastig omgaan met die emoties", beaamde verpleegkundige Yvonne Prijt. "De eerste weken waren behoorlijk pittig. Een aantal patiënten is me bijgebleven." Als voorbeeld noemt Prijt een man die tijdens de nachtdienst binnenkwam en waarvan het zorgpersoneel twijfelde of hij naar de intensive care moest.

"Rond 07.15 kon ik zijn echtgenote vertellen dat hij de nacht relatief goed was doorgekomen. Fijn, zei ze, want we zijn vandaag 45 jaar getrouwd. En dan hoor je de volgende nacht dat die man toch naar de intensive care is gegaan, is uitgeplaatst naar een ander ziekenhuis en uiteindelijk is overleden", zei ze met zichtbare emotie.

"Een paar dagen later hadden we zijn vrouw op de afdeling. Haar wereld staat op z’n kop. Ze had haar man verloren en geen goed afscheid kunnen nemen. En dan de dankbaarheid die ze naar ons had, dat is heel bizar."

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.