Video

Brand Deurnese Peel nog lang niet geblust, tientallen omwonenden brengen nacht ergens anders door

21 april 2020 om 22:43 • Aangepast 29 april 2020 om 12:11
nl
De brand in natuurgebied de Deurnese Peel is nog lang niet onder controle. Het blussen van het vuur ging de hele nacht door. Tientallen bewoners van huizen in Liessel en Griendtsveen moesten de nacht ergens anders doorbrengen. De woningen werden eerder op de avond ontruimd.
Profielfoto van Lody Trepels
Geschreven door

De grote brand in het natuurgebied woedt al anderhalve dag en het lukt vooralsnog niet om de vlammen onder controle te krijgen. Met name de onvoorspelbare wind zorgt voor problemen. "Die wind is een enorme spelbreker geweest. Het is daardoor snel gegaan in de afgelopen uren", zegt een politiewoordvoerder.

Vanwege de duisternis kon er niet meer geblust worden met blushelikopters. Ook ander materieel van de brandweer kon het drassige gebied niet in. Daarom gaan brandweermannen nu lopend op pad om de strijd met de vlammen aan te gaan. "Je moet het zo zien dat ze echt gaan proberen om de brand uit te slaan", legt de woordvoerder uit. "Maar het feit is wel dat we nu met veel minder materiaal dan eerder vandaag de brand kunnen bestrijden."

Stoplijnen aangelegd
Brandweerkorpsen uit de hele regio en een speciaal brandweerteam uit Overijssel worden ingezet bij de brandbestrijding. Ook vanuit Utrecht zijn acht brandweerkorpsen opgeroepen en er zijn ook militairen ingezet. De soldaten hebben samen met mensen van Staatsbosbeheer en brandweer zogenoemde stoplijnen aangelegd. De hoop is dat de brand op die manier niet verder kan.

Wachten op privacy instellingen...

Rond acht uur dinsdagavond bleek dat in Liessel twee boerderijen door het vuur werden bedreigd. De bewoners zijn geëvacueerd. Een uur later werd duidelijk dat ook in Griendtsveen, vlak over de grens in Limburg, tientallen huizen ontruimd moesten worden. De geëvacueerde bewoners moesten de nacht ergens anders doorbrengen. Ze werden opgevangen in het gemeentehuis van Deurne, waar naar noodopvang werd gezocht.

Een woordvoerder van de gemeente liet weten dat voor acht mensen uit de gemeente Deurne en twee mensen uit Griendtsveen opvang werd geregeld. Anderen konden zelf een tijdelijk noodadres vinden, bijvoorbeeld bij familie.

"Er bestaat het gevaar dat de ontruimde woningen gevaar gaan lopen door de vlammen. Als het vuur te dichtbij komt, dan gaat de brandweer de directe omgeving en later eventueel de huizen zelf nat houden om zo proberen te voorkomen dat ze in brand vliegen", aldus een woordvoerder van de politie.

Mogelijk meer ontruimingen
De hulpdiensten schaalden rond negen uur op naar een zogenoemde Grip 3-situatie. Dit werd gedaan om de inzet van de hulpdiensten beter te kunnen aansturen. Afhankelijk van hoe de brand zich verder ontwikkelt, moeten later mogelijk nog meer huizen worden ontruimd. "Het is afwachten hoe de brand zich ontwikkelt. Gelukkig waait het nu even wat minder hard dan eerder vandaag", aldus de woordvoerder.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.