Zo bestrijdt Defensie met pantservoertuigen de vuurzee in de Peel - Omroep Brabant

Zo bestrijdt Defensie met pantservoertuigen de vuurzee in de Peel

22 april 2020 om 09:24 • Aangepast 29 april 2020 om 12:21
Stoplijnen graven om het vuur tegen te houden. (Foto: J.W. Maas/Facebook)
Stoplijnen graven om het vuur tegen te houden. (Foto: J.W. Maas/Facebook)
Defensie en de brandweer zijn al dagen bezig om de vuurzee in natuurgebied Deurnese Peel te bedwingen. Met Kodiaks, speciale pantervoertuigen, worden doorgangen gegraven om het oplaaiende vuur tegen te houden.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Genisten van het 41 Pantsergenie-bateljon graven de zogenoemde stoplijnen in het natuurgebied, samen met mensen van Staatsbosbeheer en brandweer. De hoop is dat de brand op die manier niet verder kan.

Wachten op privacy instellingen...

Ook vanuit de lucht wordt het vuur bestreden. Chinook-helikopters worden ingezet om te blussen. Ze vervoeren waterzakken met bluswater en storten dit boven de vuurhaard uit. In één waterzak past 10.000 liter water.

Afgelopen nacht kon vanwege de duisternis niet meer geblust worden met de blushelikopters. Woensdagmorgen zijn de Chinooks opnieuw de lucht ingegaan.

Meer brandhaarden en harde wind
De brand in het natuurgebied woedt al anderhalve dag en het lukt vooralsnog niet om de vlammen onder controle te krijgen. "De brand is zeer lastig te bestrijden. Er zijn meer brandhaarden en we komen niet bij de bron, omdat het gebied ontoegankelijk is", aldus de politie. "De wind vliegt alle kanten op, waardoor de brand onvoorspelbaar is."

Brandweerlieden proberen vanaf de grond het vuur uit te slaan, omdat wagens het drassige gebied niet in kunnen. Inmiddels is 350 tot 400 hectare verloren gegaan. Tientallen omwonenden zijn geëvacueerd.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...