Video

Aantal coronapatiënten op de Brabantse ic's daalt binnen 24 uur van 101 naar 89

29 april 2020 om 11:37 • Aangepast 6 mei 2020 om 12:24
nl
Het aantal coronapatiënten dat in Brabant op de intensive care ligt is binnen 24 uur gedaald tot 89. Dat is een afname van 12, zo blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in onze provincie.
Geschreven door

De forse daling volgt na een week die in het teken stond van stabilisatie op de intensive care (ic). Tot dinsdag bleef het aantal coronapatiënten daar namelijk dagenlang rond de 100 steken. Op het hoogtepunt, begin deze maand, lagen zo'n 190 mensen met corona op de ic. De reguliere ic-capaciteit in Brabant is 120 plekken. Door reguliere zorg grotendeels stil te leggen, konden ziekenhuizen opschalen tot 240 bedden.

Het aantal mensen met corona op alle Brabantse ziekenhuisafdelingen, bleef met ongeveer 358 gelijk aan de 364 van dinsdag. Het aantal nieuwe patiënten met coronaverschijnselen die dinsdag zijn opgenomen ligt op 76, terwijl 78 mensen de ziekenhuizen mochten verlaten. Deze cijfers verschillen niet veel van de afgelopen dagen. Twee coronapatiënten overleden in het ziekenhuis.

Druk blijft hoog
Een woordvoerder van het ROAZ zegt hierover: “We zijn geneigd om van dag tot dag te kijken. Dan is de afname op de intensive cares een gunstig teken. Maar ondanks die afname blijft op de ic’s de druk hoog. Het aantal coronapatiënten op die afdeling moet echt verder zakken.”

De grote zorg zit volgens het ROAZ bij de aanhoudende stroom nieuwe patiënten met coronasymptomen die worden opgenomen. “Het blijft een zorgelijke situatie. Het loopt maar mondjesmaat terug en de instroom blijft hoog. Dat is lastig.”

Met lastig doelt de woordvoerder op twee zaken:

  • Een deel van de nieuw opgenomen patiënten belandt uiteindelijk op de intensive care en zorgt zo voor belasting van de zorg.
  • Daarnaast heeft de instroom van tientallen mensen met coronaverschijnselen een negatief effect op het oppakken van de reguliere zorg.

Ziekenhuizen zijn daar sinds ruim een week concreet mee bezig. Dat gebeurt nu nog mondjesmaat, juist omdat de coronazorg nog altijd veel faciliteiten en personeel opeist.

De cijfers van het aantal nieuwe opnames in de Brabantse ziekenhuizen wijken af van de getallen die dagelijks door het RIVM worden gepubliceerd. Dat komt onder meer doordat het RIVM alleen het aantal ziekenhuisopnames meetelt van mensen bij wie het virus definitief is vastgesteld. Bij een deel van de Brabantse ziekenhuisopnames is er een ernstige verdenking, maar is de uitslag van de officiële test nog niet binnen. In dit artikel leggen we de werking van de verschillende coronacijfers uit.

Lees alles over het coronavirus in ons liveblog en op onze speciale themapagina.

LEES OOK:

Bekijk in de video welke regels er gelden voor coronapatiënten die uit het ziekenhuis komen:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!