Video

Verwarring door eenrichtingsverkeer voor voetgangers, binnensteden zoeken het 'nieuwe normaal'

1 mei 2020 om 16:35 • Aangepast 8 mei 2020 om 20:54
nl
De Brabantse binnensteden zijn op zoek naar het 'nieuwe normaal' dat voldoet aan de coronamaatregelen en de anderhalvemeter-economie. Den Bosch doet tot en met dinsdag een proef met eenrichtingsverkeer voor voetgangers. Dat zorgde vrijdagmiddag vooral voor verwarring. Maar ook andere steden zijn zoekende.
Profielfoto van Stan Hamacher
Geschreven door

In het centrum van Tilburg en Den Bosch was het vorige week te druk om anderhalve meter afstand te kunnen houden. Dus gingen de besturen in beraad om nieuwe oplossingen te bedenken.

In Den Bosch wordt een proef gedaan met eenrichtingsverkeer voor voetgangers. In enkele straten dichtbij de markt staan er nu borden die de looprichting aangeven. Dat leidde vrijdagmiddag vooral tot verwarring.

In de video kun je zien dat voetgangers nog niet goed hadden meegekregen wat de bedoeling was:

Het is niet duidelijk of de looprichtingen verplicht zijn of een advies. Ook is niet bekend of er op wordt gehandhaafd. De gemeente Den Bosch was vrijdag niet bereikbaar voor een nadere toelichting.

Webcams
In Tilburg gooien ze het na vorige week over een andere boeg. De gemeente zet onder andere gastvrouwen en -heren in om bezoekers van het centrum aan te spreken op hun gedrag. Daarnaast komen er webcams die laten zien of het druk is in de stad. Dat systeem gebruikt Tilburg ook al voor de milieustraat.

De gemeente Breda ziet ook dat mensen graag vooruit willen naar 'het nieuwe normaal'. Ze hopen binnenkort concrete plannen te presenteren hoe dat vorm moet gaan krijgen.

Bredere straten
In het centrum van Eindhoven zijn er dit weekend geen extra maatregelen genomen. De stad heeft er vooral op ingezet mensen bewust te maken van de voorschriften. "Onze binnenstad is een andere dan bijvoorbeeld Den Bosch," aldus Peter Kentie van marketingbureau Eindhoven365. "Hier hebben we bredere straten en ruimere pleinen."

Volgens onderzoeksbureau Locatus geldt dat overigens voor de meeste Nederlandse winkelstraten. De onderzoekers denken dat eventuele maatregelen om drukte te voorkomen weinig problemen opleveren.

Lees alles over het coronavirus in ons liveblog en op onze speciale themapagina.

LEES OOK:

Deze video legt uit of het coronavirus verdwijnt als het warmer wordt:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.