Aantal nieuwe coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen neemt opnieuw af - Omroep Brabant
Video

Aantal nieuwe coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen neemt opnieuw af

9 mei 2020 om 12:21 • Aangepast 16 mei 2020 om 12:14
nl
De instroom van patiënten met coronaklachten in de Brabantse ziekenhuizen is zaterdag lager dan de afgelopen dagen, maar het cijfer is niet gekelderd. Dat meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) nadat zaterdag eerder werd gemeld dat het instroomcijfer 'het laagst in twee maanden tijd was'.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

Eerder op de dag meldde het ROAZ dat het 'de grootste daling sinds 8 maart betrof'. Dat bleek twee uur later niet zo te zijn. "We hadden een foutje gemaakt met een van de formules", zegt het ROAZ. "Het betreft dus niet de laagste daling sinds 8 maart. Die daling vond maandag plaats, niet zaterdag.

'Intensive care-bezetting stabiel'
In totaal hebben zich de afgelopen 24 uur 58 mensen met coronaklachten in het ziekenhuis gemeld. Dat is minder dan de afgelopen dagen. "Maar een belangrijker cijfer is de intensive care-bezetting, en dat cijfer is nog steeds stabiel. Dat is niet gunstig. Dat heeft te maken met het feit dat mensen relatief lang op de intensive care liggen met dit virus. Dat geeft toch maar weer aan dat dit een hardnekkige toestand is."

In totaal liggen er zaterdag 262 mensen met klachten die lijken op COVID-19 in de Brabantse ziekenhuizen. 79 van hen liggen op de intensive care.

Hoeveel mensen daadwerkelijk besmet?
Als het gaat om de instroom wordt er overigens een verdeling gemaakt tussen mensen die getest zijn en het virus hebben, en mensen die verdacht zijn en klachten hebben die lijken op COVID-19-besmetting. "In de praktijk, zo weten we inmiddels, ligt het aantal daadwerkelijke besmettingen bij verdenking ergens tussen de tien en twintig procent."

Nieuwe opnames COVID-19 in Brabantse ziekenhuizen.
Nieuwe opnames COVID-19 in Brabantse ziekenhuizen.

Er hebben zich de afgelopen 24 uur 58 mensen met corona-klachten in het ziekenhuis gemeld, maar volgens het ROAZ zijn van dat getal maar 12 mensen besmet. Dat betekent dat het daadwerkelijke aantal nieuwe besmette patiënten zaterdag dus nog veel lager ligt dan 58. Uiteindelijk zal die daling in de instroom terug te zien zijn in alle andere cijfers. Het aantal ontslagen is ook fors lager.

'Enorme klapper met carnaval'
In de meeste andere provincies is al langere tijd zo'n daling aan nieuwe pateinten te zien. In Brabant (en iets mindere mate in Limburg) nog niet. Hoe kan dat? "In Brabant hebben we een enorme klapper gehad vanwege carnaval, dus bij ons is het virus breder en dieper verspreid. En dat betekent dat wij meer last hebben eruit te komen.

De cijfers van het aantal nieuwe opnames in de Brabantse ziekenhuizen wijken af van de getallen die dagelijks door het RIVM worden gepubliceerd. Dat komt onder meer doordat het RIVM alleen het aantal ziekenhuisopnames meetelt van mensen bij wie het virus definitief is vastgesteld.

Bij een deel van de Brabantse ziekenhuisopnames is er een ernstige verdenking, maar is de uitslag van de officiële test nog niet binnen. In dit artikel leggen we de werking van de verschillende coronacijfers uit.

Lees alles over het coronavirus in ons liveblog en op onze speciale themapagina.

LEES OOK:

Deze video legt uit hoe Brabant een coronabrandhaard werd:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.