LIVEBLOG

Coronanieuws: bezoek in verpleeghuizen weer mogelijk vanaf 25 mei

19 mei om 06:25 • Aangepast dinsdag om 19:14
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Verpleeghuizen mogen vanaf 25 mei weer bezoek binnenlaten.
1/2 Samenvatting van de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge.
In dit liveblog houden we je dinsdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis.

De voornaamste feiten op een rij:

  • Dinsdag werden er in onze provincie drie nieuwe overlijdens door het coronavirus gemeld. Het aantal coronadoden in Brabant staat op 1488.
  • In totaal zijn sinds eind februari 8887 coronabesmettingen in Brabant vastgesteld.
  • De aangekondigde versoepeling van de maatregelen gaat door.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

22.05
Nu de maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld, gaan ook veel moskeeën weer open. Vanaf begin juli kunnen moslims weer naar binnen om te bidden, maar wel met maximaal honderd mensen tegelijk. Dat hebben zeven islamitische organisaties dinsdag bekendgemaakt. Ongeveer 175 moskeeën in het westen en zuiden van het land gaan op 1 juli weer open. De moskeeën moeten in de komende weken zorgen voor maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

21.15
Vakbond CNV wil niet dat de versoepeling van de maatregelen in het onderwijs ten koste gaat van de leraren. Er moet rekening gehouden worden met de uitvoerbaarheid en belasting van medewerkers. De middelbare scholen mogen vanaf 2 juni weer open. Daarover is de vakbond tevreden, al kan van leraren "niet het onmogelijke" gevraagd worden. Omdat leerlingen zich moeten houden aan de 1,5 meterrichtlijn, kan niet iedereen tegelijk les krijgen.

21.05
De brancheverenigingen in de kinderopvang zijn opgelucht dat de scholen en kinderopvang op één datum weer volledig
opengaan. "Het gepuzzel voor ouders en kinderopvang om de roosters aan te laten sluiten op scholen is hiermee van de baan", aldus de verschillende belangenverenigingen. Kinderen kunnen vanaf 8 juni weer een hele dag naar school en bsos kunnen hierdoor net als voor de sluiting van kinderopvang en onderwijs, aansluiten op de tijden van de scholen.

20.55
Het kabinet wil regionale coronawaarschuwingen gaan geven. Dat gebeurt aan de hand van de verzamelde gegevens over positieve coronatests, signalen vanuit huisartsen en zelfs "rioolwatersurveillance". Zo'n coronadashboard moet volgens zorgminister Hugo de Jonge het mogelijk maken om "op regionaal niveau een waarschuwingssysteem te maken".

20.25
Ouderenbond ANBO is content met de versoepelde coronamaatregelen, toch wijst de instantie erop dat voorzichtigheid nog altijd geboden is. Vanaf 25 mei kan er in verpleeghuizen weer bezoek worden ontvangen. "Het is heel fijn dat de bezoekregeling die bij 25 verpleeghuislocaties is gestart, goed verloopt. Daardoor kunnen er vanaf 25 mei op meer locaties mensen op bezoek bij hun geliefde in het verpleeghuis. Een kus of knuffel kan helaas nog niet, maar we kunnen in ieder geval weer op bezoek", aldus Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. Toch is er nog onduidelijkheid, bijvoorbeeld over het ontmoeten van de kleinkinderen.

20.10
Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, is "heel blij" dat de theaters op 1 juni de deuren weer kunnen openen. Premier Mark Rutte maakte bekend dat theaters en bioscopen over twee weken weer dertig bezoekers per zaal mogen ontvangen. "We kijken er vooral naar uit om onze bezoekers weer te kunnen verwelkomen", laat een woordvoerder weten. Het bedrijf stelde eerder al met klem dat het exploiteren van de bioscopen met een maximum van dertig bezoekers niet rendabel is. Voor de eerste dagen zijn overigens al 36.000 kaartjes verkocht. Tientallen zalen zijn al uitverkocht voor de eerste paar dagen.

20.00
De aangekondigde openstelling van de middelbare scholen op 2 juni zorgt voor blijdschap bij de scholen, maar ze staan daardoor ook voor een uitdaging. Dat laat de VO-raad, die de belangen van de scholen in het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, weten als reactie op het kabinetsbesluit. Omdat de scholen moeten voldoen aan de 1,5 meterrichtlijn, kunnen niet alle leerlingen tegelijk les krijgen op school. Volgens de VO-raad zal de aanpassing in het onderwijs veel vragen van de betrokkenen.

19.30
Paul Depla, de burgemeester van Breda, pleit bij Omroep Brabant opnieuw voor een proefdag in de horeca op 25 mei. Desondanks is hij blij dat er vanaf 1 juni weer een glas kan worden gedronken. "De horeca en Brabanders hebben wat in te halen."

19.15
Minister De Jonge meldt dat er een landelijk telefoonnummer komt voor het aanvragen van een coronatest. Wie klachten heeft en zich wil laten testen, hoeft niet meer langs de huisarts.

Vanaf 25 mei kunnen alle verpleeghuizen die er klaar voor zijn en voldoen aan de voorwaarden één vaste bezoeker per bewoner ontvangen.

Wachten op privacy instellingen...

19.10
Reizigers in het openbaar vervoer die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van 95 euro krijgen. Vanaf die dag is het reizen met een mondkapje verplicht in trein, bus en tram, maakte premier Mark Rutte bekend.

Het openbaar vervoer rijdt volgende maand weer met een normale dienstregeling, maar nog wel met 40 procent van de capaciteit. Het is dan nog steeds belangrijk volgens de minister-president dat mensen alleen het ov nemen als dat noodzakelijk is.

19.00
"
Het zong al rond: we vinden het verantwoord om de stappen te zetten die we twee weken geleden aankondigden", zegt Rutte. “Die ruimte hebben we samen verdiend. Het is cruciaal dat iedereen snapt dat versoepeling van de maatregelen het nog belangrijker maakt dat we waakzaam blijven.”

Per 1 juni zijn samenkomsten 30 personen alle publieke gebouwen mogelijk, exclusief personeel. Dat gaat dus om elk restaurant, café en bioscoop. "Dit is een grote en spannende stap", aldus de premier. Clubs en feestcafés zijn uitgesloten.

Het voortgezet onderwijs gaat op 2 juni weer van start. Op 8 juni gaan de basisscholen helemaal open, alsmede naschoolse opvang. Leerlingen komen lopend of met de fiets naar school, niet met het openbaar vervoer.

Rutte gaf verder een compliment aan de Nederlandse jeugd. "Corona zet jullie leven op z’n kop. Als je jong bent, zijn je vrienden, sportclub en zelfs school belangrijk. Verreweg meeste kinderen en jongeren hebben zich ontzettend goed aangepast en aan de regels gehouden. Het is mede aan jullie te danken dat er minder mensen in het ziekenhuis liggen. Niemand weet hoe ons land er de komende tijd uitziet. Ik daag jullie uit: kom met ideeën, kom met kritiek, liefst opbouwend."

Lees hier de meest recente versie van coronamaatregelen op de website van de Rijksoverheid.

18.50
Om 19.00 spreekt premier Rutte Nederland weer toe. Dit is live te volgen via Omroep Brabant.

16.50
In het Catharina Ziekenhuis worden momenteel nog zeventien coronapatiënten behandeld, waarvan vier op de intensive care.

16.20
Leerlingen in het basisonderwijs kunnen vanaf begin juni weer volledig naar school. Het kabinet mikt op volledige heropening van het basisonderwijs per 8 juni. Ook het voortgezet onderwijs gaat begin juni weer van start. Dat meldt De Telegraaf op basis van Haagse bronnen.

Wachten op privacy instellingen...

16.15
De enorme virtuele wachtrijen voor het reserveren van een kaartje voor de Efteling is voorbij. Maandag stonden op het drukste moment 24.000 mensen te wachten om een reservering te kunnen maken bij het park in Kaatsheuvel dat woensdag weer open gaat. De Efteling was sinds 14 maart gesloten in verband met de uitbraak van het coronavirus.

16.00
De gemeente Eersel is op zoek naar de helden in deze coronatijd. Burgemeester Wim Wouters roept inwoners van Duizel, Eersel, Knegsel, Steensel, Vessem en Wintelre op te stemmen, waarna hij twaalf winnaars kiest en persoonlijk een verrassing gaat brengen.

15.16
De voetballers van PSV zijn akkoord met een salarisverlaging.

14.04
Er zijn in Nederland in de afgelopen 24 uur 21 nieuwe sterfgevallen wegens COVID-19 bijgekomen; hiermee is het totaal aantal overledenen in ons land, sinds eind februari, gestegen naar 5715. In onze provincie overleden de afgelopen 24 uur drie mensen aan het coronavirus. Het aantal coronadoden in onze provincie staat nu op 1488. Het gaat om voorlopige cijfers van het RijksInstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wachten op privacy instellingen...

Dit instituut meldt verder dat er in de afgelopen 24 uur 34 'nieuwe' patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis en dat landelijk nu 44.249 patiënten met corona besmet zijn. In Brabant gaat het nu in totaal om 8887 besmettingen, 19 meer dan maandag.

Wachten op privacy instellingen...

13.59
Het Outbreak Management Team (OMT) komt volgende week met een nieuw advies over de eventuele heropening van de sportscholen in Nederland vóór 1 september. Dat heeft minister Martin van Rijn (Medische Zorg) dinsdag laten weten.

"De coronamaatregelen raken ondernemende sportaanbieders, zoals sportscholen hard", stelt de minister. "Ik heb het OMT daarom gevraagd om te adviseren of zij eerder dan 1-9 weer open kunnen. Dit advies volgt komende week." Volgens de routekaart van het kabinet kunnen de sportscholen pas 1 september weer open, dit tot groot ongenoegen van de sector.

11.52
In totaal liggen er dinsdag 120 mensen met COVID-19 op verpleegafdelingen in De Brabantse ziekenhuizen. Veertig van deze patiënten liggen op de intensive care. Dat zijn er acht minder dan maandag, zo blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ).

Verder zijn er nog 95 mensen, tegenover 67 patiënten maandag, op de verschillende verpleegafdelingen van de ziekenhuizen in onze provincie die corona-klachten hebben, maar bij wie het virus (nog) niet is vastgesteld. Op de intensive care zijn dat twee patiënten. Volgens het ROAZ blijken van die patiënten later tien tot twintig procent besmet met het virus.

10.34
Bekende vechtsporters als oud-wereldkampioenen K1 Sem Schilt en Ernesto Hoost demonstreren vrijdag in Den Haag tegen het verbod van het kabinet op openstelling van vechtsportscholen vanwege de coronacrisis. De vechtsportbranche wil weer aan de slag en gaat die wens uiten met een demonstratie op de Koekamp waarbij sporters zullen laten zien hoe er getraind kan worden op veilige afstand van elkaar.

10.55
Zwembad De Schop in Asten gaat op 25 mei weer open. Met de nodige aanpassingen starten de zwemlessen voor de diploma's A-B-C, zwemvaardigheid, snorkelen en survival zwemmen dan weer. De groepslessen en het recreatiezwemmen volgen later. Wanneer precies is nog niet duidelijk.

Wachten op privacy instellingen...

9.00
"Er is hier zoveel ruimte dat we makkelijk op een veilige manier duizend mensen kunnen ontvangen." Dit zegt directeur Jeroen Dona van de Brabanthallen in Den Bosch. Hij wil versoepeling van de regels.

8.50
Strandpark Aquabest is vanaf donderdag, Hemelvaartsdag, weer open voor gasten. "Bezoekers kunnen vanaf deze Hemelvaartsdag op gepaste afstand van elkaar aan het strand liggen", laat het strandpark weten. "Het wordt prachtig weer en het water is aangenaam."

Ook attractiepark DippieDoe bij Aquabest in Best is vanaf Hemelvaartsdag weer open. "Dit volledig coronaproof, zodat bezoekers het park veilig kunnen bezoeken", zo laat DippieDoe weten. Het advies is om tickets online te kopen.

De tyfoon. (Foto: DippieDoe)
De tyfoon. (Foto: DippieDoe)

8.20
Coronaproof snacks overhandigen. Daarvoor heeft de Efteling volgens Loopings een oplossing bedacht: een glijbaan. Bestel je in het attractiepark in Kaatsheuvel een Eigenheymer, een gefrituurde aardappelspiraal op een stokje, dan komt de lekkernij via een glijbaan naar je toe.

Wachten op privacy instellingen...

7.44
De maximale rente op kredieten aan consumenten wordt verlaagd, van 14 naar 10 procent. Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil zo consumenten de mogelijkheid geven 'tegen lagere maandlasten geld te lenen in deze moeilijke tijden', schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

6.57
Huisartsen missen belangrijke informatie om te komen tot een snelle diagnose en behandeling van coronaklachten bij hart- en vaatpatiënten. Nu de coronamaatregelen worden versoepeld en mensen weer meer met elkaar in contact komen, is het van levensbelang dat huisartsen zien wie ernstig ziek dreigt te gaan worden door het virus, zegt de Hartstichting.

Zij onderzoekt daarom samen met huisartsen en cardiologen manieren om te komen tot een betere vaststelling.

6.20
Minister Hugo de Jonge heeft een 'bedieningspaneel' ontworpen dat laat zien hoe de strijd tegen de corona-epidemie ervoor staat en welke maatregel het kabinet neemt als het virus weer de kop opsteekt. Dan zouden misschien in een bepaalde regio de terrassen toch weer dicht kunnen gaan, wordt reizen met het ov ingeperkt of wordt een ander advies of andere maatregel aangescherpt.

5.57
Veel zorgmedewerkers moeten nog altijd werken zonder beschermingsmiddelen als mondmaskers, veiligheidsbrillen en schorten. Vakbond FNV Zorg & Welzijn constateert uit een eigen peiling dat het gebrek aan beschermingsmiddelen het grootst is in verpleeghuizen en in de thuiszorg, waar 60 procent bescherming zegt te missen.

In ziekenhuizen moet volgens de bond een op de drie werknemers zonder beschermingsmiddelen werken, in de kraamzorg een op de zes.

Vicevoorzitter Kitty Jong van FNV noemt het 'ongehoord dat zorgpersoneel nog steeds zonder beschermingsmiddelen moet werken en daarmee coronabesmetting riskeert'.

5.31

De horeca mag pas op 1 juni opengaan en dan pas vanaf het middaguur. Het kabinet neemt dinsdag het advies hierover van de veiligheidsregio's over, melden ingewijden na het Veiligheidsberaad. De burgemeesters van 25 veiligheidsregio's hebben aangegeven dat ze niet willen dat de horeca voor 1 juni opengaat. Vanuit de horeca is de wens geuit om wel eerder open te gaan, onder meer omdat het hele pinksterweekend dan nog kan worden geprofiteerd van klanten. Maar de burgemeesters zien dat niet zitten.

Het kabinet wil ook niet dat de horeca al vanaf middernacht opengaat. Dat moet voorkomen dat er in horecazaken allerlei feestjes of andere bijeenkomsten worden georganiseerd, aldus de Haagse bronnen.

5.17
De huizenmarkt in Nederland heeft nauwelijks last gehad van de coronamaatregelen die sinds twee maanden van kracht zijn in Nederland. In de afgelopen week lag het aantal transacties 23 procent hoger dan het weekgemiddelde voor de afkondigingen van de maatregelen door het kabinet, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Een gemiddelde woning kost nu 333.000 euro. In vergelijking met een jaar eerder is dit landelijk 7,7 procent hoger.

Wachten op privacy instellingen...