Poolvossen uit nertsenfokkerij twee weken onder de pannen in Zoo Veldhoven

26 mei 2020 om 17:03 • Aangepast 2 juni 2020 om 13:14
nl
Geen vlooien, geen luizen en ze hebben genoeg te eten gekregen. De vijf poolvossen die sinds maandag worden opgevangen in Zoo Veldhoven maken het redelijk goed. Wel hadden enkele dieren te lange nagels of een kale staart, wat op verveling of ontsteking kan wijzen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Dit was het oordeel van de dierenarts die dinsdag de dieren heeft onderzocht op verzoek van leden van Animal Rights. Deze dierenactivistenorganisatie onthulde vorige week dat er bij een nertsenhouder in Wilbertoord vijf vossen in kooien zaten.

Krappe en vieze hokken
De behuizing was niet geschikt voor deze dieren, onder meer omdat hun hokken krap en vies zouden zijn. Bovendien zouden de vossen er illegaal gehouden worden, stelde Animal Rights.

De eigenaren voelden zich aanvankelijk niet aangesproken, omdat ze de vossen ‘voor de hobby’ hadden. Toch gaven ze de roofdieren mee, wat vooral te danken was aan een initiatief van Marc Pieterse uit Mill. Hij voelde zich als buurtgenoot en dierenliefhebber betrokken bij het probleem. Pieterse lukte het, na overleg met de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit én Animal Rights, de eigenaren zover te krijgen dat de dieren in Veldhoven zouden worden ondergebracht. "Die mensen zaten er echt mee in hun rats, ze hadden gewoon slapeloze nachten", aldus Pieterse, die de vossen met zijn eigen auto ophaalde en ermee naar Zoo Veldhoven reed.

Open armen
De vijf poolvossen werden er met open armen ontvangen door eigenaar Richard Loomans. Ook zijn dierentuin was lange tijd dicht door de coronacrisis. Sinds 8 mei mag hij weer bezoekers ontvangen met nu dus de vossen als extra trekker.

“Dat zou mooi meegenomen zijn, maar daar was het mij niet om te doen. Ik doe gewoon alles voor dieren. Hier hebben ze gelukkig wat meer ruimte. Die nertsenhokken waarin ze zaten waren veel te klein en niet meer van deze tijd. Dat kon je ook merken toen ze hier binnenkwamen. Ze waren gestrest, al kan dat ook aan de reis hebben gelegen. Vossen worden niet graag vervoerd. Mogelijk dat ik ze langer hier houd”, zo zei Loomans eerder dinsdagmorgen.

Eerst in quarantaine
Later op de dag moest hij hiervan terugkomen, ze gaan uiteindelijk naar België. Eerst moeten de vossen, op advies van de dierenarts, in zijn dierentuin twee weken in quarantaine. Om ze te laten wennen aan de nieuwe behuizing én omdat ze in een nertsenhouderij hebben gezeten. Daar zouden ze besmet kunnen zijn met het coronavirus, al ziet het daar vooralsnog niet naar uit, zo meldt Jessica Smit van Animal Rights.

Na de logeerpartij van twee weken in Veldhoven zullen de dieren naar een permanente opvang in België worden gebracht. Een tegenvaller misschien voor Richard Loomans, maar hij zal de vossen er niet minder om verwennen. En Marc Pieterse, die kan ook tevreden zijn: mede dank zij hem zijn de dieren goed terecht gekomen.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.