LIVEBLOG

Coronanieuws: horeca tevreden over heropening, drukte bij telefoonlijn coronatest

1 juni 2020 om 17:19 • Aangepast 8 juni 2020 om 17:24
Foto: archief
Foto: archief
Iedere Nederlander die bang is het coronavirus onder de leden te hebben, kon vanaf maandag een test aanvragen. En de opening van de horeca is goed verlopen. In dit liveblog hielden we je maandag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis.

De voornaamste feiten op een rij:

  • Het dodental als gevolg van het coronavirus in Nederland is maandag met zes gestegen naar 5962.
  • Brabant telt volgens de laatste RIVM-cijfers 9173 coronabesmettingen, een toename van 6 sinds zondag.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

Dit liveblog is afgesloten. Dinsdag is er weer een nieuwe liveblog.

22.15
Na wekenlange sluiting, mochten alle musea en dus ook het Zundertse Vincent van GoghHuis vandaag de deuren weer openen. Conservator Ron van Dirven is, ondanks alle anderhalve metermaatregelen, opgelucht en blij.

21.10
Treinreizigers bleken maandag goed op de hoogte van de verplichting dat ze in het openbaar vervoer een mondkapje moeten dragen. Dat concludeerde de NS na de eerste dag van de nieuwe maatregel. De mondkapjes zijn onder meer te koop in de kiosken op de stations.

21.00
"We kijken terug op een erg goede dag," zegt een woordvoerster van bioscoopketen Pathé. "Zo'n 14.000 mensen hebben onze bioscopen bezocht. De meeste van onze voorstellingen waren uitverkocht."

20.15
Artsen van het CWZ-ziekenhuis in Nijmegen hebben ontdekt dat coronapatiënten die zeer ernstig ziek worden of overlijden heel weinig vitamine K in hun bloed hebben, meldt Omroep Gelderland. Dat is een vitamine die een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de longen.

De vitamine zit onder meer in groene groentes als spinazie.

19.40
De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben op de eerste dag van de verruiming van de coronamaatregelen vooral geïnformeerd en gewaarschuwd.

Volgens voorzitter van Nederlandse Boa Bond Ruud Kuin zijn de nieuwe regels voor de boa's ook even wennen. "Dit is pas de eerste dag, dus we moeten ook kijken hoe het gaat en er lessen uittrekken. Het was vandaag ook warm weer en bijna iedereen was vrij. Maar vooralsnog kijken we ook terug op een goede dag. Ik heb geen meldingen gehad van excessen."

18.45
De Galderse Meren in Breda zijn vanwege de drukte afgesloten en dat zorgt op andere plekken voor problemen, zegt boswachter Alwin Brandt eerder op Twitter. In andere natuurgebieden is het namelijk veel drukker dan normaal. Later verwijderde Brandt na contact met burgemeester Paul Depla zijn tweet.

Wachten op privacy instellingen...

18.15
Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), stelt dat de heropening van de horeca vooral rustig en beheerst is verlopen. "Ik heb geen gekte gezien, geen rijen of ander gedoe. Alles verliep heel kalm. In gesprekken met gasten hoorde ik ook vaak terug dat mensen het zien als een beloning voor hun goede gedrag. Ze hebben zich goed aan de coronamaatregelen gehouden en nu mogen ze als dank weer het terras op en naar de restaurants", aldus Beljaarts.

17.45
Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad zegt maandag "vooral gezelligheid terug te krijgen uit de 25 veiligheidsregio's" bij de heropening van de horeca en de terrassen.

"Het is nog maar een middag, dat is de kanttekening die je moet plaatsen. Maar mijn algemene indruk is dat de horeca rustig van start is gegaan. Ik heb nog van geen enkel exces gehoord."

17.19
De bioscoop openden maandag hun deuren en dus konden filmliefhebbers na meer dan twee maanden weer naar de film.

16.55
Op nog eens drie nertsenhouderijen zijn nertsen besmet met het coronavirus. Een vierde bedrijf wordt nog nader onderzocht, omdat het erop lijkt dat het virus ook daar heeft toegeslagen.

Het virus is nu bij zes Brabantse nertsenhouderijen geconstateerd, op acht locaties. Het gaat om bedrijven in Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint Anthonis.

16.35
Niet alleen theaters, bioscopen, strandtenten en andere horeca zijn maandag weer open na de wekenlange sluiting vanwege corona, ook kerken openen vanaf 1 juni hun deuren voor het publiek. Een aantal heeft maandag al meteen een eredienst gehouden ter gelegenheid van tweede pinksterdag. Niet meer dan dertig mensen mochten erbij zijn.

16.30
Maandag was er al direct grote drukte bij de GGD om een afspraak te maken voor een coronatest. De gratis, landelijke afsprakenlijn (0800-1202) ging om 08.00 uur open en sindsdien is het er zo druk dat het lang kan duren voordat een beller aan de beurt is. Wie belt, krijgt te horen dat 'al onze medewerkers' op dit moment in gesprek zijn en 'we zullen u zo snel mogelijk te woord staan'. Ook kregen mensen te horen dat het nummer niet bereikbaar was en werd bij sommige mensen de verbinding verbroken nadat ze al een tijdje in de wacht stonden. Het landelijke nummer om je aan te melden voor de COVID-19 test ging vanmorgen om 8:00 uur open. Desondanks zijn voor de GGD West-Brabant voor dinsdag 158 afspraken gepland. Volgens een woordvoerster is hiervoor ruim voldoende testcapaciteit.

16.15
Er liggen nog 158 coronapatiënten op de intensive care. Dat is een ic-patiënt minder dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag. Daarnaast liggen er 488 niet-coronapatiënten op de afdeling intensieve zorg van de ziekenhuizen, 14 minder dan zondag.

Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is de totale bezetting met 646 ic-bedden laag te noemen. "Zoals verwacht is er in het pinksterweekeinde geen aanwas geweest", aldus Kuipers.

15.15
De coronacrisis lijkt een positief effect te hebben op inbraken in woningen. In de maand april halveerde het aantal woninginbraken ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch zitten inbrekers niet stil en lijken ze uit te wijken naar schuren en kelderboxen. Hierbij is sprake van een stijging van maar liefst 24 procent van geregistreerde inbraken.

Independer maakte een analyse van de meest recente politiecijfers over inbraken en bracht deze in beeld. Van januari tot en met april 2020 werden in totaal 11.150 woninginbraken geregistreerd. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, waarin 13.043 keer in woningen werd ingebroken, is er sprake van een daling van 14,5 procent.

14.00
Het dodental als gevolg van het coronavirus in Nederland is in de afgelopen 24 uur met zes gestegen naar een totaal van 5962. Dit blijkt zondag uit de dagelijkse RIVM-cijfers.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens de RIVM-cijfers zijn er sinds gisteren negen nieuwe coronapatiënten in de verschillende ziekenhuizen in Nederland opgenomen. Het totaal aantal besmettingen steeg met 103 naar 46.545.

Onze provincie telt nu volgens die laatste cijfers 9173 coronabesmettingen, een toename van 6 in de afgelopen 24 uur. Het dodental in onze provincie staat maandag op 1513. Voor alle cijfers geldt dat de werkelijke aantallen hoger liggen. Dat heeft ermee te maken dat niet iedereen met klachten ook daadwerkelijk wordt getest.

Wachten op privacy instellingen...

12.15
Naar school gaan mag weer, buitensporten mag weer en straks mag je ook weer op het terras zitten van je favoriete restaurant of café. Maar één ding blijft voorlopig overal nog wel verplicht: 1,5 meter afstand houden. Daarom gaat de gemeente Drimmelen nu op zoek naar het beste idee om in de openbare ruimte 1,5 meter afstand te (blijven) houden. Ben jij jonger dan 18 jaar en heb je een goed idee. Doe dan mee!

12.00
De terrassen en restaurants zijn weer open voor het publiek. In veel Brabantse steden en dorpen maken veel mensen weer gebruik van deze mogelijkheid.

11.55
Dinsdagochtend deelt de Communistische Jongerenbeweging (CJB) mondkapjes uit aan reizigers in Den Bosch. Sinds 1 juni is het verplicht om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Mensen die voor werk of om andere redenen moeten reizen met het ov moeten zichzelf en anderen beschermen. CJB-woordvoerder Caetano: “Het dragen van een masker is een prima maatregel, maar als je voor werk reist dan zou eigenlijk je baas jouw van mondkapjes moeten voorzien. Reis je voor andere redenen, dan kan het ook nog weleens lastig zijn om aan mondkapjes te komen. Hierom helpt de CJB vandaag een handje door gratis mondkapjes uit te delen.”

11.50
De coronacrisis blijft de autoverkopen dwarszitten. Volgens BOVAG, RAI Vereniging en RDC is het aantal nieuwe personenauto's dat in mei op kenteken werd gezet met bijna 60 procent gedaald, vergeleken met dezelfde maand in 2019. In april dit jaar was er ook al een daling van meer dan 50 procent. Ondertussen is de verkoop van gebruikte auto's redelijk terug op niveau.

10.50
Veel mensen maken maandagochtend direct gebruik van de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een coronatest. De gratis afsprakenlijn ging om 08.00 uur open en sindsdien is het erg druk. "We zien dat er nu heel veel gebeld wordt met 0800-1202. Probeert u het op een later moment nog eens als u nu lang moet wachten", vraagt de GGD.

Mensen die er niet direct doorheen komen, hoeven zich volgens de GGD geen zorgen te maken. "We lezen dat bellers, vanwege de drukte, vrezen niet deze week voor een afspraak in aanmerking te komen. Wij hebben heel veel ruimte beschikbaar om iedereen die belt, te testen."

10.40
Rond het middaguur gaan op de Markt en op de Heuven in Oosterhout de terrassen weer open. Wil je weten of het er druk is check dan op Whatsapp de Druktelefoon. Op de telefoon zie je hoe druk het is: rood (het is druk, kom gerust een andere keer), oranje (er zijn nog plekken vrij maar het loopt vrij snel vol) of groen (er is ruimte, je bent van harte welkom). App voor de Markt naar (06-34122882) en voor de Heuvel naar 06-34122883.

10.35

Wachten op privacy instellingen...


Door de coronacrisis zijn meer kwetsbare leerlingen ontdekt, zegt ruim een kwart van de leraren en leerlingbegeleiders in het basis- en voortgezet onderwijs. Dat blijkt uit een landelijke enquête van het onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV) en DUO-onderwijsonderzoek & Advies.

08.00
Iedereen die klachten heeft die aan het coronavirus doen denken, kan vanaf maandagochtend 0800-1202 bellen. Via dat speciale telefoonnummer kunnen mensen een afspraak maken voor een coronatest, ook wie maar milde verschijnselen heeft. Wie in aanmerking komt, kan in principe de volgende dag terecht. Binnen 48 uur volgt de uitslag.

Wachten op privacy instellingen...

03.38
Wie weer eens een hapje of drankje buiten de deur wil doen, kan vanaf deze maandag weer terecht in een restaurant, café of op een terras. Ook verwelkomen musea, bioscopen en sommige theaters weer publiek. Bezoekers kunnen er vanaf het middaguur terecht. Er gelden wel strikte regels. Zo mogen de komende maand niet meer dan dertig bezoekers ontvangen.

03.34
Een mondkapje in het openbaar vervoer: vanaf maandag is het verplicht. Reizigers in de trein, bus, metro en tram moeten een mondkapje dragen. Ook op veerponten moeten mensen er eentje op. In de stations en op de perrons hoeven reizigers hun mondkapje nog niet op te hebben. Daar geldt wel de regel dat zij onderling anderhalve meter afstand moeten bewaren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

03.32
Vrachtwagenchauffeurs moeten zich vanaf deze maandag weer aan de normale rusttijden houden. Minister Cora van Nieuwenhuizen kondigde in maart, na overleg met haar Europese collega's, aan dat deze regels tijdelijk werden versoepeld, om te voorkomen dat essentiële goederen in de coronacrisis niet aangevoerd konden worden.

03.31
Een aantal kerken houdt deze maandag, tweede pinksterdag, een eredienst met publiek. Per 1 juni zijn de coronamaatregelen van het kabinet versoepeld. Reden voor de kerken de deuren weer te openen. Niet meer dan dertig mensen mogen een dienst bijwonen. Dat was sinds het begin van de corona-uitbraak feitelijk al zo, maar de meeste gebedshuizen kozen ervoor onlinediensten zonder publiek te houden, om besmetting te voorkomen.

03.30
Slachtoffers die zijn overleden door het coronavirus worden maandagavond herdacht in een speciale aflevering van het tv-programma Voor wie steek jij een kaarsje op? KRO-NCRV roept iedereen in Nederland op om tijdens de uitzending een kaarsje aan te steken, voor het raam, op het balkon of in de tuin.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...