Liveblog

Coronanieuws: bezuinigingen bij poppodium 013, bijna 50.000 mensen positief getest

23 juni 2020 om 07:00 • Aangepast 30 juni 2020 om 17:24
nl
Wereldwijd is het aantal coronabesmettingen gestegen tot boven de negen miljoen. Dat maakte het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag bekend. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis.

De belangrijkste onderwerpen:

  • Wereldwijd is het aantal coronavirusbesmettingen gestegen tot boven de negen miljoen
  • Er zijn in de afgelopen 24 uur landelijk vijf nieuwe doden bijgekomen, meldt het RIVM dinsdag
  • Volgens de RIVM-cijfers telt Brabant nu 9.709 besmettingen, tien meer dan maandag
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite

22.58
Wij sluiten dit liveblog. Woensdag is er weer een nieuwe met daarin al het belangrijke coronanieuws van de dag.

22.37
"De rook komt uit mijn telefoon van alle enthousiaste appjes. De kans is groot dat we voor september al wat gaan doen", zegt directeur Jeroen Dona van de Brabanthallen in Den Bosch. De aangekondigde versoepelingen op 1 juli betekenen goed nieuws voor cafés, theaters, bioscopen, kerken en mogelijks zelfs voor kermissen en festivals.

20.02
Verpleeghuisbewoners en hun familieleden die meer bewegingsvrijheid en bezoek willen, zien af van een rechtszaak tegen de Staat. Die is na een "goed gesprek" met het ministerie van Volksgezondheid niet meer nodig, zegt advocaat Liesbeth Zegveld tegen ANP.

De advocaat noch het ministerie wil verder iets kwijt over het verloop van hun gesprek. Maar waarschijnlijk volgt er woensdag meer, zeggen ingewijden. Woensdagavond geven De Jonge en premier Mark Rutte weer een persconferentie over de aanpak van de coronacrisis.

19.20
Het nieuws dat er per 1 juli meer dan honderd mensen aanwezig mogen zijn bij een bijeenkomst, is heel goed nieuws voor de evenementensector. Dat stelt directeur Jolande Jansen van Ahoy dinsdag op NPO Radio 1.

"We moeten morgen het definitieve besluit afwachten", nuanceert zij direct. "Maar als het waar is, is het een substantiële stap voor de sector die weer enig perspectief biedt."

19.04
Hoewel nog niet duidelijk is of er volgend seizoen met fans gevoetbald mag worden, heeft FC Den Bosch al duizend seizoenskaarten verkocht.

Wachten op privacy instellingen...

19.00
Vorige week werd bekend dat de Ronde van Boxmeer definitief afgelast zou worden. De wedstrijd zou aanvankelijk, als de coronamaatregelen het toestonden, een dag na afloop van de Ronde van Frankrijk in september worden verreden.

Is het achteraf te vroeg afgelast, nu bekend is dat de regels na 1 juli verder versoepeld worden?

Rondevoorzitter Pierre Hermans, vindt van niet. “Ik zou het het liefste door laten gaan. Niet voor mij, maar voor bijvoorbeeld de horeca. Iedereen zit om omzet verlegen. Maar ik zit met honderd vrijwilligers. Die moeten zich in de mensenmassa begeven als het evenement klaar is en er wat gedronken is. Die willen dat niet, ze wonen bijvoorbeeld samen met iemand in de risicogroep. Daar verandert het kabinetsbesluit niets aan.”

18.55
Het bericht dat er vanaf 1 juli geen restricties meer zijn voor het aantal mensen bij evenementen, zolang de 1,5 meter afstand kan worden bewaard, zorgde voor positieve reacties tijdens het protest van de entertainmentbranche op het Malieveld

"Ik ben er echt heel blij mee", zei zanger Edgar Burgos van de feestband Trafassi, vooral bekend van hun hit 'Grote wasjes kleine wasjes. "Ik verveel mij nu dood en ik verdien niks. Ik treed al 40 tot 50 jaar op en wil heel graag weer werken. Nu is iedere dag hetzelfde."

Een van de organisatoren van de demonstratie informeerde op het podium de aanwezigen over de versoepeling. "Het ziet er in elk geval een klein beetje positiever uit."

18.40
Eredivisieclub FC Twente heeft vanwege de coronacrisis afscheid moeten nemen van achttien medewerkers. Het gaat om elf mensen in volledige dienst en zeven parttimers. Volgens de clubleiding verslechtert de financiële situatie van FC Twente in hoog tempo en was daarom een ingreep onvermijdelijk.

18.12
Op het Malieveld in Den Haag houden horeca-ondernemers, festivalorganisatoren, artiesten, circussen, kermisexploitanten en bedrijven en werknemers uit de entertainmentsector een rustig protest. Ze komen in actie tegen "te strenge coronaregels" en voor meer financiële steun van de overheid.

Er hebben zich zo'n 150 mensen verzameld. Sommige dragen gele hesjes. Een clown heeft een bord bij zich met de tekst: wanneer kan ik weer lachen. Iemand anders heeft op zijn shirt de tekst: Rot op met je nieuwe normaal. Naast mensen uit de evenementenbranche hebben ook individuen zich bij het protest aangesloten die in het algemeen tegen de coronamaatregelen zijn. Ze worden vermaakt door een dj en de zanger van de feestband Trafassi.

18.04
Het kabinet komt woensdag met een grotere versoepeling van de coronamaatregelen dan eerder was aangekondigd. Voor bijeenkomsten geldt vanaf 1 juli geen maximaal aantal bezoekers meer, zolang onderling 1,5 meter afstand kan worden bewaard. Ook moet aan de poort worden gecontroleerd of mensen ziek zijn.

Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Nu geldt in bijvoorbeeld horecagelegenheden, theaters, bioscopen en kerken nog een maximum van dertig bezoekers. Dat zou in de oorspronkelijke planning per 1 juli worden opgeschroefd naar honderd.

17.45
Studenten in het mbo, hbo, en aan de universiteit mogen vanaf 1 september toch in de spits reizen. Dat melden bronnen aan Nieuwsuur. Studentenvakbond LSVb bevestigt de versoepeling die het kabinet morgen bekendmaakt.

Nu mogen studenten alleen tussen 11.00 en 15.00 uur en na 20.00 uur gebruikmaken van het openbaar vervoer. Koepelorganisaties in het voortgezet onderwijs pleiten al langer voor een versoepeling.

17.13
Poppodium 013 in Tilburg gaat per 1 oktober reorganiseren. Dat is noodzakelijk vanwege het coronavirus, stelt directeur Frens Frijns. Van 10 medewerkers zal het arbeidscontract beëindigd worden.

“Naar verwachting zal de 1,5 meter samenleving nog zeer lang van kracht blijven, met deze maatregelen is het simpelweg niet mogelijk om met een podium van een grootte als 013 een gezonde exploitatie te draaien. Voor een deel kunnen wij dit verlies invullen met steun vanuit de overheid, maar als 013 vitaal wil blijven zijn we ook gedwongen om verder te kijken", zegt Frijns.

16.50
Anderhalve meter afstand houden doet in de cafés en discotheken meer kwaad dan goed. Dat vindt horecatycoon Laurens Meijer. De regels zijn volgens hem 'niet meer in verhouding met de werkelijkheid'. "Het coronavirus komt gelukkig nagenoeg niet meer voor in Nederland, daar testen we veel op, maar ondertussen blijven we wel krampachtig vasthouden aan de maatregelen die ingezet zijn op het hoogtepunt van de uitbraak".

Meijer is een van de grootste cafébazen in Nederland. Hij bezit in plaatsen als Eindhoven en Breda etablissementen. Zijn sector demonstreert dinsdag op het Malieveld tegen de coronaregels.

Meijer is daar zelf niet bij. Hij werd zondag gearresteerd tijdens een andere demonstratie tegen de coronaregels in Den Haag.

16.30
Het EK squash voor landenteams zullen dit jaar niet meer in Eindhoven plaatsvinden. Het omvangrijke toernooi stond oorspronkelijk voor april op de agenda, maar werd door de uitbraak van het coronavirus uitgesteld naar een later tijdstip in dit jaar.

Volgens de organisatie zijn er echter nog te veel onzekerheden om het EK in 2020 af te werken. Het evenement is nu voor dit jaar definitief geschrapt, maar komt in 2022 toch nog naar Nederland.

15.10
Europol waarschuwt voor radicalisering van individuele criminelen door de strenge coronamaatregelen. Het gevaar van aanslagen neemt toe. Dat is op te maken uit het jongste verslag over terrorisme van de Europese politiedienst dat dinsdag in Den Haag is gepresenteerd.

De mogelijke economische en sociale gevolgen van de pandemie zouden de radicalisering kunnen aanwakkeren, schrijft Europol-chef Catherine De Bolle in het voorwoord van het verslag.

15.00
De Stichting Nederlandse Draf- en Rensport heeft dinsdagmiddag in een petitie aan de Tweede Kamer gevraagd om snelle hervatting van haar activiteiten.

De sector heeft al sinds mei toestemming van het ministerie van Landbouw om achter gesloten deuren weer proeven te houden. De autonome veiligheidsregio's houden dit af. "Daardoor ligt de Nederlandse paardensport als enige in Europa plat. Een schadepost van miljoenen euros", stelt de stichting.

14.45
Sinds 22 juni zijn 70 mensen positief getest op COVID-19. Het totaal in Nederland komt daarmee op 49.722, zegt de Veiligheidsregio.

Wachten op privacy instellingen...

14.30
Marktkooplieden die hun inkomen verdienen op jaarmarkten en braderieÙn demonstreren dinsdag zowel in Nijmegen als in Den Haag. De standhouders willen dat er vanaf 1 juli weer toeristische markten en braderieën zijn toegestaan. Die worden nu gezien als evenement en dat is wegens de maatregelen tegen het coronavirus verboden.

"Terwijl wij in de zomer ons hele inkomen moeten verdienen", aldus organisator Graham Neal in Nijmegen.

14.00
In de afgelopen 24 uur zijn er vijf coronadoden bij het RIVM gemeld. In totaal zijn er in Nederland nu 6.095 mensen overleden als gevolg van het coronavirus. Dit blijkt uit de cijfers die het RIVM dagelijks bekendmaakt.

Wachten op privacy instellingen...

GGD'en hebben drie nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten gemeld. Daarmee komt het totaalaantal opnames op 11.853. Het virus is vastgesteld bij nog eens zeventig mensen. Dat totaal is gestegen naar 49.722. Onze provincie telt nu 9.709 besmettingen, tien meer dan maandag.

Wachten op privacy instellingen...

Ziekenhuisopnames en sterfgevallen uit het weekeinde worden soms in de loop van maandag doorgegeven aan het RIVM. Die brengt de informatie op dinsdag naar buiten. Daarom liggen de cijfers op dinsdagen vaak wat hoger dan op andere dagen. Gisteren meldde het RIVM voor het eerst sinds begin maart geen coronadoden.

13.21
Mainstage, de nieuwe entertainmenthal van de Brabanthallen, en Theater aan de Parade willen op 1 september een volledig 1,5 meter theater openen, voor zo’n 1.000 bezoekers per voorstelling.

De gemeente heeft zich achter het plan geschaard en het kabinet in een brief opgeroepen dit initiatief per 1 september mogelijk te maken door de 100 personen limiet te laten varen.

Niet alleen de theaterzaal zelf, maar ook alle andere ruimten voor en achter de schermen zijn ingericht om op 1,5 meter afstand te kunnen houden tot elkaar.

13.15
De ondernemersvereniging voor handel en logistiek Evofenedex vreest dat na de zomerperiode grote files op de Nederlandse wegen kunnen ontstaan omdat mensen dan weer massaal met de auto naar kantoor of school gaan. Ook kunnen mensen vanwege het coronavirus het openbaar vervoer gaan mijden en vaker kiezen voor de auto. Dit kan het wegtransport schaden, meldt de organisatie.

12.19
Lesgeven via internet pakt negatief uit voor de onderwijskwaliteit, stelt driekwart van de docenten uit het hbo en het mbo die een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb) hebben ingevuld. Van de universitaire docenten zegt 69 procent dat de kwaliteit is gedaald. "Dit is zorgwekkend", zegt AOb-bestuurder Tamar van Gelder.

Wachten op privacy instellingen...

09.06
De autoverkopen in Europa vallen dit jaar mogelijk een kwart lager uit dan aanvankelijk gedacht. Door de coronapandemie is het aantal registraties van personenvoertuigen tussen medio maart en mei hard gedaald. Na het versoepelen van preventieve maatregelen tegen het coronavirus, zal de verkoop waarschijnlijk wel aantrekken. Dat is volgens de Europese branchevereniging ACEA echter bij lange na niet genoeg om de eerdere achterstand in te halen.

09.02
Winkeliers zien dat steeds meer klanten het lastig vinden om zich aan de regels te houden, die het verspreiden van het coronavirus moeten tegengaan. De sector roept consumenten op om 'de regels en elkaar' te respecteren. Funshoppen is nog niet aan de orde, benadrukt brancheorganisatie Detailhandel Nederland.

08.02
Een op de drie Nederlandse studenten en scholieren stelt studie, stage of tussenjaar in het buitenland uit door de coronacrisis. Sommigen zien zelfs helemaal af van hun buitenlandplannen, omdat uitstel alleen al studievertraging oplevert. Dat concludeert Nuffic, een organisatie voor internationalisering in het onderwijs. Nuffic ondervroeg 654 Nederlandse studenten en scholieren.

Wachten op privacy instellingen...

07.53
Wereldwijd is het aantal coronabesmettingen gestegen tot boven de negen miljoen, zei het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag. "De pandemie neemt nog steeds toe", verklaarde algemeen directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus op een virtueel gezondheidsforum, dat door de Verenigde Arabische Emiraten werd georganiseerd.

06.27
Een hulplijn van het Rode Kruis waar mensen sinds de uitbraak van het coronavirus terecht kunnen voor een luisterend oor, advies of extra hulp, is inmiddels bijna 22.000 keer gebeld. De lijn bestaat nu honderd dagen en is ook bereikbaar voor mensen die het Nederlands niet beheersen, aldus de organisatie. Zij kunnen contact leggen in hun moedertaal via WhatsApp en worden in hun eigen taal teruggebeld.

Wachten op privacy instellingen...

03.30
Het Malieveld in Den Haag is dinsdag weer het toneel van een demonstratie tegen het coronabeleid van de overheid. Deze keer is het de beurt aan de horeca, de entertainmentbranche en de organisatoren van evenementen. Die willen meer ruimte, ze vinden de beperkingen te streng.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!