LIVEBLOG

Coronanieuws maandag: sinds vrijdag geen coronapatiënten overleden in Brabantse ziekenhuizen

29 juni om 06:30 • Aangepast 6 juli om 17:54
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. (foto: Karin Kamp)
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. (foto: Karin Kamp)
In dit liveblog houden we maandag alle belangrijke gebeurtenissen omtrent het coronavirus bij. Dit liveblog is gesloten.
Profielfoto van Sandra KagieProfielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door
Sandra Kagie & Peter de Bekker

De belangrijkste onderwerpen:

  • Sinds vrijdag zijn er geen coronapatiënten overleden in de Brabantse ziekenhuizen, liet het ROAZ maandagochtend weten.
  • De voorbije 24 uur zijn uit heel Nederland twee corona-overlijdens doorgegeven aan het RIVM.
  • 'Geef verpleeghuizen de ruimte om hun eigen bezoekersregeling te bepalen als er een tweede coronagolf komt', adviseren wetenschappers.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

22.30
Dit liveblog is gesloten.

20.42
Het Algemeen bestuur van de Samenwerking Moskeeën Brabant en Zeeland en het Crisis-en Preventieteam COVID-19 hebben besloten om de moskeeën die zijn aangesloten bij de samenwerking weer te heropenen.

19.45
De voor het eerste weekend van september geplande CZ Tilburg Ten Miles is in verband met de coronacrisis verplaatst naar september 2021. De organisatie kondigt tegelijkertijd een uitdagend en inspirerend alternatief aan, de CZ Tilburg Ten Miles Challenge. De 1ste virtuele editie van het grootste loopevenement van Midden-Brabant.

19.07
Actiegroep Viruswaanzin mocht afgelopen zondag van de rechtbank niet demonstreren op het Malieveld in Den Haag in het belang van de volksgezondheid en de kans op ongeregeldheden. De rechtbank in Den Haag had zaterdag de demonstratie verboden en kwam maandag met een motivatie voor het besluit.

16.55
In de afgelopen 24 uur zijn er twee coronadoden bij het RIVM gemeld. In totaal zijn er in Nederland nu 6107 mensen overleden als gevolg van het coronavirus. Dit blijkt uit de cijfers die het RIVM dagelijks bekendmaakt.

Wachten op privacy instellingen...

Het virus is in de afgelopen 24 uur vastgesteld bij 78 patiënten, het aantal mensen dat besmet is (geweest) met het coronavirus loopt daardoor op naar 50.223. Er zijn drie nieuwe ziekenhuisopnames gemeld.

In Brabant zijn er tien nieuwe besmettingen geconstateerd. Het aantal loopt daarmee in onze provincie op tot 9773.

Wachten op privacy instellingen...

14.20
Vakbond FNV laat als gevolg van de coronacrisis de looneis van vijf procent in cao-onderhandelingen los. Dat gaat dan alleen om sectoren die door de crisis hard worden geraakt. Berichten over het loslaten van de looneis kwamen eerder al naar buiten. Het ledenparlement van de bond heeft zich nu ook achter het idee geschaard.

Wachten op privacy instellingen...

13.52
De voorbije 24 uur zijn uit heel Nederland twee corona-overlijdens doorgegeven aan het RIVM. Het dodental komt daarmee op 6107. Een van hen stierf op zondag, de ander al begin april. Bij 78 mensen is de voorbije 24 uur het coronavirus vastgesteld en drie coronapatiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Wachten op privacy instellingen...

13.36
"We mogen niet laten gebeuren dat er te veel omvalt." Dat zei cultuurminister Ingrid van Engelshoven maandagmiddag tijdens een debat over de kunst- en cultuursector, die in moeilijkheden verkeert door de coronacrisis. "Daar sta ik voor en daar knok ik voor", benadrukte ze.

13.35
Verpleeghuizen moeten in het vervolg de ruimte krijgen om hun eigen bezoekersregeling te bepalen, ook als het land een tweede golf van coronabesmettingen krijgt te verduren. Dat vinden wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het UMC Groningen. Ze doen deze en andere aanbevelingen na onderzoek onder de crisisteams van verpleeghuizen.

12.22
Zes marechaussees in opleiding die eind vorige week wegens milde klachten in quarantaine waren geplaatst, blijken niet besmet met het nieuwe coronavirus. Dat meldt het ministerie. De zes rekruten, die gestationeerd zijn op het opleidings- en trainingscentrum van de Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn, werden vrijdag getest omdat zij milde symptomen vertoonden die konden wijzen op besmetting met het coronavirus.

12.15
De Nederlandse trouwbranche heeft het moeilijk en meer dan een op de drie ondernemers verwacht nog dit jaar te moeten stoppen. Veel paren verplaatsten hun bruiloft naar het najaar of een datum in 2021 als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt trouwplatform ThePerfectWedding op basis van onderzoek onder 1300 trouwleveranciers.

12.15
De 37 arrestanten die zondag zijn opgepakt op het Malieveld in Den Haag zijn allemaal weer vrij. Ze zijn met een proces-verbaal naar huis gestuurd. Agenten hielden hen aan omdat ze weigerden van het veld te vertrekken. Ze waren samen met een paar honderd anderen toch naar Den Haag gekomen ondanks dat de demonstratie die actiegroep Viruswaanzin daar wilde houden tegen de coronamaatregelen door burgemeester Johan Remkes was verboden.

Wachten op privacy instellingen...

11.49
Sinds vrijdag zijn er geen coronapatiënten overleden in de Brabantse ziekenhuizen. Dat laat een woordvoerder van het ROAZ weten. "De cijfers zien er weer iets gunstiger uit, in vergelijking met vrijdag. Er liggen nu 23 patiënten die positief getest zijn op het coronavirus in de ziekenhuizen. Van hen bevinden zich er drie op de intensive care. Vrijdag ging het nog om 26 coronapatiënten, van wie er vier op de ic lagen. Verder zijn er 37 mensen met een coronaverdenking in het ziekenhuis. Van hen bevinden zich er ook drie op de ic."

11.24
Het economische vertrouwen in de eurozone is in juni flink gestegen ten opzichte van een maand eerder. De index kwam uit op 75,7 ten opzichte van 67,5 een maand eerder. Toch hadden economen in doorsnee op een snellere stijging gerekend nu in veel Europese landen de economie - nu het coronavirus beter onder controle is - steeds verder open gaat. Economen hadden een herstel tot 80 voorzien.

11.20
Er moet beter worden samengewerkt tussen de overheid en werkgevers om meer mensen aan het werk te krijgen en te houden. Daarvoor pleit de alliantie 'Samen sterk voor werk', waarbij duizenden arbeidsmarktdienstverleners zijn aangesloten. De alliantie waarschuwt voor de gevolgen van de coronacrisis, waardoor mogelijk veel mensen hun baan kwijtraken.

10.18
Nationale ombudsman Reinier van Zutphen heeft minister Sander Dekker gevraagd oog te hebben voor de gevolgen van de coronamaatregelen voor de fundamentele rechten in justitiële inrichtingen. De ombudsman ontving signalen dat de coronamaatregelen soms niet ver genoeg gingen, soms niet opgevolgd werden of dat mensen in de knel kwamen omdat contact met naasten niet voldoende mogelijk was.

09.42
Tientallen kunstenaars demonstreerden bij de ingang van de Tweede Kamer. Die praat deze maandag met cultuurminister Ingrid van Engelshoven over het kunstbeleid in de komende vier jaar. In verband met de coronacrisis praat de Kamer maandag ook over aanvullende ondersteuning voor de culturele en creatieve sector. Het verlies aan publieks- en zakelijke inkomsten zal in 2020 oplopen tot 2,6 miljard, zo liet belangenvereniging Kunsten '92 eerder weten.

07.56
Ondernemers in de op consumenten gerichte sectoren hebben steeds meer het gevoel dat het dieptepunt van de crisis achter hen ligt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de stemming maandelijks meet, is het aantal ondernemers dat negatiever dacht over het economische klimaat gedaald. Daarbij gaat het ook om de verwachte omzet en de personeelssterkte.

06.37
Door de coronacrisis daalde het producentenvertrouwen in april naar het laagste niveau sinds het begin van het onderzoek in 1985. In mei is het vertrouwen iets opgekrabbeld, zo komt naar voren uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wachten op privacy instellingen...

06.00
Het aantal faillissementen zal volgend jaar twee tot drie keer zo hoog liggen als in 2019. Dat voorspellen economen van ING. Door de economische krimp als gevolg van de coronacrisis, vallen naar verwachting ook dit jaar meer bedrijven om.

05.40
Fraudeurs maakten de afgelopen maanden gretig misbruik van de beperkende maatregelen die waren ingesteld vanwege de coronauitbraak. Banken en opsporingsinstanties stuitten op tal van verdachte transacties. Bepaalde vormen van fraude waren ook sneller op te sporen dankzij de lockdown. Dat schrijft het FD.

03.30
NS voegt maandag het nachtnet en de laatste ontbrekende treinen toe aan de dienstregeling. Daarmee is de dienstregeling weer hetzelfde als voor het begin van de coronacrisis. Sinds begin juni rijdt NS al grotendeels volgens de reguliere dienstregeling. Vanaf maandag gaan naast het nachtnet ook de extra spitstreinen en extra dagtreinen (intercity Dordrecht - Eindhoven en intercity Assen - Groningen) weer rijden.

00.05
Het aantal passagiers op Nederlandse luchthavens lag in mei 97 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door reisbeperkingen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, ligt het internationale vliegverkeer sinds eind maart nagenoeg stil. Pas half juni kwam het vliegverkeer weer een beetje op gang.

In mei reisden circa 220.000 passagiers van en naar de vijf belangrijkste luchthavens van Nederland, waaronder Eindhoven Airport (in april waren dit er 133.800). Vorig jaar mei verwelkomden die vliegvelden samen nog 7,4 miljoen reizigers. In mei vlogen 12.100 passagiers via de luchthaven in Eindhoven, een afname van 98,2 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Ook de hoeveelheid door de lucht vervoerde vracht nam af, maar veel minder hard dan de reizigersaantallen. In totaal vervoerden vliegtuigen 117.000 ton goederen, wat 18,5 procent minder is dan een jaar eerder.

00.05
Reisorganisatie Corendon heeft maandag een gesprek met de overheid over de plannen om vanaf volgende maand weer vakantiereizen naar Turkije aan te bieden. Het bedrijf zoekt de dialoog na een 'onverwacht felle reactie' vanuit het kabinet vorige week. Premier Rutte liet weten de plannen van Corendon onverstandig en onverantwoord te vinden.

De beslissing om te gaan vliegen op Turkije hangt mede af van dit gesprek, zo liet een woordvoerster zondagavond laat weten.

00.00
Het aantal mensen dat wereldwijd is overleden als gevolg van het coronavirus, is zondag de grens van 500.000 gepasseerd. Dat blijkt uit een telling van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. Eerder zondag ging het aantal mensen dat over heel de wereld besmet is met het coronavirus, voorbij de 10 miljoen.

Wachten op privacy instellingen...