Nertsenhouderij in Rosmalen moet meer doen om overlast tegen te gaan

30 juni 2020 om 15:37 • Aangepast 7 juli 2020 om 15:14
Rosmalenaren willen sluiting nertsenfokkerij
Rosmalenaren willen sluiting nertsenfokkerij
Nertsenhouderij Rios Mink in Rosmalen moet er meer aan doen om vliegenoverlast voor de omliggende wijk Sparrenburg te voorkomen. Bewoners van die wijk klagen al sinds de vestiging van de nertsenhouderij over de vliegen, bij de gemeente Den Bosch.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van ANP
Geschreven door
Janneke Bosch & ANP

De gemeente reageerde al twee keer met een dwangsom om het bedrijf ertoe te bewegen maatregelen te nemen. Vorig jaar werd de vergunning aangepast met scherpere voorschriften voor de bestrijding van vliegenoverlast, maar het bedrijf ging daartegen in beroep. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch nu afgewezen.

Composteringsbedrijf
De nertsenfokkerij vond dat de gemeente onvoldoende had aangetoond dat het bedrijf de vliegenplaag veroorzaakte, en niet een composteringsbedrijf in de buurt. Maar daar was de rechter het niet mee eens.

De gemeente baseert zich op rapporten van het Kennis- en Adviescentrum Dierenplagen, en daarin staat dat de vliegenoverlast niet bij het composteringsbedrijf vandaan komt. De rechter geeft de gemeente daarin gelijk. En dus mocht de gemeente wel degelijk extra maatregelen van het bedrijf eisen, om de vliegenoverlast tegen te gaan.

Tientallen jaren overlast
Bewoners van de wijk Sparrenburg klagen al tientallen jaren over de vliegenoverlast, maar ook over stank en fijnstof die zouden zorgen voor een slechtere luchtkwaliteit. Zij zien de nertsenfokkerij het liefst zo snel mogelijk gesloten worden. Onlangs startten wijkbewoners nog een petitie om dat voor elkaar te krijgen. Die is inmiddels honderden keren ondertekend.

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...