Liveblog

Coronanieuws: 'Minder coronatesten dan verwacht, toch opstartproblemen GGD'

4 juli 2020 om 09:02 • Aangepast 11 juli 2020 om 17:04
nl
In dit liveblog hielden we je zaterdag op de hoogte van al het nieuws rondom de coronacrisis.

De belangrijkste onderwerpen:

  • GGD'en hebben nog steeds te kampen met opstartproblemen hoewel het aantal coronatesten minder is dan vooraf verwacht.
  • Vakbond FNV wil een loonsverhoging van vijf procent voor het personeel van winkels die tijdens de coronacrisis goed hebben gedraaid.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

23.22
Dit liveblog is afgesloten.

21.30
In Gemert is zaterdag bij een nertsenbedrijf een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met 7000 moederdieren. Het bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd.

18.45
De meeste betogers die zaterdag naar Utrecht waren gekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen zijn inmiddels uit de straten van de stad verdwenen. Volgens een politiewoordvoerder zijn de meesten in de richting van het station vertrokken en keert de rust terug in Utrecht.

17.21
De politie heeft zaterdagmiddag in Wageningen enkele demonstranten aangehouden, zei een woordvoerster. Ze kon niet zeggen hoeveel.

De politie had informatie gekregen dat een groep betogers die tegen de coronamaatregelen zijn vanuit Utrecht onderweg was naar Wageningen om "de openbare orde te verstoren", aldus de woordvoerster. De ME is ter plaatse.

17.12
De politie heeft in het centrum van Utrecht ongeveer vijftien aanhoudingen verricht. Volgens de politie maakten de aangehouden personen deel uit van groepen die erop uit waren de openbare orde te verstoren.

De mensen kwamen naar de stad nadat een demonstratie van 'Nederland in opstand' , een groep mensen die wilde demonstreren tegen de 'anderhalvemeter-waanzin' in coronatijd, werd verboden.

17.02
Tientallen betogers tegen de coronamaatregelen hebben zich zaterdagmiddag in het Park Oog in Al in Utrecht verzameld. Ze zeggen dat ze toestemming hebben gekregen om daar te staan.

De actievoerders laten weten dat ze tot 18.30 uur in het park willen blijven. Ze roepen de aanwezigen op het rustig te houden. Enkele betogers hebben een Nederlandse vlag bij zich.

Eerder zaterdag vaardigde plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, Lucas Bolsius, een noodbevel uit voor het centrum van Utrecht. Hij heeft aanwijzingen dat grote groepen relschoppers naar de stad komen, waaronder harde kernsupporters van voetbalverenigingen.

16.30
Peter van der Zanden (58) uit Uden overleed 31 maart aan het coronavirus. Zijn broers Ad en Albert zijn nu een inzamelingsactie begonnen om Peters oude Volkwagen Kever op te knappen en te schenken aan diens zoon Luuk die maandag voor de eerste keer op moet voor zijn rijbewijs.

16.00
FC Eindhoven verkoopt vanaf zaterdag mondkapjes met het clublogo erop.

Wachten op privacy instellingen...

14.58
De plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht heeft een noodbevel voor het centrum van Utrecht uitgevaardigd uit vrees voor rellen. 'Nederland in opstand' wilde daar demonstreren tegen de 'anderhalvemeter-waanzin' in coronatijd. Dit protest werd verboden, maar daar lijken verschillende groepen zich niets van aan te trekken. Er zouden grote groepen relschoppers naar de stad komen, waaronder harde kernsupporters van voetbalverenigingen.

10.56
Vakbond FNV wil een loonsverhoging van vijf procent voor het personeel van winkels die tijdens de coronacrisis goed hebben gedraaid. Volgens FNV-bestuurder Linda Vermeulen (Handel) verdienen winkelmedewerkers rond de tien euro per uur. "Jongeren verdienen vaak nog minder. Het is tijd voor waardering, al het applaus van de afgelopen tijd mag niet vrijblijvend zijn."

Wachten op privacy instellingen...

08.59
Hoewel het aantal coronatesten minder is dan vooraf verwacht, hebben de GGD'en nog steeds te kampen met opstartproblemen, blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws. Zo raken de testen van sommige mensen kwijt, kunnen uitslagen van patiënten door een storing niet worden gelezen of moeten mensen dagenlang wachten op hun uitslag.

03.30
Nabestaanden kunnen dierbaren die ze in deze coronatijd hebben verloren, eren op een boot met bloemen die vanaf zaterdag door Amsterdam vaart. Op dit zogenoemde Hart van Troost kunnen mensen een bloem achterlaten met een persoonlijke boodschap voor degene die ze missen. Burgemeester Femke Halsema legt zaterdag aan het begin van de tocht samen met een paar nabestaanden een bloem op de boot.

03.30
Utrecht maakt zich op voor een mogelijk roerige dag. Eerder deze week is een demonstratie van 'Nederland in opstand' tegen de 'anderhalvemeter-waanzin' verboden. Maar de politie heeft concrete informatie dat "grote groepen relschoppers van diverse pluimage de demonstratie willen aangrijpen om tot een gewelddadig treffen te komen". Burgemeester Peter den Oudsten vreest dat dit zal leiden tot ernstige wanordelijkheden en gezondheidsrisico's.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!