LIVEBLOG

Coronanieuws: zestig coronabesmettingen in Brabant in één week

7 juli om 07:00 • Aangepast 14 juli om 20:44
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
In dit liveblog houden we je dinsdag op de hoogte van al het nieuws rondom de coronacrisis in Brabant.
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van ANP
Geschreven door
Janneke Bosch & ANP

De belangrijkste onderwerpen:

  • In Brabant zijn in één week zestig nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. In totaal zijn er 9838 Brabanders besmet (geweest).
  • GGD Hart voor Brabant adviseert gemeenten vanwege effecten coronacrisis stevig in te zetten op psychische problemen bij jongeren.
  • Het toedienen van bloedplasma met antistoffen leidt in veel gevallen niet tot sneller herstel van coronapatiënten in het ziekenhuis.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

23.00
Wij sluiten het liveblog van dinsdag 7 juli. Woensdag openen we weer een nieuw liveblog met daarin het belangrijkste coronanieuws van de dag.

19.30
De bekritiseerde corona-noodwet wordt flink aangepast, na koortsachtig overleg achter de schermen tussen coalitiepartijen. De corona-app is geen onderdeel meer van de wet, ook de handhaving in woningen van burgers wordt eruit gesloopt. De politie krijgt dus niet de bevoegdheid om een huis binnen te treden om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook zal de wet minder lang van kracht worden.

19.00
De coronawebsite van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat waarschijnlijk in september weer in de lucht. Dan moet een nieuwe versie van die Infectieradar klaar zijn. Op de site kunnen mensen doorgeven of ze klachten hebben die kunnen wijzen op een coronabesmetting.

18.25
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is positief getest op het nieuwe coronavirus. Dat heeft hij gezegd in een interview. De president, die het longvirus lang afdeed als onbelangrijk, vertoonde ziekteverschijnselen waaronder koorts en pijn.

16.20
Ziekenhuizen behandelen nog steeds iets meer dan honderd coronapatiënten. Het zijn er dinsdag 103, één minder dan op maandag en twee minder dan op zondag. "De cijfers geven een stabiel beeld", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij denkt dat het door de vakantie de komende tijd niet drukker zal worden op de intensive cares.

Van de 103 coronapatiënten in het ziekenhuis liggen 24 op de intensive care. Dat is eentje meer dan op maandag. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen daalde van 81 naar 79.

14.32
Het KLM Open, dat van 17 tot en met 20 september 2020 gespeeld zou worden op Bernardus Golf in Cromvoirt, is afgelast. De organisatie moest ondanks de versoepelde coronamaatregelen veel aanpassingen doen om aan de RIVM-richtlijnen te voldoen. Dit blijkt een onmogelijk opgave. Om die reden gaat er een streep door het golfevenement.

14.09
In Brabant zijn sinds vorige week dinsdag zestig nieuwe coronabesmettingen gemeld, zo blijkt uit de wekelijkse RIVM-cijfers. In totaal zijn 9838 Brabanders besmet (geweest) met het coronavirus. Aan het virus zijn in totaal 1539 inwoners van onze provincie overleden. De afgelopen twee weken overleden vier Brabanders aan het virus en zijn er twee patiënten opgenomen in het ziekenhuis.

Landelijk zijn er 432 nieuwe coronapatiënten gemeld. Negentien patiënten zijn overleden, negen mensen zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

13.14
De hotelbranche verkeert in zwaar weer door de coronacrisis en de grootste golf faillissementen moet nog komen. Vastgoedadviseur CBRE verwacht de meeste faillissementen in het vierde kwartaal van dit jaar. Herstel van de markt wordt voorzien vanaf 2021. De bezettingsgraden van hotels daalden in april en mei tot onder de 10 procent en verschillende hotels zijn failliet gegaan. Het toerisme komt weer op gang, maar de zakelijke klanten komen voorlopig niet terug wegens de uitbraak van het coronavirus.

11.59
Overdracht van het coronavirus via kleine druppeltjes in de lucht, zogeheten aerosolen, 'is mogelijk en moet niet worden veronachtzaamd'. Die conclusie trekken onderzoekers van het RIVM in een nieuwe studie. Het RIVM is er tot nog toe altijd van uitgegaan dat het coronavirus zich vooral via grote druppels verspreidt. Vandaar het algemene advies om anderhalve meter afstand te houden tot anderen.

Ook volgens de nieuwe inzichten is de kans op besmetting via kleine druppeltjes meestal zeer klein. Maar naarmate meer virusdeeltjes worden uitgestoten en in de lucht blijven hangen, stijgt het risico hoogstwaarschijnlijk. De onderzoekers signaleren dat er steeds meer bewijs is dat erop wijst dat het coronavirus zich binnenshuis via de lucht verspreidt.

09.10
De internationaal opererende afvalverwerker Renewi uit Eindhoven heeft iets minder last van de coronacrisis dan het bedrijf had verwacht. Het bedrijf stelt in een kwartaalupdate dat de virusperikelen voor een kostenpost van 12 miljoen euro zorgen, waar rekening gehouden werd met 20 miljoen euro.

7.29
De markt voor vrijesectorwoningen koelt af door de coronacrisis, meldt het FD. Door het wegblijven van buitenlandse werknemers en toeristen dalen de huurprijzen in grote steden als Eindhoven, Amsterdam en Den Haag.

"Er was al een soort plafond bereikt in de grote steden", zegt directeur Jasper de Groot over de huurprijzen. "Maar de coronacrisis heeft een versterkend effect gehad en de prijzen door het ijs laten zakken."

Dat zou vooral komen doordat expats wegblijven. Door de coronacrisis zijn veel buitenlandse werknemers tijdelijk teruggekeerd naar hun land van herkomst. Anderen komen door de reisbeperkingen juist nu niet naar Nederland.

7.00
Contactloos bestellen, betalen of zelfs online een gezondheidscheck doen. Het zijn allemaal zaken waarin het Bredase bedrijf CM.com is gespecialiseerd. En juist deze technieken kunnen de veiligheid bij evenementen, in de horeca en musea een stuk verhogen in deze tijden van coronamaatregelen.

4.30
De weg naar volledig herstel van de Nederlandse economie is nog lang en de economie keert pas in 2022 terug naar het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ABN AMRO, dat voor dit jaar een krimp van 5,7 procent inschat. Volgend jaar verwacht de bank dat de economie 2,7 procent groeit.

ABN AMRO meldt dat de economie in juni is teruggeveerd, maar nog niet naar het niveau van voor de coronacrisis. De consumentenuitgaven lagen in juni 10 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Vooral in de cultuursector en reisbranche was sprake van een forse krimp, doordat deze sectoren deels nog op slot zaten. Ook de uitgaven in de sectoren die begin juni weer mochten worden geopend, zoals de horeca, bleven achter.

0.01
De uitbraak van het coronavirus kan ook leiden tot psychische klachten. Mensen worden misschien eenzaam, kunnen hun baan kwijtraken en wellicht gaan mensen meer drank en drugs gebruiken. Het aantal zelfmoorden kan op den duur stijgen, waarschuwt het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Het adviesorgaan raadt de overheid aan om risicogroepen goed in de gaten te houden. Dit zijn bijvoorbeeld laagopgeleiden, jongeren, migranten en mensen met een arbeidsbeperking.

Wachten op privacy instellingen...