Wennen aan het idee dat zwarte piet verdwijnt: 'Slim om mensen de tijd te geven'

7 juli om 10:32 • Aangepast 14 juli om 11:44
Zwarte pieten bij de intocht in Den Bosch.
Zwarte pieten bij de intocht in Den Bosch.
Vanaf 2021 heeft Den Bosch geen zwarte piet meer. Dat maakte burgemeester Jack Mikkers maandagavond bekend. Maar de kleur van piet verandert niet meteen: dit jaar blijft alles nog bij het oude. Dat lijkt misschien een rare beslissing, maar is eigenlijk juist heel slim, zegt socioloog Peter Achterberg.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door
Janneke Bosch

Hij bestudeert onder meer de culturele en politieke kanten van de samenleving. “Dit is een conflict dat zo diep geworteld is”, zegt Achterberg in het Omroep Brabant-radioprogramma Wakker! “Iedereen zit vanuit de loopgraven met argumenten naar elkaar te gooien. Het is een enorm conflict.” En dat los je volgens hem niet op door er een beslissing door te drukken. Welke dat is ook is.

Hoongelach
“Wat er ook gebeurt in dit debat, het zal altijd met hoongelach worden ontvangen. Mensen aan de linkerzijde vinden het niet snel genoeg gaan, aan de rechterzijde vinden ze het slap en getuigen van gebrek aan ruggengraat.” Maar met veel dingen die écht belangrijk zijn voor mensen, moet je verandering niet te snel willen. Dan trappen mensen op de rem.”

Dus eigenlijk heeft de burgemeester een goede strategie gekozen, vindt de socioloog, door de Bosschenaren een jaar de tijd te geven om te wennen aan het idee. “Als je iets wil veranderen, dan moet het op zo’n manier.”

Wachten op privacy instellingen...