Boerenprotesten met tractoren worden niet verboden, beslissen de Veiligheidsregio's

13 juli 2020 om 22:50 • Aangepast 20 juli 2020 om 22:54
nl
Er komt geen landelijk verbod op boerenprotesten waarbij landbouwvoertuigen zoals tractoren worden ingezet. "Dat is juridisch niet haalbaar en is te vergaand. Zolang de boeren zich houden aan de regels, mogen zij demonstreren." Dit liet burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen maandag weten na afloop van het Veiligheidsberaad van de 25 Veiligheidsregio's.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Burgemeesters, veiligheidsregio's, de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid gaan gezamenlijk afspreken hoe zij voortaan omgaan met de boerenprotesten. Binnenkort komen zij daarvoor samen.

"Die afspraken moeten wij altijd hanteren. Een daarvan is dat wij elkaar op tijd gaan informeren. Dat de burgemeester van Den Haag bijvoorbeeld op tijd weet dat de boeren oprukken naar zijn stad."

Eiwitten
Boeren voerden de afgelopen tijd veelvuldig actie met grote landbouwvoertuigen, onder meer op verscheidene plekken in Brabant. Ze zijn het niet eens met plannen van minister Carola Schouten om het eiwitgehalte in veevoer te verlagen.

Boeren willen dat die plannen van tafel gaan: de maatregelen zouden nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de dieren. Ook protesteerden boeren bij verscheidene distributiecentra omdat ze boos zijn over de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten krijgen. Meerdere veiligheidsregio's verboden (tijdelijk) dit soort protesten.

Eerder maandag maakte Mark van den Oever uit Sint Hubert, de voorman van boerenactiegroep Farmers Defence Force, duidelijk dat Nederland volgende week zeker weer te maken krijgt met tal van acties.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.