Steeds vaker straatgevechten georganiseerd via Instagram-accounts: 'Dit is openlijke geweldpleging'

15 juli 2020 om 08:00 • Aangepast 3 augustus 2020 om 14:09
nl
Op Instagram duiken steeds meer regionale accounts op die straatgevechten organiseren. In navolging van een populair account in Amsterdam zijn er nu pagina’s opgezet in onder meer Helmond, Eindhoven en Geldrop. Politie en gemeenten zien de ontwikkeling met lede ogen aan.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Hoodfights, zo worden de gevechten – veelal bokspartijen – genoemd. Via de Instagram-profielen wordt kort voor aanvang een locatie bekendgemaakt. Vervolgens wordt het gevecht live gestreamd. De organisatoren spreken van respectvolle en vriendelijke gevechten die worden geleid door een scheidsrechter.

Dat de straatgevechten niet altijd blijven bij een onschuldige sportwedstrijd in de open lucht, bleek in Helmond. Daar verzamelden in juni zo’n 100 tot 150 jongeren zich op straat, na een oproep voor een bokswedstrijd van het account Helmond Boxing Events. Er werd vuurwerk afgestoken en er werden stenen gegooid naar de politie.

Kleine accounts, maar wel zorgen
De Brabantse accounts die honderd tot duizend volgers hebben, staan in schril contrast met de Amsterdamse variant, die ruim 29.000 volgers telt. Toch baart het bestaan van de pagina’s gemeenten en politie zorgen.

“We zijn op de hoogte van de accounts en zijn er alert op. Wij als politie zijn uiteraard niet blij met dit fenomeen en de verheerlijking van dit soort initiatieven online”, zegt woordvoerder Marco van Rossum van politie Zuidoost-Brabant. De gevechten worden volgens Van Rossum beschouwd als openbare geweldpleging en ze zorgen bij buurtbewoners voor een onveilig gevoel.

Instagram-accounts helmondboxingevents en hoodfights.eindhoven.
Instagram-accounts helmondboxingevents en hoodfights.eindhoven.

De politie heeft geen contact met de mensen achter de Instagram-accounts, maar staat naar eigen zeggen wel nauw in contact met gemeenten en jongerenwerkers over het opkomende fenomeen. “We houden de vinger aan de pols.”

Aantal echte gevechten onduidelijk
Hoewel de beheerder van het account Hoodfights Eindhoven aan Omroep Brabant meldt dat er al zeker tien gevechten zijn geweest, heeft de politie ‘geen signalen’ dat er straatgevechten hebben plaatsgevonden in Eindhoven die live werden gestreamd via Instagram. De oprichter van het account in Geldrop zegt ‘alleen nog een locatie’ nodig te hebben voordat het eerste gevecht kan beginnen.

Helmond Boxing Events is niet ingegaan op het herhaaldelijke verzoek van Omroep Brabant tot contact.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.