25e nertsenbedrijf besmet met corona, nu in Westerbeek

17 juli 2020 om 08:17 • Aangepast 24 juli 2020 om 08:14
Ruiming van een fokkerij in Gemert (archiefbeeld: Animal Rights).
Ruiming van een fokkerij in Gemert (archiefbeeld: Animal Rights).
Opnieuw is er op een nertsenhouderij een besmetting met corona vastgesteld. Het gaat om een nertsenbedrijf in Westerbeek, in de gemeente Sint Anthonis, met 1100 moederdieren. De dieren op het bedrijf worden zo spoedig mogelijk geruimd.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
ANP & Sandra Kagie

De besmetting is ontdekt nadat pups waren getest voor vervoer naar een andere locatie, meldt het Ministerie van Landbouw. Sinds 10 juli mogen met het oog op dierenwelzijn opgroeiende pups onder strikte voorwaarden verplaatst worden naar leegstaande bedrijven die niet eerder geruimd zijn. Voor transport worden de pups getest.

In totaal zijn nu 25 nertsenbedrijven in Brabant en Limburg besmet verklaard. Ook de vorige besmetting werd vastgesteld op een bedrijf in de gemeente Sint Anthonis. Dat gebeurde woensdag in Ledeacker. Op deze en 23 andere bedrijven waar het virus eerder is vastgesteld, zijn alle dieren geruimd:

  • 9 in (gemeente) Gemert-Bakel
  • 7 in Sint Anthonis
  • 3 in Venray
  • 2 in Laarbeek
  • 1 in Uden
  • 1 in Deurne
  • 1 in Nederweert

Aanscherping regels
Met het oog op de recent gevonden besmettingen hebben de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Carola Schouten van Landbouw samen met de sector pelsdierenhouderij van LTO Nederland en deskundigen het hygiëneprotocol aangescherpt.

Ook is het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd advies te geven over de recente ontwikkelingen. Dit advies wordt nu bestudeerd en de bewindslieden komen mogelijk dit weekend nog met een reactie.

Stoppersregeling
Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. Vanaf 2024 worden nertsenhouderijen in Nederland sowieso verboden.

LEES OOK:

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...