Video

Boer Sjaak protesteert bij RIVM: 'Het is vechten tegen de bierkaai, maar we kunnen niks anders'

22 juli 2020 om 08:22 • Aangepast 29 juli 2020 om 13:34
nl
"Het is vechten tegen de bierkaai, maar we kunnen niks anders." Boer Sjaak Wijnen uit Wanroij voert woensdag samen met zijn collega's actie bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven. De demonstrerende boeren hebben geen vertrouwen in de stikstofmetingen van het RIVM en in het landbouwbeleid van het kabinet dat op die metingen is gebaseerd.
Profielfoto van Sandra KagieProfielfoto van ANP
Geschreven door

Een van de verzamelplekken in Brabant is het bedrijf van Wijnen in Wanroij. Rond tien uur arriveerden zo'n vijftien collega's op zijn erf. Met de tractor op pad mag niet, dus de plannen om heel vroeg op pad te gaan richting Bilthoven werden wat bijgesteld.

'Alsof ze een mes in je hart steken'

"Het is belangrijk om ons te laten zien", zei een actievoerder vlak voor vertrek. Een collega gaf aan te hopen dat de regeling voor het veevoer van tafel gaat. "Iets dat ten koste gaat van de gezondheid onze dieren. Dat is alsof ze met een mes in je hart steken."

Op dat moment waren vanuit andere plekken in het land de eerste demonstranten al aangekomen in Bilthoven, waar de actie om halftwee begon. Van de veiligheidsregio mogen er tweeduizend boeren betogen. Vanuit Brabant maken boeren onder andere vanuit Zeeland, Schaijk en Boxtel hun opwachting.

Reactie RIVM
Het RIVM laat weten dat de boeren bij hen 'aan het verkeerde adres' zijn. Het instituut berekent de hoeveelheid stikstof in Nederland, maar 'bepaalt niet welke maatregelen worden genomen om de hoeveelheid stikstof terug te dringen'. Ook verleent het RIVM geen vergunningen. Het instituut kwam vlak voor het boerenprotest met die verklaring.

Boeren verzamelen in Boxtel. (Foto: Remco Rooijakkers / SQ Vision Mediaprodukties)
Boeren verzamelen in Boxtel. (Foto: Remco Rooijakkers / SQ Vision Mediaprodukties)

Wijnen beaamde woensdagochtend in het programma WAKKER op Omroep Brabant radio dat de sympathie voor de boeren de afgelopen maanden is afgenomen door alle protesten. "Maar het gaat over je eigen boterham", zei hij. "Je ziet het nu ook weer, in deze coronacrisis. Iedereen wordt gecompenseerd, behalve wij. Ik ben er wel klaar mee."

'We hopen dat Schouten een keer verstand krijgt'

De boer uit Wanroij hoopt met de actie woensdag te bereiken dat minister Carola Schouten van Landbouw 'een keer verstand krijgt'. Ze kijkt volgens hem maar één kant uit, niet die van de boeren. En dat is wat hem betreft niet de juiste manier van politiek bedrijven.

Dat de boeren vandaag bij hun protest op een ontvangst door het leger kunnen rekenen, maakt hem niet uit. "Ze zullen toch niet gaan schieten", zegt hij lachend. Zo'n veertig militairen staan op verzoek van de burgemeester van De Bilt, waar Bilthoven onder valt, klaar. Met vrachtwagens hebben ze straten afgesloten. Dit vanwege de onvoorspelbaarheid van de protesten. Bij eerdere boerenprotesten werden in Den Haag ook al legervrachtwagens ingezet.

Mogelijk forse hinder op snelwegen
De ANWB waarschuwt weggebruikers in heel het land voor mogelijk forse hinder tijdens het boerenprotest. Eerdere acties leidden tot veel overlast voor het verkeer, met urenlang oponthoud. Maar woensdagochtend leek het allemaal erg mee te vallen.

Rond kwart voor tien gaf Rijkswaterstaat aan dat het verkeer op de snelwegen A2 en A27 richting Bilthoven rekening moest houden met vertraging door boeren die langzaam op weg waren naar Bilthoven. Even later gold dat ook op de rondweg rond Den Bosch.

Speelgoedtrekkers
Veel actievoerende boeren hebben, nu ze niet met de tractor op pad mogen, speelgoedtrekkers op het dak van hun auto gebonden. Onderweg vroegen ze toeterend aandacht hun actie.

Tractoren mogen niet vandaag bij het protest, dus nemen boeren speelgoedtrekkers mee. (Foto: ANP / VINCENT JANNINK)
Tractoren mogen niet vandaag bij het protest, dus nemen boeren speelgoedtrekkers mee. (Foto: ANP / VINCENT JANNINK)

Enkele demonstrerende boeren reden woensdagochtend te langzaam over de A28 bij Zwolle en zijn daarom bekeurd. Volgens de politie brachten ze de verkeersveiligheid in gevaar. Officieel geldt geen minimumsnelheid op de snelweg, maar als automobilisten anderen in gevaar brengen, riskeren ze wel een boete.

De hoogte van de boetes wordt later bepaald in overleg met de officier van justitie, zegt een woordvoerder van het OM. "Dat ligt aan de omstandigheden", geeft ze aan. Aan het eind van de middag staat de terugreis van de boeren vanuit Bilthoven gepland.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.