Video

Superhittegolf: vierde dag op rij met hitterecord in Brabant

12 augustus 2020 om 17:55 • Aangepast 13 augustus 2020 om 09:30
nl
Ook dinsdag is het weer warm in Brabant. Volkel ging aan kop met een maximale temperatuur van 35,8 graden. In de avond sloeg het weer om en trokken onweersbuien over Brabant.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van de hitte in Brabant. Dinsdagavond trekt onweer over de provincie. Het laatste nieuws daarover vind je hier.

19.15
Maximaal afkoelen tijdens de superhittegolf: ga in je korte broek de skipiste op!

19.04
Hoogleraar Geert Jan van Oldenborgh maakt zich zorgen over de extreme hittegolven, die Nederland teisteren.

"Onze klimaatmodellen, waarmee we verklaren wat er gebeurt en waarmee we proberen te voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren, onderschatten die trend in hittegolven volledig."

19.02
In Tilburg hopen ze op onweer.

Wachten op privacy instellingen...

19.00
Regen en onweer trekt over delen van de provincie. Onder meer in de regio Eindhoven zijn ze blij.

Wachten op privacy instellingen...

18.40
Dierenambulances hebben hun handen vol tijdens deze hittegolf. Veel dieren hebben last van hittestress, maar bij watervogels ligt een ander gevaar op de loer: een gevaarlijke bacterie die zorgt voor verlamming en heel dodelijk is, meldt Hart van Nederland.

18.10
In sommige delen van Nederland gaat het tekeer.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

18.04
In delen van Brabant regent het. Maar terwijl we normaal een hekel hebben aan deze waterdruppels, wordt het nu met gejuich ontvangen.

Wachten op privacy instellingen...

17.43
Het warmste moment van de dag zit er weer op. Volkel ging vandaag aan kop, daar werd het 35,8 graden. In Eindhoven was het 35,6 graden en in Rijen 35 graden. In Woensdrecht werd het niet warmer dan 33 graden.

17.38
Reddingsbrigade Nederland is in de periode van vorige week maandag tot en met afgelopen zondag 2435 keer in actie gekomen. Het was de op een na drukste week ooit, laat een woordvoerder weten. Tijdens de hittegolf van eind juli vorig jaar werden 2547 hulpverleningsacties geregistreerd.

De 2435 hulpverleningsacties zijn niet allemaal reddingsacties. Het gaat bijvoorbeeld ook om het verlenen van EHBO.

17.04
Her en der beginnen de eerste onweersbuien te ontstaan. In Gelderland en Limburg horen mensen de donder al. Ook Oost-Brabant krijgt rond zeven uur te maken met buien en onweer, volgens kaarten van Buienradar.

Bij de buien is er kans op windstoten, hagel en veel regen in korte tijd, meldt het KNMI.

Ook andere delen van Brabant krijgen wat regen.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

16.59
Boeren mogen vanwege de droogte op verschillende plekken bijna geen water meer uit sloten of kanalen halen. Het onttrekkingsverbod is uitgebreid, meldt het waterschap Aa en Maas.
16.36
Vanwege de hitte sluiten de milieustraten in Tilburg en Berkel-Enschot van 12 tot en met 15 augustus om die uur in plaats van half vijf, meldt de gemeente.

16.17
In Visvijver ’t Polderke in Leende zit blauwalg. Contact met oppervlaktewater met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken, meldt de gemeente. Er wordt geadviseerd om er niet meer te vissen en ook geen honden te laten zwemmen.

16.08
Omroep Brabant deelde deze hete dinsdag ijsjes uit bij bedrijven in Brabant waar ze wel wat verkoeling kunnen gebruiken. Mister Cool, Jordy Graat, ging kriskras door de provincie om de ijsjes uit te delen.

"Via Facebook hebben 1200 mensen zich aangemeld, via Instagram ruim 300. Echt bizar", vertelt Mister Cool.

16.01
Ook morgen is het warm.

15.46
In Volkel is het het warmst van de hele provincie, zegt Weerplaza. De thermometer tikt daar de 34.9 graden aan. In Eindhoven was het 34.7 graden en in Rijen 34.3 graden. Op het officiele meetstation in Woensdrecht bleef de teller steken op 31.6 graden. Alleen in Limburg is het warmer dan in Brabant.

Het oude nationale hitterecord van 11 augustus is vandaag verpulverd en het kan nog warmer worden.

Het oude record kwam uit 2003, toen werd het in De Bilt 31,5 graden.

Volgens Weeronline is het de vijfde dag op rij dat het ergens in Nederland 35 graden of warmer is. Sinds het begin van de metingen is dat nog nooit voorgekomen.

14.56
In het dorpje Nederwetten in Nuenen meet de Omroep Brabant thermometer een flinke temperatuur in de schaduw.

Foto: Carolijn Bouw
Foto: Carolijn Bouw

13.53
Met een temperatuur van 33,8 graden in Volkel is het dinsdag de vierde dag op rij dat een hitterecord in Brabant is verbroken. Volgens Weerplaza kan de temperatuur nog verder oplopen. Het eerdere record van 11 augustus was 33,1 graden in Volkel in 2003.

Op 8 augustus werd een record behaald met 36,2 graden in Volkel en Gilze en Rijen. Op 9 augustus met 35,3 graden in Gilze en Rijen en een dag later met 34,4 graden in Eindhoven.

Het landelijke hitterecord voor 11 augustus is ook verbroken, met 34,6 graden in Beek. Volgens Weerplaza gaat het spannend worden of het landelijke record dinsdag ook in Brabant gehaald gaat worden.

13.32
De Dommel en de Aa voeren door de aanhoudende droogte op dit moment geen water meer aan. Om het waterpeil in Den Bosch toch op peil te kunnen houden zijn er verschillende maatregelen genomen. Zo wordt via stuw Crevecoeur geen water meer geloosd op de Maas en is de vistrap daar afgesloten. Ook is doorvaart bij Sluis Engelen beperkt mogelijk voor recreanten.

13.26
Met een temperatuur van boven 31,5 graden is het in De Bilt de warmste 11 augustus sinds het begin van de metingen in 1901. Dat laat Weerplaza weten. De verwachting is dat ook het landelijke hitterecord voor 11 augustus vandaag gebroken wordt. Dat is het geval wanneer het vandaag ergens in Nederland warmer wordt dan 34,3 graden.

Wachten op privacy instellingen...

12.41
De Ahornstraat in Breda is tot en met maandag vakantiestraat. En dat komt mooi uit met dit warme weer.

Foto: Perry Roovers
Foto: Perry Roovers
Foto: Perry Roovers
Foto: Perry Roovers
Wachten op privacy instellingen...

11.50
Voor 12 uur is de grens van 30 graden alweer gepasseerd. In Volkel werd om 11.30 een temperatuur van 30,1 graden gemeten.

Wachten op privacy instellingen...

11.05
Op camping D'n Aanloop in Lage Mierde hebben ze een probleem: de vitrine waarin de bakken ijs staan kan deze hoge temperaturen niet aan. Dus zolang deze hittegolf duurt, is er geen ijsje te krijgen op de camping.

Wachten op privacy instellingen...

9.27
Dinsdag kunnen we opnieuw temperatuurrecords gaan vestigen, De oude records in Brabant liggen op: 33,1 Woensdrecht, 33,2 Gilze-Rijen, 33,2 Eindhoven en 33,1 Volkel. Met de verwachtte maximumtemperatuur van 34 tot 35 graden worden deze hoogst waarschijnlijk wel verbroken.

6.10
Het KNMI heeft ook voor dinsdag code oranje uitgeroepen, wegens de aanhoudende hitte. Vooral in het zuiden en zuidoosten kan het extreem warm worden, met maximumtemperaturen van 35 graden of iets daarboven. De nachten blijven warm. Het Nationaal Hitteplan van het RIVM is actief. Het zeer warme weer houdt waarschijnlijk tot en met donderdag aan, daarna volgt een geleidelijke afkoeling.

Wachten op privacy instellingen...

5.44
In het verleden is een maximum van zes tropische dagen achtereen in augustus geregistreerd in de jaren 1975 en 1941. Dinsdag vindt een evenaring plaats. Woensdag kunnen we, met grote zekerheid, opnieuw een record vestigen. De kans is erg aannemelijk dat de hittegolf van 2020 een reeks van acht tropische dagen oplevert, dat is een uniek aantal. Dit aantal wordt aanstaande donderdag gehaald.

5.30
In Eindhoven werd het maandag recordwarm met 34,4 graden. Woensdrecht, Gilze-Rijen en Volkel zaten daar niet ver achter. In Arcen, in Noord-Limburg, werd het het warmst: 35,2 graden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!