Video

Zo werden de historische coronabesluiten in Brabant genomen: ‘Het werd eventjes heel stil’

16 augustus 2020 om 12:00 • Aangepast 23 augustus 2020 om 17:14
nl
Het coronavirus grijpt begin maart in Brabant razendsnel om zich heen. Enkele dagen nadat massaal carnaval werd gevierd, blijken steeds meer Brabanders besmet met het virus. Drie burgemeesters krijgen al snel de leiding over de hele provincie en moeten als eerste ingrijpende maatregelen nemen. In de documentaire ‘De Drie Koningen’ krijg je een unieke blik achter de schermen van de Brabantse strijd tegen corona.
Profielfoto van Lody Trepels
Geschreven door

Op 27 februari wordt duidelijk dat een man uit Loon op Zand is besmet met het coronavirus. Het is de start van de coronacrisis in onze provincie. In de dagen erna loopt het aantal besmette mensen steeds sneller op. Zo snel dat de drie Brabantse veiligheidsregio’s niet anders kunnen dan hard ingrijpen.

Als ze op zondag 8 maart voor crisisoverleg samen zijn in een hotel in Uden wordt de ernst écht duidelijk. “We hoorden daar het verhaal over het ‘afvlakken van de curve’. Dan zie je in een keer aantallen die gaan duizelen”, vertelt burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch. Zijn collega John Jorritsma van Eindhoven: “We vonden het allemaal spannend. We kregen daar dingen te horen, die we niet wisten.”

“We moesten maatregelen nemen die mensen rechtstreeks in het hart raakten."

Twee dagen later worden ongekende maatregelen aangekondigd: sociale contacten in Brabant moeten worden beperkt, voetbalwedstrijden worden geschrapt en evenementen verboden.

Jorritsma: “We moesten maatregelen nemen die mensen rechtstreeks in het hart raakten. Het werd na het besluit eventjes heel stil. We mochten elkaar toen nog in de armen sluiten. Dat hebben we ook gedaan.”

In ‘De Drie Koningen’ vertellen de drie burgemeesters over de manier waarop ze tot besluiten komen, over de impact op de samenleving en zijn ze openhartig over wat het emotioneel met hen doet.

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.