Video

Middelbare scholen na maanden weer open, met deze maatregelen moet het in Brabant weer veilig zijn

21 augustus 2020 om 12:00 • Aangepast 28 augustus 2020 om 14:24
nl
Maandag gaan de middelbare scholen in onze provincie na maanden van coronastilte weer open. Allemaal hebben ze maatregelen genomen, bijvoorbeeld met ventilatie en beschermingsmiddelen: “We hebben alle mobiele ventilatoren in beslag genomen.”
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Omroep Brabant vroeg zo’n honderd middelbare scholen in de provincie wat voor maatregelen ze hebben genomen. Over ventilatie is het laatste woord nog niet gezegd. Op het Merletcollege in Cuijk, Grave en Mill moeten leerlingen een mondkapje dragen wanneer ze door de school lopen. Voor zover bekend is dat verder nergens aan de orde. Overal geldt: handen wassen en afstand houden van de docenten.

Veel scholen laten weten dat de ventilatiesystemen op dit moment nog worden onderzocht. Goed ventileren is volgens deskundigen belangrijk in de strijd tegen het coronavirus. Het Christiaan Huygens College in Eindhoven heeft drie vestigingen, waaronder één heel oud gebouw. “Bij dat gebouw wordt het nog een lastig verhaal”, zo laat een bestuurder aan Omroep Brabant weten. Voor de andere twee locaties verwacht hij geen problemen, maar het onderzoek loopt nog.

“Met losse ventilatoren wordt de lucht uit het lokaal opnieuw rondgepompt en dat is juist niet de bedoeling.”

Ook bij Ons Middelbaar Onderwijs (80 scholen in Brabant) is nog niet alles duidelijk wat betreft de ventilatie. Daar hebben ze wel iets anders bedacht: er zijn kooldioxidemeters uitgedeeld zodat docenten zelf de luchtkwaliteit in hun lokaal kunnen testen. Bij een slechte luchtkwaliteit geeft het apparaat een waarschuwing. Het Helicon VMBO in Den Bosch meldt dat leerlingen het beste een vestje mee kunnen nemen, want tot er meer duidelijkheid is over de ventilatie blijven de ramen open.

“We hebben alle losse ventilatoren in beslag genomen”, zegt een bestuurder van VMBO De Rooi Pannen in Tilburg. “Want met die apparaten wordt de lucht uit het lokaal opnieuw rondgepompt en dat is juist niet de bedoeling.” De aanvoer van verse, frisse buitenlucht is volgens deskundigen cruciaal.

In deze video zie je de maatregelen die De Rooi Pannen heeft genomen:

Opvallend: veel scholen geven aan blind te varen op het Bouwbesluit 2012. Daarin staat beschreven aan welke ventilatie-eisen een schoolgebouw moet voldoen. Meerdere scholen gaven aan zich geen zorgen te maken, omdat ze voldoen aan dit bouwbesluit.

"Gelukkig hoeven leerlingen geen afstand te houden, zo’n regel zou alles wel heel erg ingewikkeld maken."

Meerdere scholen hebben speciale spatschermen geïnstalleerd rond het bureau van de docent. Leerlingen hoeven namelijk onderling geen afstand te houden, maar in het contact met docenten geldt wel de anderhalvemeter-regel. Een bestuurder van MET Praktijkonderwijs in Waalwijk: "Bij de theorievakken zit de docent achter een spatscherm. Bij praktijkvakken loopt de docent rond met een mondkapje.”

Mondkapjes
Verder zullen er dus weinig mondkapjes te zien zijn op de scholen. Geen enkele school die we spraken verplicht ze. Maar vrijdagmiddag werd wel duidelijk dat leerlingen op het Merletcollege een mondkapje moeten dragen. Op andere scholen geldt dat mensen die er één willen dragen dat ook mogen. Op het Elde College in Meierijstad kiest een enkele docent voor een mondkapje, en sommige docenten komen voorlopig niet naar school omdat ze zich zorgen maken over hun gezondheid.

Op ROC de Leijgraaf met vestigingen in Cuijk, Oss en Veghel geldt het advies aan leerlingen om op de gang en in praktijklokalen een mondkapje te dragen, maar verplicht is het niet. Hebben leerlingen geen mondkapje op dan worden ze hier niet op aangesproken, legt een woordvoerder namens de school uit.

Bij het Jan Tinbergen College in Roosendaal zijn ze blij dat het voorstel om leerlingen onderling ook afstand te laten houden, er niet door is gekomen: “Dat was echt een opluchting, zo’n regel zou alles wel heel erg ingewikkeld maken.”

Andere maatregelen die op meerdere scholen genomen zijn:

  • Meerdere pauzes om beter te spreiden.
  • Sommige klassen blijven tijdens de pauze in het lokaal .
  • Looproutes in het hele gebouw of een deel daarvan .
  • Klassen blijven in het lokaal, docenten wisselen van lokaal.
  • In elke lokaal kunnen de handen gereinigd worden met gel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.