Video

Het dorpsschooltje van Borkel viert maandag de eerste schooldag, maar dreigt wel te verdwijnen

24 augustus 2020 om 15:06 • Aangepast 31 augustus 2020 om 12:54
nl
De leerkrachten hangen nog snel vlaggetjes op en de directrice staat bij de deur om de kinderen weer te verwelkomen. Het lijkt een gewone gezellige eerste schooldag te zijn bij basisschool Sint Servatius in Borkel. Maar donkere wolken pakken zich samen boven het dorpsschooltje.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

De school heeft nog maar ongeveer 50 leerlingen. En dat zijn er volgens de overkoepelende scholenstichting SKOzok te weinig om nog goed onderwijs te kunnen geven. De stichting stuurde een brief aan de ouders, die volledig verrast werden door het nieuw dat de school misschien moet sluiten.

De kinderen van Natascha en Maarten van Dommelen zitten sinds mei vorig jaar op de school. "Toen is ons niets gezegd over dat de school dreigde te moeten sluiten", zegt Natascha.

'Te zwaar voor de leerkracht'
De ouders zijn bang dat de leefbaarheid van het dorp onder druk komt te staan, als de school verdwijnt. Dat begrijpt directrice Nicole van Eert-Maas maar al te goed. Maar volgens haar staat de kwaliteit van het onderwijs ook onder druk.

De school moet klassen combineren. Zo zitten de kinderen uit groep 6,7 en 8 bij elkaar in het klaslokaal. "Dat is eigenlijk te zwaar voor de leerkracht", zegt Van Eert-Maas. "Die moet voortdurend schakelen en dat is ook niet altijd goed voor de kinderen."

Onderzoek
De gemeente Valkenswaard is nu samen met de stichting SKOzok een onderzoek begonnen naar de toekomst van de school.

Kijk in onderstaande video hoe de eerste schooldag op school verliep:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.