Video

Ultieme poging om verdwenen duo na 46 jaar te vinden levert nog niks op

8 september 2020 om 06:25 • Aangepast 16 september 2020 om 09:20
nl
De politie is dinsdag met een ultieme poging begonnen om de bevriende Astense stratenmakers Piet Hölskens en Hans Martens te vinden. De twee zijn al 46 jaar vermist. Omdat de vrienden mogelijk in een auto begraven liggen onder het zand op de bodem van de Brink in Liessel, gaat een gespecialiseerd bedrijf in de afgraving op twee specifieke plekken zoeken. De zoektocht duurt waarschijnlijk vier dagen, zo laat de politie weten. In het diepe water werd de eerste dag van de zoekactie nog niets gevonden.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Het is niet voor het eerst dat op en in het water van de afgraving in Liessel naar de vrienden wordt gezocht. Sinds 2018 gebeurde dat al vaker. Bij een van de onderzoeken daar met speciale meetapparatuur kwamen uiteindelijk de twee locaties naar boven waar nu opnieuw gezocht gaat worden. Vast staat dat op deze plekken een metalen voorwerp in het water ligt. Of dat ook de wagen van de vrienden is, moet nu volgens de politie duidelijk worden.

Wachten op privacy instellingen...

Het gespecialiseerde bedrijf heeft dinsdag zand weggehaald bij de plas zodat duikers woensdag kunnen kijken of er een auto ligt. Wellicht de rode Fiat waarmee de twee vrienden voor het laatste gezien zijn.

Een eerdere zoektocht op het water in Liessel (Archieffoto: René van Hoof)
Een eerdere zoektocht op het water in Liessel (Archieffoto: René van Hoof)

Einde aan onzekerheid?
Of aan de onzekerheid van de familie nu ook echt een einde gaat komen, is volgens de politie de vraag. "Er bestaat een gerede kans dat de metalen voorwerpen op beide aangewezen locaties niet de auto van de twee vrienden blijkt te zijn", stelt ze.

Wanneer dat na vier dagen de uitkomst is, dan is het onderzoek op de Brink volgens de politie definitief afgerond. "Dan hebben we geen aanknopingspunten meer voor verder onderzoek", zegt ze. "We zouden dan weer echt afhankelijk zijn van eventuele nieuwe informatie."

Vertraging door corona
De nieuwe zoektocht stond eigenlijk dit voorjaar gepland. Corona gooide echter ook in deze zaak roet in het eten. De politie is blij nu alsnog op zoek te kunnen naar antwoorden op vragen van de familie van de twee mannen. De vasthoudendheid van de familie heeft hierin volgens de politie een belangrijke rol gespeeld.

‘Wij kregen in 2017 informatie dat Piet en Hans mogelijk met hun auto te water zijn geraakt in de Brink. Die informatie hebben we gedeeld met de politie. Wij vinden het heel fijn dat er verder wordt gezocht en blijven hoop houden dat zelfs na ruim 45 jaar een einde komt aan alle onzekerheid", liet de familie eerder al weten.

Bekijk hier beelden van de zoektocht in 2018

Terug naar 1974
Op 16 maart 1974 vertrokken Hans Martens (21) en Piet Hölskens (22) vanuit het café de Zanzibar in Deurne, in een rode Fiat Coupé. Ze kwamen nooit meer terug. Zes jaar geleden werden familieleden door de politie op de hoogte gesteld van nieuwe informatie: de twee vrienden zouden vermoord zijn vanwege een geheime relatie die Martens zou hebben gehad met een getrouwde vrouw.

Als vergelding zou hij naar een verlaten plek zijn gelokt, waar hij is vermoord. In dat scenario is ook Hölskens omgebracht, omdat hij er getuige van was.

"Onze zoektocht is alleen gericht op het vinden van Piet en Hans en niet op het vinden van een eventuele dader."

Als de vrienden nu worden gevonden, dan is de volgende vraag of na zoveel jaar nog vast te stellen is hoe ze aan hun einde zijn gekomen. Voor het politieonderzoek is die vraag niet meer relevant: als er een misdrijf gepleegd blijkt te zijn, kan er nu niemand meer worden veroordeeld, omdat de zaak is verjaard.

“Onze zoektocht is alleen gericht op het vinden van Piet en Hans en niet op het vinden van een eventuele dader", liet de politie daarom eerder al weten. "Een vermissing kan niet verjaren en net als de families willen wij niets liever dan duidelijkheid krijgen over het lot van de twee."

Specialistisch werk
Onder leiding van specialisten van de politie gaat een extern bedrijf dat gespecialiseerd is in werkzaamheden onder water, vanaf dinsdag op beide plekken zoeken. "Zeer specialistisch werk", benadrukt de politie. "Eerst moet de situatie onder water stabiel worden gemaakt, Dan wordt de bovenlaag zand weggegraven tot de bovenkant van het object in het water vrij komt te liggen. En vervolgens kan door duikers en met camera’s beoordeeld worden of het gaat om de auto van de vrienden."

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.