Video

Vleermuizen of niet, gemeente Roosendaal sloopt zonder vergunning toch het stadskantoor

8 september 2020 om 12:48 • Aangepast 15 september 2020 om 12:55
nl
De gemeente Roosendaal lijkt zonder toestemming te zijn gestart met de sloop van de buitenkant van het stadskantoor. Omdat er vleermuizen zitten, mag volgens de vergunning alleen binnen in het gebouw worden gewerkt. Voor de aanpak van de buitenkant heeft de provincie nog altijd geen vergunning afgegeven, maar toch zijn de werkzaamheden begonnen. De provincie bekijkt nu of er ingegrepen moet worden.
Profielfoto van Erik PeetersProfielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Op beelden die Omroep Brabant maakte, is goed te zien dat de aannemer in opdracht van het stadsbestuur al bijna een kwart van het stadskantoor heeft ontmanteld. Daarbij is ook een deel van de buitengevel verwijderd.

Volledig gestript
Enigszins aan het oog onttrokken zijn er aan de achterkant van het pand stukken muur afgebroken. De ruimte die voorheen onderdak bood aan de afdeling publiekszaken, is zelfs volledig gestript. Ook aan de hoge zijgevel zijn er sloopwerkzaamheden zichtbaar.

De gemeente liet voor de zomervakantie nog weten dat er pas met de buitenkant begonnen mag worden ‘zodra alle onderzoeken zijn afgerond en de maatregelen door de provincie akkoord zijn bevonden’. Dat zou pas halverwege oktober, na het vleermuizenseizoen zijn.

Miljoenenproject
Het geduld voor het miljoenenproject wordt daarmee danig op de proef gesteld. De gemeente Roosendaal lijkt het oordeel van de provincie nu niet langer te willen afwachten en is zonder toestemming begonnen.

Een woordvoerster van de provincie bevestigt dat de aanvraag voor de vergunning nog niet in behandeling is genomen. Of en waarom de gemeente nu van zijn standpunt is afgeweken, is op het provinciehuis niet bekend.

Vragen van Omroep Brabant deed de alarmbel in Den Bosch rinkelen: "De gemeente mag werkzaamheden uitvoeren zolang ze de vleermuizen niet storen. We gaan nu ter plekke kijken en indien nodig handhaven", aldus de woordvoerster.

Waar zijn de vleermuizen?
De gemeente zegt bewijs te hebben dat de vleermuizen zijn vertrokken. Over waar de dieren naar toe zijn gegaan en waarom ze weg zijn gegaan, doet de gemeente geen mededelingen. Ze geven geen inzage in de ecologische onderzoekrapporten. Een woordvoerster van de gemeente laat weten nog niet op de huidige sloopwerkzaamheden te kunnen reageren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.