LIVEBLOG

Coronanieuws: dag van bezinning, 1140 coronabesmettingen erbij in 24 uur

9 september om 07:26 • Aangepast 16 september om 15:44
Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
In dit liveblog hielden we je woensdag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van De Redactie
Geschreven door
De Redactie

Het belangrijkste nieuws tot nu toe:

  • Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge beantwoorden online vragen.
  • Zorgpersoneel dat zich straks weigert te laten vaccineren tegen corona, kan een verbod krijgen om op bepaalde afdelingen te werken
  • Geen officiële carnavalsopening in Eindhoven
  • Er kwamen de afgelopen 24 uur 1140 coronabesmettingen bij

23.00 - Dit liveblog is gesloten.

22.10 - Dag van bezinning
De landelijke dag van bezinning in verband met het coronavirus wordt op 6 oktober gehouden. Haagse bronnen melden dat na berichtgeving door RTL Nieuws. Later deze week zullen meer details bekend worden over deze nationale dag.

Na een voorstel uit de Kamer om een herdenkingsdag te houden, kondigde premier Mark Rutte een nationale bezinningsdag aan 'na de zomer'. In de 'allerheftigste fase van zo'n crisis is geen ruimte om stil te staan bij het verdriet', dus is het belangrijk daar op een rustiger moment bij stil te staan, zei Rutte in juli.

21.02 - Invloed op griepvaccinaties
Door het coronavirus zullen de jaarlijkse griepvaccinaties voor de herfst heel anders verlopen. Natuurlijk zijn er de nodige voorzorgsmaatregelen, maar de griepspuit zal dit jaar ook anders gezet worden.

20.12 - Opnieuw een coronaproof filmavond in Tilburg

Wachten op privacy instellingen...

18.40 - Rechter wijst alle eisen actiegroep af
De Staat hoeft protestgroep Viruswaarheid geen inzage te geven in documenten over het coronabeleid. De rechter in Utrecht heeft geen van de eisen die de actiegroep tijdens een kort geding had gesteld, toegewezen. De rechter vindt dat niet aannemelijk is gemaakt dat Viruswaarheid belang heeft bij de opgevraagde informatie. De omschrijving daarvan is in sommige gevallen ook 'te vaag'.

17.52 - Ook geen Sinterklaasintocht in Breda
In navolging van onder meer Eindhoven en Tilburg wordt er ook in Breda dit jaar geen sinterklaasintocht gehouden. Dat meldt de gemeente.

Van de grote Brabantse steden is het daarmee alleen van Den Bosch nog niet duidelijk of de Sint daar een grote entree gaat maken.

17.03 - Minder faillisementen
Rechters spreken ondanks de coronacrisis minder faillissementen uit. Volgens de Raad voor de rechtspraak werden er in augustus 235 faillissementen uitgesproken. Dat zijn er 42 minder dan een maand eerder en 127 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De Raad blijft erbij dat de daling in coronatijden opvallend is."Het zijn voor veel mensen en ondernemingen financieel zware tijden. Een stijging van het aantal faillissementen lijkt dan aannemelijk", klinkt het.

15.42 - Basisscholen vrezen lerarentekort
Basisscholen in onze provincie maken zich zorgen over het aantal juffen en meesters die meerdere dagen thuiszitten in afwachting van een coronatest of de uitslag. Dat laten twee grote scholenkoepels weten aan Omroep Brabant. Er worden her en der al kinderen naar huis gestuurd. “Hoelang de scholen dit volhouden is de grote vraag.”

13.50 - Stijging 24 uur
Het aantal coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen 24 uur met 1140 gestegen. Dat vertelde zorgminister Hugo de Jonge in een vragensessie op YouTube.

Het is de eerste keer in lange tijd dat het aantal meldingen boven de 1000 uitkomt. In de afgelopen zeven dagen zijn nu in totaal meer dan 5800 mensen positief getest.

12.01 - Coronaklussers zorgen voor letselpiek
Klussers die tijdens de intelligente lockdown hun huis aanpakten, hebben voor een piek in ernstige letsels gezorgd op de spoedeisende hulp. Dat zeggen de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie (NVvH) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Ze spreken van een piek.

Het ging vooral om doorgesneden pezen en zenuwen in de hand of arm, botbreuken en zelfs letsels die leidden tot (deels) geamputeerde vingers. Dit leidt in circa 20 procent van de gevallen tot blijvend letsel en soms zelfs tot blijvende invaliditeit en arbeidsongeschiktheid, zeggen de dokters.

De meeste klusletsels, 60 procent, wordt tijdens het klussen buitenshuis opgelopen. De cirkelzaag maakte met 36 procent de meeste slachtoffers. Verreweg de meeste gewonden zijn mannen van 13 tot 79 jaar.

11.46 - Neergestoken jongen besmet met corona
De 15-jarige Belgische jongen die zondagavond zwaargewond raakte bij een steekpartij tijdens een bruiloftsfeest in Rijsbergen, blijkt besmet te zijn met het coronavirus. Dat bevestigt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant woensdagmorgen.

11.07 - Nijmeegse school dicht door corona
De Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen (SSgN) is van woensdag tot en met vrijdag gesloten, omdat een leerling van de school positief is getest op corona. Enkele klasgenoten van de besmette leerling en een aantal docenten van de school hadden klachten en zijn nu ook getest bij de GGD. Van die testen is de uitslag nog niet bekend. De schoolleiding heeft uit voorzorg de hele school gesloten, vertelt rector Marcel Janssen woensdagmorgen tegen het ANP.

10.30 - Geen carnavalsopening Eindhoven
Er komt geen officiële carnavalsopening in Eindhoven dit jaar. Dat liet de Stichting Federatie Eindhovens Carnaval woensdagochtend weten. Eerder werd de prinsenwisseling van de verenigingen al uitgesteld. De Kletsavond is verplaatst naar 27 november 2021.

7.10 - Thuiswerken
Twee op de drie Nederlanders ervaren thuiswerken als positief. Ze profiteren van de verdwenen reistijd, flexibelere werkdagen, een eigen omgeving die meer rust biedt, minder kosten voor de kinderopvang en dat er mogelijkheden zijn om tussendoor het huishouden te doen. Dat concludeert het Economisch Bureau van de ING na onderzoek.

6.30 - Besmettingen Duitsland
In Duitsland is in het afgelopen etmaal een lager aantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld dan in het etmaal daarvoor. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), meldde 1176 nieuwe gevallen, ruim 300 minder dan dinsdag. Het totale aantal geconstateerde coronabesmettingen in Duitsland komt daarmee op 253.474.

5.30 - Rutte en De Jonge beantwoorden online vragen
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge beantwoorden woensdag via Facebook en YouTube vragen van Nederlanders over het coronabeleid. Tijdens de persconferentie aan het begin van de maand kondigde Rutte al aan een 'digitale ontmoeting' met burgers te willen organiseren. "Iedereen mag vragen stellen bij wat we als kabinet doen en iedereen mag kritiek hebben", zei de premier eerder. "Het zou gek zijn als dat niet mag. Dat brengt ons verder en daar staan we open voor", aldus de minister-president. Hij wil dan ook in gesprek met Nederlanders over zijn beleid en de aanpak van het virus.

5.15 - 'Dwingend advies' aan zorgpersoneel voor vaccinatie
Zorgpersoneel dat zich straks weigert te laten vaccineren tegen corona, kan een verbod krijgen om op bepaalde afdelingen te werken. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen noemt in het AD niet inenten 'onverstandig en onacceptabel', maar een vaccinatieplicht komt er in Nederland niet.

5.00 - Sinterklaas
De coronamaatregelen zorgen voor de nodige onrust, onzekerheid en extra werk bij sinterklaascentrales in Brabant. Er zijn alweer heel wat reserveringen voor Sint en Piet-bezoeken aan huis of bij bedrijven. “Ik kan nog geen speciaal coronaplan opstellen, want voor hetzelfde geld zijn de maatregelen volgende week weer anders”, zegt Ricardo Struijer van Sinterklaasbezoek Breda.

Wachten op privacy instellingen...