LIVEBLOG

Coronanieuws zondag: 1087 nieuwe besmettingen, 119 in Brabant

13 september om 09:44 • Aangepast 21 september om 06:14
De coronateststraat in Bergen op Zoom (Foto: BeeldWerkt).
De coronateststraat in Bergen op Zoom (Foto: BeeldWerkt).
In dit liveblog hielden we je zondag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
  • Op dag 200 van corona-uitbraak komt de 100.000ste besmetting in zicht .
  • In Brabant zijn 119 nieuwe besmettingen geteld.
  • Als het aantal nieuwe besmettingen in en rond grote steden zo hard blijft stijgen zijn nieuwe maatregelen nodig, waarschuwt Jaap van Dissel.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

22.45
Dit liveblog is afgesloten.

20.30 Kwart Nederlanders geen voorstander van coronamaatregelen
Het is volgende week een half jaar geleden dat het kabinet verregaande maatregelen afkondigde om de coronacrisis in te dammen. Terugkijkend op die periode steunt een kwart van de Nederlanders (25 procent) de maatregelen niet die toen zijn genomen. Dat is de uitkomst van een onderzoek onder ruim 4000 leden van een panel van het Hart van Nederland.

Ook blijkt dat 20 procent van de deelnemers de maatregelen rondom verzorgingstehuizen die toen werden genomen niet terug wil bij een tweede besmettingsgolf. De impact van het niet kunnen bezoeken van geliefden in het verzorgingstehuis werkt nog steeds door bij veel mensen.

15.45 1087 nieuwe besmettingen, 119 in Brabant
Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is zondag met 1087 gestegen. Dat komt neer op 6,2 positief geteste mensen op elke 100.000 inwoners, meldt de overheid op het zogenoemde coronadashboard.

Dit betekent een daling ten opzichte van zaterdag, toen 1231 besmettingen werden geconstateerd. Dat kwam neer op 7,1 positief geteste mensen op elke 100.000 inwoners. Woensdag meldde het coronadashboard 1140 nieuwe gevallen. Dat was de eerste keer sinds april dat het dagelijkse cijfer boven de duizend uitkwam.

Wat onze provincie betreft spant Midden- en West Brabant met 50 nieuwe besmettingen de kroon. in Zuidoost-Brabant zijn 43 nieuwe besmettingen te melden en in de regio Noordoost-Brabant 26; tezamen 119 nieuwe coronapatiënten.

13.45 Geen prinsen en prinsessen in de gemeente Nuenen met carnaval
De besturen van de vier carnavalsverenigingen in Nuenen, Nederwetten en Gerwen hebben besloten om dit carnavalsseizoen geen prins(es) Carnaval en gevolg te installeren. De verenigingen doen dat vanwege de coronacrisis en vinden dat ze de hoogheden daardoor geen volwaardig carnavalsjaar kunnen bieden. Over de overige carnavalsactiviteiten wordt in november beslist.

10.55 Geen corso, maar wel kunstwerken op de Markt in Valkenswaard
Op de tweede zondag van september trekt traditiegetrouw het bloemencorso door de straten van Valkenswaard. Maar niet in tijden van corona. De buurtschappen bedachten daarom een kleurrijk alternatief om het corso onder de aandacht te brengen. Op de Markt zijn verschillende kunstwerken van dahlia's uitgestald. De kunstwerken zijn tot woensdag te bewonderen op de Markt.

Wachten op privacy instellingen...

9.15 Recordaantal coronabesmettingen op een dag in Frankrijk
Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronapandemie zijn in Frankrijk meer dan 10.000 besmettingen binnen 24 uur vastgesteld. Zaterdag werd het oude record van 9843 verbroken tot 10.561, zo blijkt uit cijfers van het Franse ministerie van Volksgezondheid.

09.00 Eind deze maand 100.000 vastgestelde besmettingen
Het begon in Loon op Zand. Toen Diemen. Eind februari werden daar de eerste twee coronabesmettingen van Nederland vastgesteld. Daarna breidde het nieuwe coronavirus zich als een olievlek uit over het land. Zondag is de 200e dag van de uitbraak.

Het aantal bevestigde besmettingen is zaterdag uitgekomen boven de 80.000. Dagelijks komen er ongeveer 1000 nieuwe gevallen aan het licht. Als dat zo aanhoudt, wordt eind september de 100.000e besmetting vastgesteld. Maar het werkelijke aantal patiënten is die grens waarschijnlijk allang gepasseerd, omdat in de begindagen van de uitbraak lang niet iedereen werd getest.

Wachten op privacy instellingen...